Papa Franja proglasio je danas časnu sestru majku Terezu za sveticu na Trgu Svetog Petra u Rimu

 

Papa Franja proglasio je danas časnu sestru majku Terezu za sveticu na Trgu Svetog Petra u Rimu.

Tereza, Albanka rođena u Skoplju kao Agnesa Gondža Bojadži, proglašena je za sveticu, skoro dve decenije posle smrti.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, Majka Tereza preminula je 1997. godine. Sredinom prošlog veka osnovala je red Sestre misionarske ljubavi, u kojem je bilo više od 3.000 časnih sestara širom sveta. Osnivala je skloništa i kuhinje za siromašne, kolonije za obolele od lepre, kao i domove za napuštenu decu.

Pisac Kristofer Hičens, koji je o njoj napravio film “Anđeo pakla”, naziva je “verskim fundamentalistom, političkim operativcem i primitivnim propovednikom”. U svojoj kontroverznoj knjizi “Misionarska poza” on tvrdi da je Majka Tereza zagovarala “kult patnje”, dok je istovremeno imala kontakte s diktatorima.

Ipak, iza nje ostaju neke dileme. Naime, Arup Čaterdži, lekar iz Londona, objavio je 2003. godine kritiku Majke Tereze posle razgovora sa oko stotinu ljudi koji su povezani s njenim sestrinstvom. Oštro ju je kritikovao zbog, kako navodi, zapanjujućeg manjka higijene, korišćenja istih medicinskih igala više puta, kao i užasnog stanja domova pod okriljem njenog reda. Osporavaju se i čuda koja treba da opravdaju njenu kanonizaciju.loading...