Misterija Jugoslavije: Saznajte SVE o Kinder Ladi, uključujući i TAJNU o tome gde je i dalje ima (FOTO)

Javna je 'tajna' da je beli deo Kinder Lade krem koji danas možete okusiti u Kinder Buenu i Kinder Joy jajetu. Crni deo Kinderlade je oduvek bila Nutela. Sada, kada imate tu informaciju, a ako vam je voda potekla na usta nakon podsećanja na ovaj slatkiš, prionite na posao.

Kinder Lada je verovatno najpopularniji proizvod bivše Jugoslavije, a ovog krema se mnogi i danas sećaju sa nostalgijom.

Ova veoma popularna poslastica ugasila se zajedno sa Jugoslavijom. Ipak, iako mnogi mitovi govore da je Kinder Lada nastala upravo za Jugoslaviju, to nije istina.

Kao velika zemlja, bivša Jugoslavija je mamilla Ferero Rocher mogućnošću velike zarade. Ipak, iz političkih razloga, Nutela nikada nije mogla da se probije na našem tržištu.

Naime, uslov koji je rukovodstvo bivše Jugoslavije postavilo firmi Ferrero Rocher bio je da neka domaća firma dobije licencu i sama proizvodi krem, što iz Ferera nikako nisu hteli da prihvate.

Vremenom je Ferero na tržištu Zapadne Evrope počeo da dobija jaku konkurenciju, pa su rešili da svoju ponudu pored Nutele obogate i novim kremom po imenu Kinder PrimaCrema. Proizvodnju su smestili u svoju ispostavu u Francuskoj, kako ne bi ugrozili dominantan položaj Nutele u Italiji.

Ferero, međutim, nije računao na oduševljenje sa kojim će cela Evropa prihvatiti Kinder PrimaCrema. Zbog toga su rešili da ponovo pokušaju da se probiju na tržište Jugoslavije. Ovoga puta su prihvatili uslove o davanju licence, ali pod uslovom da se koriste sirovine iz Italije, zajedno sa njihovim mašinama i kontrolorima proizvodnje. Kada je došao trenutak za odabir imena, odlučili su se za Kinder Ladu.

To je, sada znamo, bila dobitna kombinacija i tako je Podravka otpočela proizvodnju krema za kojim i danas uzdišu generacije.

Kinder Lada je u potpunosti bacila na kolena sve ostale krem namaze koji su se mogli naći u Jugoslaviji. Ipak, sa raspadom države, i smanjivanjem kupovne moći, Ferero je slao sve manju količinu sirovina. Na kraju je tržište Jugoslavije na kolenima otvorilo svoja vrata Fereru bez ikakvih uslova, te je Nutela neometano upala na police država bivše države devedesetih godina. Kako sada nije bilo potrebe za Kinder Ladom, rukovodstvo donosi odluku da u potpunosti ugasi taj brend.

Zašto je Kinder Lada i dalje omiljeni krem mnogih?

Iz prostog razloga što je bila mnogo kvalitetnija (samim tim i skuplja za proizvodnju od Nutele).

Naime, u teglicu Kinder Lade je išlo čak tri puta više mleka u prahu, a za aromu se koristila prirodna aroma prave burbon vanile. Ostali sastojci su isti kao i Nutelini, ali ova dva faktora su bila dovoljna da Ferero proceni da se Nutela, koja se ipak sjajno prodavala, više isplati za proizvodnju, te su mašine koje su se koristile za proizvodnju Kinderlade sada upotrebljavale za proizvodnju Nutele.

Ipak, i danas možete napraviti svoju pravu Kinderladu (ako imate živaca i novca na pretek)

Naime, javna je “tajna” da je beli deo Kinder Lade krem koji danas možete okusiti u Kinder Buenu i Kinder Joy jajetu. Crni deo Kinderlade je oduvek bila Nutela. Sada, kada imate tu informaciju, a ako vam je voda potekla na usta nakon podsećanja na ovaj slatkiš, prionite na posao.

Imate i još jednu opciju da se prisetite ukusa omiljene poslastice Jugoslavije – farbika Ferrera na jugu Italije ima “neformalan sporazum” sa brojnim malim prodavacima koji prave palačinke na italijanskoj i francuskoj rivijeri, da im isporucuje beli krem koji je nekada bio u Kinderladi a danas je u Kinder Buenu, u velikim pakovanjima od po 5 ili 10 kilograma, koji onda oni preručuju u prazne tegle Nutele, pa tako mušterije imaju izbor između “bele” i prave Nutele, a pravi poznavaoci prilika će tu shvatiti da imaju jedinstvenu priliku da se oslade Kinder Ladom.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!