MALI SRPSKI HEROJ: Ko je dečak sa fotografije iz Prvog svetskog rata?

Momčilo Gavrić
Wikipedia

Mala, požutela fotografija nalazi se u Srpskoj kući na Krfu. Ispod slike, stoji jednostavan natpis: „Jedanaestogodišnji artiljerijski podnarednik, najmlađi podoficir svih armija sveta u prvom svetskom ratu. Krf, 1916." Ovo je priča o Momčilu Gavriću, srpskom dečaku heroju.

 

Momčilo Gavrić je imao nepunih osam godina kada je, 1914. godine, počeo Veliki rat. Sa majkom, ocem i sedmoro braće i sestara u ono vreme je živeo u Trbušnici kod Loznice. A onda su došli austrougarski vojnici iz hrvatske domobranske 42. divizije…

Momčilo je preživeo samo zahvaljujući činjenici da nije bio kod kuće u momentu kada su vojnici upali. U samo jednom danu izgubio je oca, majku, tri sestre, četiri brata i babu. Kuća mu je bila zapaljena, a on je ostao sam.

Dečak je nakon toga duho lutao. Naišavši na šesti artiljerijski puk Drinske divizije pridružio im se. Niko od vojnika nije imao srca da siročetu kaže da ostane pozadi. Komandant divizije major Stevan Tucović, brat Dimitrija Tucovića, naredio je vojnicima da svakog dana daju Gavriću da opali tri puta iz topa da bi na taj način, bar simbolično, osvetio svoju porodicu.

Tako je osmogodišnji Momčilo postao vojnik. Nakon Kolubarske bitke dobio je čin kaplara. Sa armijom, vladom i narodom koji se povlačio, Momčilo je prešao celu Albaniju, izdržavši patnje i glad pred kojima su poklekli i mnogo stariji.

Ipak, Momčilo Gavrić je išao dalje. Dočekao je grčke brodove i spas na Krfu gde su ga primetili Grci. Tako je i nastala čuvena fotografija – mali, ponizni dečak koji stoji pravo i bez straha gleda napred.

 

Vojnik Momčilo Gavrić salutira majoru Stevanu Tucoviću, Foto: Wikipedia

Mnogo kasnije, Momčilo je ispričao san koji je usnio nakon što je iscrpljen stigao na “ostrvo spasa”.

Sanjao sam da sam na našoj livadi pod Gučevom i da se igram sa anđelima. Odnekud se pojavila moja majka Jelena sa punom korpom rumenih jabuka i deli, meni i anđelima, te jabuke… Posle mi je bilo žao što sam se probudio – rekao je Gavrić.

Nakon oporavka Momčilo je sa vojskom stigao na Solunski front. Vojvoda Živojin Mišić ga je na Kajmakčalanu, 1916. godine unapredio u čin podnarednika. Momčilu Gavriću je tada bilo jedanaest godina.

Nakon rata, siroče Momčilo je upućen u Englesku gde je završio grafičku školu. Po povratku u zemlju, niko nije verovao njegovoj priči, pa je ponovo služio vojsku.

 

Momčilo Gavrić sa suprugom Kosarom na dan njihovog venčanja 1939. godine, Foto: Wikipedia

Za vreme Drugog svetskog rata nemački okupatori su ga dva puta zatvarali u logor, a pred streljački stroj izvodili su ga i partizani. Savremenici kažu da je izrastao u ćutljivog i povučenog čoveka koji je, čak i porodici, retko govorio o onome što je preživeo. Životni vek je proveo radeći u jednoj prestoničkoj fabrici.

Momčilo Gavrić, najmlađi saveznički vojnik u Prvom svetskom ratu umro je u Beogradu, 28. aprila 1993. godine i sahranjen je na Novom groblju.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!loading...