Bitno je razumeti ponašanje kvasca u svemiru.

 

Razne misije predviđaju povratak ljudi na Mesec u narednih 15-ak godina, a prve ljude koji se vrate na naš satelit mogla bi da dočeka i čaša hladnog Mesečevog piva.

Tim studenata sa Univerziteta u Kaliforniji se takmiči kako bi postali prvi pivari na Mesecu i poslali svoj eksperiment na letelici indijske kompanije TeamIndus u Googleovu Lunar XPrize takmičenju.

Za mesto na TeamIndus letelici borilo se 3000 timova, a ovaj je jedan od njih 25 koji će poleteti 28. decembra.

Sve je krenulo kao šala među grupom prijatelja. Cenimo dobro pivo, a neki od nas imaju i sisteme za kućnu proizvodnju piva – rekao je Neki Ašari, lider tima. Kad su čuli za slobodno mesto na indijskoj letelici, odlučili su da bi mogli da spoje hobi s takmičenjem i da se fokusiraju na otpornost kvasca u svemiru.

Razumevanje ponašanja kvasca na Mesecu nije važno samo za proizvodnju piva, već i za razvoj lekova i hrane koja sadrži kvasasc, poput hleba – rekao je Ašari.

Nefermentirano pivo pripremiće na Zemlji i poslati u svemir. Dok bi fermentacija i karbonizacija inače bili odvojeni procesi, tim to planira da spoji. Na taj način žele da smanje broj varijabli pri kreiranju CO2 i učine proces sigurnijim.

Svi finalisti će u martu da predstave svoje konačne prototipove u Indiji, piše dejli mejl.