MISTERIJA NA DNU INDIJSKOG OKENA: Neobjašnjiva sila GUTA TLO i ostavlja naučnike u čudu!

Morsko dno
Printscreen

Neobična pojava na dnu Indijskog okeana još uvek je nepoznanica naučnicima, a ono što se nedvosmisleno zna jeste da se u jednom delu zemljine kore nalazi misteriozno udubljenje od neverovatnih 100 metara.

 

S obzirom na to da Zemlja nije lopta savršenog oblika, i gravitacioni potencijal na njenoj površini menja se od mesta do mesta, a zavisi od gustine materije koja se nalazi ispod nas.

Ranije teorije polazile su od toga da je ova pojava posledica propadanja hladnih i gustih okeanskih ploča u dublji zemljin sloj – mantl.

Profesor Atriji Goš sa Indijskog naučnog instituta kaže da ova pojava i dalje zbunjuje naučnike.

– Postojanje ovog geoida je jedan od najveći problema u izučavanju Zemlje. Reč je o najnižoj gravitacijskoj anomaliji na Zemlji, a naučnici do sada nisu ispeli da se saglase po pitanju njenog porekla. Smatra se da postoji ogroman nedostatak mase u pojasu donjeg mantla koji je uzrok nedosatka Zemljine mase na dnu okeana – objasnio je profesor Goš i dodao:

– Niski gravitacijski potencijal bi značio da će se površina okeana smanjiti. Dakle, ovaj niski geoid bi u dubinu mogao da spusti okean za 100 metara na tom delu.
površina okeana bi se smanjila za 100 metara u tom regionu – navodi Goš.

Međutim, najnovije istraživanje razvilo je novu teoriju prema kojoj je depresija zapravo posledica izdizanja vrele materije u mentlu ispod Afrike.

– Studija je pokazala da se izvor ove pojave krije u anomaliji manje gustine, koja se prostire na dubini od 300 do 900 kilometara južno od severne oblasti Indijskog okeana. Vreo, plutajući materijal podiže se iz ove zone u pravcu severoistoka, a njegovo kretanje uzrokuje pomeranje indijske tektonske ploče u istom pravcu, što izaziva spomenutu anomaliju – navodi se u istraživanju.loading...