MESTO GDE STENE GOVORE: Drevna OPSERVATORIJA je arheološki dragulj i krije veću MISTERIJU od Stounhendža (FOTO, VIDEO)

Polako ali sigurno Jermenija postaje važna destinacija u svetu arheologije, a naučnicima danas najveću pažnju privlači nalazište Zorats Karer, poznato i kao Karahunj.

commons.wikimedia.org/Rita Willaert

Lokacija se nalazi nalazi na površini od 7 hektara i pokriva kanjon reke Dar u blizini grada Sisana. Naučnici odgovorno tvrde da je reč o jednoj od najstarijih astronomskih opservatorija, barem 3500 godina starijoj od Stounhendža.

Otkriven je 1984. godine, a danas je glavni i odgovorni istraživač Onik Knikjan. Kako su u neposrednoj blizini i lokacije Angeghakot i Metzamor, on je još osamdesetih sumnjao da postoji i opservatorija. Deset godina kasnije ekspedicija pod uticajem  državne logistike proširuje otkriće sa čak 223 pronađena kamena. Čak 84 u svojoj formi poseduju šupljine.

commons.wikimedia.org/Rita Willaert

Lokacija je izmerena, napravljena je topografska mapa i prikupljen je sadržaj posmatranih astronomskih objekata iz drevne prošlosti. Na taj su način su bazaltni kameni mogli poslužiti i kao aproksimacija vremenskog perioda razmatranja noćnog neba. Obelisci su težili i do 10 tona, a bili visoki 3 metra.

Zbog svega navedenog zaključak je da je lokacija služila kao ritualni i naučni objekat. Od tada su u Jermeniju dolazili brojni poznati istraživači i predviđa se da će najzanimljivija otkrića tek dolaziti.

istoričar Stepanos Orbelian prvi se pozabavio ovom temom i u svojoj knjizi navedeni grad nazvao “Carunge”. Sam naziv predstavlja kovanicu od dve reči – kamena i zvuka, pa se lokacija naziva i “Govoreće kamenje”.

Opservatorij “Karahunj” predmet je raznih interpretacija. Kliv Ragls navodi njegovu astroarheološku komponentu, a jermenski matematičar Vahagan Vahradjan tvrdi da kompleks ima jasne astronomske odlike.