URBANA LEGENDA U KOJU ĆETE ŽELETI DA VERUJETE: Kako je mudri indijski maharadža KAZNIO čuveni ROLS ROJS!

rols rojs
wikipedia commons

Kada je kraljica Viktorija prihvatila da bude i "Imperator Indije", 1876. godine, otpočela je nova era za britansku naciju. Zahvaljujući Indiji, Engleska je stekla ogromno bogatstvo ali to se, naravno, nije dopalo indijskom narodu. Na početku XX veka tenzije između Indije i Engleske su rasle, a to oslikavaju i brojne priče nastale u tom periodu. Jedna od njih je i ona o poseti indijskog princa Londonu.

 

Kako priča kaže, maharadža Džaj Sing Prabakar bio je 1920. godine u poseti Londonu. Jednog dana odlučio je da prošeta ulicama grada u običnoj evropskoj odeći i bez pratnje. Njegova šetnja okončala se u ekskluzivnom salonu Rols Rojsa.

Zatražio je specifikaciju jednog modela, a radnik mu je nevoljno dao. Kada je zamolio radnika da mu zakaže probnu vožnju, radnik u salonu ga je uz negodovanje zamolio da napusti salon jer mu je “jedan obični Indus” samo trošio vreme.

Vidno iznerviran ovakvim tretmanom, maharadža se vratio u hotel gde je naložio da se zakaže zvanična poseta indijskog princa salonu Rols Rojsa.

Ubrzo zatim, Džaj Sing pojavio se u salonu u bogatoj nošnji sa dijamantima. Predstavnici firme dočekali su ga na crvenom tepihu, uz duboki naklon.

Maharadža je proveo dva sata u salonu testirajući svaki od šest izloženih modela. Na kraju je kupio svih šest automobila izloženih u salonu. Odmah je platio i troškove dostave u Indiju. Kada su vozila stigla u Nju Delhi, gradskim vlastima je naređeno da naprave flotu gradske čistoće od svih šest automobila. Tako su luksuzni automobili korišćeni za odnošenje smeća u Nju Delhiju.

Svetski poznati brend koji je osnovan 1906. godine, bio je izuzetno uznemiren činjenicom da se njegovi najnoviji modeli koriste u te svrhe. Reputacija Rols Rojsa bila je ozbiljno uzdrmana. Ubrzo zatim maharadži je stigao telegram u kom mu se Rols Rojs izvinjava zbog tretmana koji je doživeo od zaposlenih u salonu.

 

U telegramu su ga preklinjali da automobile povuče sa gradske deponije i kao gest dobre volje, uz telegram su mu poslali još šest novih luksuznih automobila. Zadovoljan postignutim, Džaj Sing je naredio da se kola koja su sakupljala đubre vrate u njegovu palatu, piše Vintidž njuz.

Priča je izuzetno interesantna ali, nažalost, ne postoje istorijski dokazi koji bi je učinili verodostojnom. Ako na internetu pretražite ime kontroverznog indijskog princa, naići ćete na članke koji govore o neverovatnoj nameni luksuznih automobila.

Niko ne zna kako je priča nastala, a još manje kako je toliki broj ljudi zna. Neki “stručnjaci” tvrde da je osnov za ovu priču neobična fotografija kola koja na braniku imaju dve metle.

Oni pravi poznavaoci automobili lako će uočiti da auto na slici nije Rols Rojs i da samim tim priča nema veze sa ovom slikom.

 

Takođe, kola sa slike nisu koristila metle u svrhu čišćenja ulica. Za vreme II svetskog rata, ovakvi prizori bili su česti na ulicama jer su na ovaj način vlasnici kola štitili gume od eksera i stakla.

Ipak znatno je zabavnije verovati u priču o neobičnom princu iz Indije koji kažnjava giganta brianske autoindustrije.