CIGARETE “S GREŠKOM”: Kultni “FILTER 57” pakovao se NAOPAKO, ali je za to postojao JAKO DOBAR RAZLOG

cigarete
[email protected]_Bajic

Pre brojnih zakona i oporezivanja znatno više ljudi je pušilo, a u bivšoj državi neki brendovi su postali kult.

Puši se danas, a pušilo se i nekad, samo znatno jeftinije. Pakle cigareta koje su se prodavala u Jugoslaviji nekada su bile bez današnjih obaveznih zdravstvenih upozorenja, a njihovi nazivi su bili toliko kultni da se ni danas ne zaboravljaju – od Opatije, Drine, Veka, Zeta i legendarnog “filtera 57”.

SFRJ je tokom 1960-ih imala čak 15 fabrika duvana koje su proizvodile neverovatnih 145 brendova cigareta, pa ne čudi što se više pušilo domaće od stranog.

Najprodavanija je bila Drava

 

Među najpoznatije, a navodno i najkvalitetnije duvanske proizvode spadali su oni izrađeni u Zagrebu, Sarajevu i Nišu. Daleko najprodavanije su bile Drava cigarete, a među popularnijima su zasigurno bile i Drina kao i Morava.

Oni sa malo više dinara tada su mogli da priušte i strane cigarete, među kojima su bili popularni Kamel, Pal Mal, Winston, Marlboro i Laki Strajk. Od hrvatskih proizvođača, odnosno iz fabrike duvana Zagreb i Rovinj, među najpopularnijim bile su Jadran i Opatija.

Domišljatost jugoslovenskih proizvođača, “Meka pakovanja“, bila su zamišljena kao ona namenjena radnicima, ponajviše zbog svoje nešto jeftinije cene, ali i pakovanja koje se lakše dalo gurnuti u džep.

Među jugoslovneskim brendovima tzv. radničkih cigareta posebno mesto su imale cigarete “Filter 57” koje su se razlikovale od drugih po jednoj originalnosti – naime bile su okrenute naopačke.

To nije bila slučajna greška koja se ponavljala, već praktičnost ponovno usmerena ka radnicima koji su najčešće imali prljave ruke. Tako bi oni kod vađenja samo okrenuli kutiju naopako i izašla bi cigareta koju bi uhvatili za gornji deo, a filter bi na taj način ostao čist. Ovaj brend proizvodio se u Ljubljani od 1957. godine.

Nakon rata većina brandova kao i samih fabrika, propalo je tako da su na tržište došle neke nove (strane) fabrike, a sa njima i kultni strani brendovi koji se gle čuda proizvode od duvana sa prostora bivše Jugoslavije.