Asteroid dimenzija oko 600 metara u sredu će proći vrlo blizu Zemlje, ipak to neće predstavljati nikakvu opasnost za našu planetu, izvestila je u utorak NASA.

 

Foto: Foter / NASA Goddard Photo and Video / photo on flickr 

Nasa ističe da nema nikakve opasnosti od toga da asteroid udari u našu planetu, ipak svemirsko telo ozbiljne veličine proći će vrlo blizu– stoji u dopisu američke svemirske agencije. 

Asteroid nazvan 2014-JO25 ima dimenzije od gotovo 650 metara i proći će na oko 1,8 miliona kilometara od Zemlje, što je nešto manje od pet puta u odnosu na udaljenost koja našu planetu deli od Meseca. 

Poslednji put je 2014-JO25 blizu Zemlje prošao pre 400 godina, a nakon ovog prolaska ‘vratiće se‘ tek oko 2600.

Veliko svemirsko telo pored Zemlje će proći nakon što obiđe Sunce, a zatim će nastaviti putovanje prema Jupiteru te će se ponovno vratiti prema središtu sunčevog sistema.

Sledeći put će se veliko svemirsko telo približiti Zemlji 2027. Tada će asteroid 199-AN10, dimenzija oko 800 metara doći na udaljenost od 380.000 km od Zemlje, što je distanca između naše planete i Meseca.

Iz NASE ističu da je ovo “neverovatan događaj” za astronome i zaljubljenike u svemir. Ovaj “svemirski” događaj moći će da se prati čak i sa manjim teleskopima. Prolazak asteroida biće vidljiv jednu ili čak dve noći.