Na Bogojavljenje dogodiće vam se nešto lepo: Jedan KOLAČIĆ danas može da otkrije ljubav života

Danas je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika - Bogojavljenje. Na današnji dan Isusa Hrista je u reci Jordan krstio Jovan Krstitelj i tada se, po predanju, nebo otvorilo i božji glas je objavio da je Isus njegov sin. Crkva i vernici imaju mnogo običaja i verovanja kojima proslavljaju ovaj dan.

Bogojavljanje
Beoinfo

Bogojavljenje je veliki hrišćanski praznik koji se slavi na dan kada je prema predanju glas Boga obznanio da je Isus Hrist njegov sin. Reč je o jednom od petnaest najvećih hrišćanskih praznika koji se kod nas od davnina slavi veoma živopisno.

Slavlje počinje već prethodnog dana, čim se smrkne. Tada hrišćani počinju da se pozdravljaju sa “Bog se javi!”, a odgovaraju sa “Vaistinu se javi!”.

Prema predanju, u noći između 18. i 19. januara nebo se otvara i “Bog se javlja”. Ovo se dešava u gluvo doba kada se ukrštaju vetrovi što duvaju zimi s onima što duvaju leti. U tom trenutku sve vode sveta prestanu da teku, a onaj ko se zatekne na otvorenom i to vidi, može od Boga da zatraži ispunjenje jedne želje.

U pojedinim krajevima Srbije se veruje da će na Bogojavljenje neudate devojke saznati imena svojih životnih ljubavi. One treba da umese četiri loptice od testa i da u tri stave papirić sa imenima svojih simpatija, a jedan da ostave prazan. Te loptice treba da ubace u ključalu vodu. Koja prva izbije na površinu, nosi papirić sa imenom prave ljubavi te devojke. Ukoliko se desi da isplivala prazna loptica, znači da devojka još nije upoznala svog suđenog. Ili, tako bar narod kaže…

Verovalo se i da vreme na Bogojavljenje predskazuje kakvo će vreme biti preko cele godine. Mraz najavljuje rodnu godinu. Ako je vedro, veruje se da će godina biti sušna, a ukoliko 19. januar bude kišovit, cele godine će padati kiša i biće poplava.

Većina običaja i obreda je podstaknuta željom za zdravljem, pa je bilo uobičajeno, da se onaj ko je zdrav, izjutra, pre izlaska sunca, okupa u reci. Odatle potiče i današnja praksa plivanja za Časni, Bogojavljenski krst. Veruje se da će osobu koja ga prva dohvati tokom cele godine pratiti naročita sreća. 

Naši stari su verovali da se za Bogojavljensku noć na jedan trenutak sve vode zaustave i prestanu da teku, vodenice ne melju, i sve se umiri. Ko u tom trenutku zahvati vodu imaće lek za sve bolesti do kraja života. Zato se i danas u mnogim mestima “voda krsti”, pa se Bogojavljenje zove i Vodokršće.

Ipak, ako ste se noćas uspavali i niste zahvatili vodu, ne brinite! To možete uraditi i danas kada čudotvornu bogojavljensku vodu možete da uzmete u svakom hrišćanskom hramu.

Čak i ako mislite da su sve ovo “bapske priče” i praznoverje, želimo vam da današnji dan provedete u miru i pored onih koje volite.

Srećno Bogojavljenje!