NA DANAŠNJI DAN OBOREN “NEVIDLJIVI” F-117: Ovako su Srbi nadmudrili NATO

f117
commons wikipedia

Na današnji dan, pre 17 godina, jedinice Vojske Jugoslavije srušile su mit o neoborivom američkom "nevidljivom" lovcu bombarderu "f-117", koji se pogođen sunovratio u atar sela Buđanovci.

 

Letelicu “f-117a”, tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju, oborili su pripadnici 3. diviziona 250. brigade protivvazduhoplovne odbrane 27. marta 1999. godine u 20.42 časa.

 Oni su, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i “maloj tehničkoj inovaciji” uspeli da letelicu pogode sa zemlje.

Avion je pao u atar sela Buđanovci, pošto je prethodno gađan sa dve rakete tipa “neva”, a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.

“F-117a – noćni soko” reputaciju je stekao borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine kada je, prema objavljenim podacima, 1.270 puta preleteo neprimećen iračko nebo u 39 borbenih misija.

Taj avion predstavljao je simbol moći zbog savremene tehnologije kojom je opremljen, što mu je omogućavalo da bude “nevidljiv” za sve radarske sisteme.

O tome kako su Srbi uspeli da nadmudre “Elviru”, njujorški list “Njuzvik” je u julu 1999. godine napisao da su “Srbi svaki dan pomerali radare, a uključivali ih samo nakratko, tek koliko je potrebno da se snime maršrute aviona koji dolaze, ali ne dovoljno da bi ih otkrio avion NATO za detektovanje“.

Četvrte noći, kako navodi list, dok je “f-117a” bacao bombe na cilj nedaleko od Beograda, otvor za izbacivanje projektila na avionu na srpskim radarima počeo je da svetli, tako da su Srbi brzo ispalili rakete i pogodili cilj.

Pilota oborenog aviona Dejla Zelka evakuisale su američke snage.

Nekoliko godina kasnije pukovnik Zoltan Dani koji je oborio “nevidljivog” i pilot aviona Dejl Zelko upoznali su se i postali prijatelji.