MISTIČNI GRAD U KOM JE UMRO SVETI NIKOLA i danas je bitna tačka na mapi hodočasnika širom sveta

svnikola
[email protected]

Nedaleko od Antalije nalazi se grad Demre, nekadašnja Mira u kojoj je oko 350. godine umro Sveti Nikola. Nekim čudom, u grobu Svetog Nikole u Miri pronađeno je još nekoliko kostiju koje se danas, uz brojne ikone i druga bogatstva čuvaju u Muzeju Antalije, u odeljku posvećenom Svetom Nikoli.

 

Njegov grob u Miri postao je mesto hodočašća. Šest vekova kasnije, u gradu njegovog poslednjeg počivališta podignuta je crkva posvećena ovom svetitelju u koju i danas dolaze hodočasnici i turisti iako u njoj nema moštiju sveca.

 
Kako se popularnost Svetog Nikole širila na zapad, 1807. godine nepoznati provalnik, a sumnja se da je bio italijanski trgovac, oskrnavio je njegov grob. Kosti su odnešene u Bari gde je svecu podignuta nova crkva.

Mošti svetog Nikole pre nekoliko dana prenete su iz bazilike u Bariju u Moskvu. Do 12. jula nalaziće u Moskvi, a od 13. do 28. jula biće izložene u Sankt Peterburgu.

Ranije su Ruska pravoslavna crkva i Rimska katolička crkva potpisale sporazum kojim se dozvoljava predavanje dela moštiju svetog Nikole na privremeno čuvanje RPC.loading...