MILUNKA SAVIĆ, heroina koje smo se kasno setili: Da li biste prepoznali “srpsku Jovanku Orleanku” na OVIM FOTOGRAFIJAMA?

Milunka Savić
Wikipedia

Znate je u vojničkoj uniformi i sa puškom u ruci, ali da li biste je prepoznali tokom njenih mirnodopskih dana?

 

Milunka Savić, srpska heroina Balkanskih i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske “Knjaz Mihailo“ i žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja mladost je provela sa puškom u ruci i vojničkim cokulama na nogama. 

Zato i ne čudi što dobar deo ljudi i danas ne zna kako je ova srpska heroina živela i šta je sve radila tokom svojih mirnodopskih dana.

Fotografije iz njenog života takođe su prava retkost, a mi vam prestavljamo neke od njih koje će vam na najbolji mogući način dočarati delove života “srpske Jovanke Orleanke”.

Milunka se nakon Prvog svetskog rata udala za osam godina mlađeg Veljka Gligorovića iz Mostara. Par je 1924. godine dobio ćerku Milenu, ali brak nije potrajao. Milunka je kasnije usvojila još tri ćerke – Milku, koju je pronašla zaboravljenu na železničkoj stanici u Stalaću, svoju sestru od ujaka Višnju, i Zorku, uzetu iz sirotišta na dalmatinskoj obali, koja je preživela meningitis i nakon toga ostala težak invalid.

U potrazi za boljim životom, Milunka je zajedno sa ćerkama došla za Beograd, gde mesecima nije mogla da pronađe posao. Na inicijativu saboraca, 1929. zaposlili su je kao čistačicu kancelarije direktora u jednoj prestoničkoj banci, gde je provela najveći deo svog radnog veka.

Odbila je ponudu da se preseli u Francusku i tamo dobije vojnu penziju. Umesto toga, penziju u Srbiji je stekla radeći. Za sve to vreme iškolovala je i odgajila još tridesetoro dece koju je dovodila iz svog rodnog sela Koprivnica kod Raške.

A kako danas izgleda kuća Milunke Savić na Voždovcu možete saznati KLIKOM OVDE!

Za vreme gradonačelnika Branka Pešića dobila je jednosoban stan u naselju Braće Jerković. Ni godinu dana kasnije, nakon tri moždana udara, umrla je u tom stanu 5. oktobra 1973. godine. Njeni posmrtni ostaci su preneti iz porodične grobnice u Aleju velikana tek 40 godina nakon smrti – 10. novembra 2013. godine.