Manje poznato zanimanje slavnog fudbalera: Evo šta je bilo SA VAMPIROM posle Montevidea

Dragoslav Mihajlović Vampir
Reprezentacija.rs/Promo/Kolaž

Na prvom svetskom fudbalskom prvenstvu u Urugvaju reprezentacija Jugoslavije sastavljena samo od igrača iz Srbije zabeležila je istorijski uspeh osvojivši treće mesto. Zahvaljujući filmu Dragana Bjelogrlića to danas svi znaju. Ipak, sudbina Dragoslava Mihajlovića Vampira kao i njegovo pravo zanimanje malo manje su poznati.

 

Kada je u pitanju lik Dragoslava Mihajlovića u filmu i seriji Montevideo potkrala se jedna greška. Naime, simpatični Vampir koji dobar deo prvog filma kuka na smene u fabrici i koji ima talenat za fino „otvaranje brava” (sećate se kako je pokušao da „skupi” novac za put?!) zapravo je, još dok je igrao fudbal, radio i kao policijski službenik!

Iako mu je plata u državnoj službi bila osnovni izvor prihoda, Dragoslav je igrao i fudbal i to za BSK na poziciji levog beka. Tako se i našao na spisku reprezentativaca koji su krenuli put dalekog Montevideo.

Bekstvo iz Jugoslavije

Polufinalna utakmica na svetskom prvenstvu protiv Urugvaja bila je sticajem nesrećnih okolnosti poslednji meč koji je Dragoslav Mihajlović Vampir odigrao u dresu reprezentacije.

Skoro odmah po povratku iz Montevidea, ovaj izvanredni odbrambeni igrač bio je prinuđen da se oprosti od fudbala nakon ozbiljnog preloma noge koji je doživeo 23. novembra 1930. godine na utakmici BSK-a protiv Slavije u Pragu. Imao je samo 24 godine.

Nakon oporavka, Vampir se potpuno posvetio državnom poslu i radio je kao policijski službenik u Beogradu više od decenije uključujući i period za vreme Drugog svetskog rata i nacističke okupacije.

Na toj dužnosti je ostao sve do 1944. godine kada je napustio zemlju i nikada se nije vratio. Emigrirao je u Australiju i tamo se bavio  trenerskim poslom. Vodio je SC Sale City, a bio je i selektor ekipe jugoslovenskih doseljenika JUST i periodu između 1950. i 1960. godine.

Umro je 1978. u gradu Sale u državi Viktorija od oboljenja bubrega. Bila mu je 71 godina.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!