MISTERIJA STARE FOTOGRAFIJE: Njegov lik postao je simbol jedne bolnice, ali zapravo niko ne zna PRIČU OVOG DEČAKA

bolnica
TUFTS MEDICAL CENTRE

Njegovo lice je postalo simbol dečje bolnice, a sto godina nakon nastanka misteriozne slike ceo svet pokušava da otkrije o kome se radi.

 

Foto: TUFTS MEDICAL CENTRE

Na crno-beloj slici iz 1914. neidentifikovani dečak je promolio svoju glavu kroz pojas za spašavanje s natpisom “Plutajuća bolnica Bostona“.

Njegovo lice je postalo simbol svih plutajućih bolnica, ali ni danas niko ne zna njegovo ime. Više od sto godina je prošlo otkako je fotografija snimljena, a osoblje današnjeg “Tufts Medicinskog centra” pokušava da otkrije o kom detetu je reč.

Ova konkretna fotografija je korišćena u promotivne svrhe i za prikupljanje sredstava za dečju bolnicu, a nažalost ne znamo ko je dečak na njoj– rekao je Daniel Bird, direktor volonterskih usluga i “neslužbeni istoričar” Tuftsa.

Bird je postao fasciniran likom ovog dečaka koji je postao zaštitno lice akademskog centra. Praksa postojanja plutajućih bolnica započela je 1894, a u to doba nije postojalo ništa poput onog što danas zovemo pedijatrijom.

Takođe, nije bilo ni lekova za većinu dečjih bolesti. Brod je bio uništen u požaru 1927., na sreću bez pacijenata na brodu. Ponovno se otvorio na kopnu, dok je danas to pedijatrijska bolnica od 128 dečjih kreveta u Bostonu. Ono što je preživelo iz tog vremena je slika deteta sa pojasom za spašavanje kao podsetnikom na temelje ove bolnice.

Fotografija nas vraća našim korenima, to je impresivan prikaz koji većina ljudi prepoznaje– ističe Bird.

Pa, ko je dečak? Fotograf je nepoznat, a sama fotografija ne otkriva puno tragova. Na njenoj poleđini piše “dečak u pojasu za spašavanje uslikan na palubi plutajuće bolnice”.

U to vreme je mnogo dece iz bolnice slikano na brodu za njihovu ličnu uspomenu, kao svojevrstan suvenir.

Slikalo je osoblje, ko god je bio slobodan, definitivno nije reč o profesionalnom delu– objašnjava Bird.

Ipak, pretpostavlja se kako je dete iz Bostona ili okoline, a svako ko ima ikakvu informaciju o poreklu fotografije ili dečaku na njoj, bolnica poziva da se javi njenom portparolu na mail:  [email protected]