Mileva je trpela k’o niko! Ajnštajnova PRAVILA PONAŠANJA U BRAKU koja bi zgrozila i NAJGORE MUŠKARCE

Abert Ajnštajn, čuveni nobelovac i svetski poznati fizičar, na koga danas dobar deo sveta gleda kao na genija, bio je težak čovek, prepun hirova i "bubica". To je bolje od svih znala njegova prva supruga - Milena Marić.

Wikipedia

Mileva Marić i Albert Ajnštajn upoznali su se na studijama. Šta je to perspektivnu, pametnu i četiri godine stariju studentkinju privuklo ćutljivom, nedruželjubivom i povučenom studentu koji je retko govorio, nije imao prijatelje i skoro uvek sedeo sam, danas nije poznato. Tek, pre nego što je završila fakultet, Mileva je zatrudnela i rodila vanbračnu ćerku Lizerl.

Albert i Mileva su se venčali u Bernu 6. januara 1903. Neko vreme pre venčanja Lizerl je obolela od šarlaha. Nije poznato da li je umrla ili je data na usvajanje. Tek, kada se Mileva pridružila Albertu u Bernu, dete nije bilo sa njom.

NIKAD JE NIJE CENIO! Jedna rečenica iz AJNŠTAJNOVOG PISMA prijatelju otkriva svu TUGU MILEVE MARIĆ

Wikipedia

Ajnštajnova majka, navodno, nikada nije volela Milevu. Smetala joj je razlika u godinama, što je zadržala pravoslavnu veru i što joj je jedna noga kraća od druge. Stalno je vršila pritisak na sina, i on je s godinama postajao sve jači, čak i nakon što je Mileva rodila dva sina.

Njihov brak je funkcionisao tako što je Albert šest dana nedeljno provodio u patentnom zavodu, slobodno vreme je posvećivao fizici, a Mileva je pokušavala da školuje decu i vodi kuću. U tom periodu potpuno je zapostavila svoj naučni rad.

SADA CEO SVET VIDI ONO ŠTO JE MILEVA ZNALA JOŠ DAVNO! Otkriveni AJNŠTAJNOVI DNEVNICI u kojima je pisao ŠOKANTNE STVARI

Brak je godinama bio u krizi, s boljim i lošijim periodima, a naučnik je sve više vremena provodio sa svojom ljubavnicom – rođakom, Elzom Lovental. Nakon jedne od gorih svađa, Albert je Milevi sastavio “spisak pravila” kojih je očekivao da se pridržava:

1. Vodićeš računa: da moja odeća i rublje budu održavani u redu; da dobijam redovno tri obroka u svojoj sobi
2. Moja spavaća i radna soba budu uredne i naročito da moj sto bude korišćen samo za moje potrebe.
3. Odreći ćeš se svih ličnih veza sa mnom, osim ako one nisu neophodne zbog socijalnih razloga.
4. Pogotovo ćeš se odreći: mog sedenja u kući s tobom; mog izlaženja i putovanja s tobom.
5. Poštovaćeš sledeća pravila u vezi sa mnom: nećeš očekivati nikakvu intimnost od mene,niti ćeš mi bilo šta prigovarati;
6. Prestaćeš da razgovaraš sa mnom ako to budem zahtevao;
7. Napustićeš moju spavaću i radnu sobu ako to budem zahtevao istog trena i bez protesta”

Koliko je Mileva živela pridržavajući se ovih diktata, nije poznato. Tek, u julu 1914. dan pred Prvi svetski rat joj je prekipelo i konačno je spakovala stvari i sa decom napustila Ajnštajna.

Naučnik je tek 1916. zatražio razvod koji je i ozakonjen 1919. Zvanično su se rastali 14. februara 1919. a Albert se oženio Elzom 2. juna 1919. godine.