Adolf Hitler i njegova ljubavnica Eva Braun izvršili samoubistvo u podzemnom bunkeru u Berlinu – 1945. godine

Na današnji dan 1945. godine Adolf Hitler i njegova ljubavnica Eva Braun izvršili su samoubistvo u podzemnom bunkeru u Berlinu. Ruske trupe ušle su u centar Berlina, osvojile Rajhstag i druge državne institucije, savezničke trupe osvojile su Minhen, a francuske ušle u Austriju.

 

Do kraja 1944. Sovjeti su potpuno oslobodili državu i počeli prodirati u centralnu Evropu. Saveznici su nadirali u Nemačku sa zapada.

Nemačka je vojno poražena, ali Hitler je odbijao pomisao na predaju ili pregovore o predaji. To je dovelo do daljeg ratovanja i razaranja Nemačke. U aprilu 1945, Sovjeti su bili pred Berlinom.

Hitlerovi saradnici su savetovali beg u Austriju ili Bavarsku, ali on je bio odlučan da umre u glavnom gradu. Odbijao je svaku pomisao na izbeglički, neizvesni status, i kao što je obećavao od samog početka rata, izvršio je samoubistvo u trenucima bezizlaza i poraza.

Nešto posle ponoći 29. aprila, završio je diktiranje svog privatnog i političkog testamenta i potom odlučio da se oženi svojom ljubavnicom Evom Braun, sa kojom je bio u vezi bez prekida od 1932. godine.

Samoubistvo su izvršili zajedno, oko 15:30 časova, 30. aprila. Adolf Hitler je zagrizao ampulu cijanida i pucao sebi u glavu, dok je Eva Hitler popila samo otrov. Njihova tela par minuta kasnije iznesena su u dvorište Rajhstaga, polivena sa 200 litara benzina i spaljena.

Osim zvanične verzije smrti pojavljuju se tvrdnje da je umro 1962. godine u Argentini.

Ostali događaji na današnji dan:

313. Rimski car Konstantin I Veliki izdao Milanski edikt kojim je legalizovano hrišćanstvo u Rimskom carstvu.

1777. Rođen nemački matematičar i astronom Karl Fridrih Gaus, pronalazač više metoda u teoriji brojeva, algebri, geometriji, kao što su Gausov algoritam, Gausova konstanta, Gausova kriva, Gaus-Krigerova projekcija. Smatra se jednim od najvećih matematičara svih vremena.

1789. Džordž Vašington izabran za prvog predsednika SAD. Posle dva predsednička mandata u septembru 1796. uputio narodu SAD oproštajnu poruku i povukao se na svoje imanje.

1803. SAD od Napoleona Bonaparte za 15 miliona dolara kupile Lujzijanu, koja je istog dana 1812. i formalno ušla u sastav SAD kao 18. članica.

1804. U borbama u Surinamu Britanci prvi put upotrebili šrapnel, nazvan po izumitelju Henriju Šrapnelu.

1870. Rođen austrijski kompozitor mađarskog porekla Franc Lehar, najznačajniji predstavnik bečke operete u prvoj polovini XX veka.

1883. Umro francuski slikar Eduar Mane, jedan od začetnika impresionizma.

1883. Rođen češki pisac Jaroslav Hašek.

1893. Rođen Joakim fon Ribentrop, šef diplomatije nacističke Nemačke. Međunarodni sud u Nirnbergu osudio ga na smrt zbog zločina u Drugom svetskom ratu. Smrtna kazna vešanjem izvršena 1946.

1900. Havaji postali deo SAD.

1909. Rođena holandska kraljica Julijana. Kraljica postala 1948, a 1980. abdicirala u korist starije kćerke Beatrise.

1915. U Parizu osnovan Jugoslovenski odbor, organizacija srpskih, hrvatskih i slovenačkih političkih emigranata iz Austro-Ugarske, a koja je u vreme Prvog svetskog rata vodila akcije za oslobađanje južnoslovenskih zemalja od Austro-Ugarske i za njihovo ujedinjenje sa Srbijom i Crnom Gorom.

1934. Austrija donela nov Ustav kojim je ozakonjena diktatura kancelara Engelberta Dolfusa.

1941. Nezavisna Država Hrvatska donela zakon o rasnoj pripadnosti na osnovu kog su počeli progoni Srba, Jevreja i Roma.

1945. Adolf Hitler i njegova ljubavnica Eva Braun izvršili samoubistvo u podzemnom bunkeru u Berlinu. Ruske trupe ušle u centar Berlina, osvojile Rajhstag i druge državne institucije, savezničke trupe osvojile Minhen, francuske ušle u Austriju.

1945. Jugoslovenska vojska oslobodila, u Drugom svetskom ratu, ustaški logor Jasenovac.

1953. U Beogradu za posetioce otvoren Železnički muzej, prvi takav muzej u Jugoslaviji, osnovan u februaru 1950.

1973. Predsednik SAD Ričard Nikson prihvatio odgovornost za prisluškivanje stranačkih protivnika 1972, što je dovelo do njegove ostavke u avgustu 1974.

1975. Padom Sajgona, u koji su ušle snage Severnog Vijetnama, okončan vijetnamski rat. U tridesetogodišnjem ratu poginulo oko 58.000 Amerikanaca i tri miliona Vijetnamaca, od kojih dva miliona civila.

1989. Umro italijanski filmski režiser Serđo Leone, autor “špageti-vesterna”.

1991. U ciklonu u Bangladešu poginulo najmanje 125.000 ljudi.

1995. Predsednik SAD Bil Klinton naložio prekid trgovine sa Iranom i zabranio investicije u tu zemlju, optuživši Teheran da podržava međunarodni terorizam.

1999. U vazdušnim napadima NATO na Jugoslaviju pogođene zgrade Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Jugoslavije u užem centru Beograda.

2000. Preminuo bivši premijer Danske Pol Hartling, koji je 1978. postao komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice. 1981. dobio Nobelovu nagradu za mir.