Misteriozna svemirska letelica Amerikanaca posle dve godine u svemiru sletela na Zemlju (VIDEO)

Zvaničnici vazduhoplovne baze u Kaliforniji objavili su da se letelica Boinga nakon dve godine provedene u orbiti vratila na Zemlju. Ipak, do danas nije objašnjeno šta je ona tačno tamo radila!

Letelica koju je izradio Boing u petak uveče sletela je u bazu u Južnoj Kaliforniji nakon 674 dana koje je provela u orbiti.

Avion koji su nazvali ‘orbitalnim testnim vozilom’ nalik je na mali spejs šatl – poput njega, u orbitu ga lansira raketa, ali se prizemljuje kao „običan” avion i nema posadu. Visine je 2,9 metara i dužine 9 metara.

Ova neobična letelica sprovodila je eksperiment za tajni program X-37B, koji je bio u nadležnosti nekoliko saveznih agencija, a sad ga sprovodi Air Force. Ovo je bila treća misija programa, ali detalji putovanja i dalje su tajna.

Nekoliko stručnjaka smatra da su misije zapravo kamuflaža za trgovinu špijunskim oružjem, dok drugi smatraju da letilica istražuje satelite drugih država u orbiti.

U međuvremenu, najavljeno je da će sledeće godine sa Floride biti lansirana još jedna, četvrta, misteriozna letelica programa X-37B.loading...