Američki teniser Artur Eš postao je prvi crnac pobednik turnira na Vimbldonu – 1975. godina

Artur Robert Eš Džunior je bio američki teniser, koji je profesionalno igrao od 1966. do 1980. Zapamćen je u istoriji kao prvi crnac koji je osvojio Grend slem turnir.

Časopis Tennis magazine ga je 2005. imenovao 30. najboljim teniserom 20. veka. U njegovu čast je po njemu je nazvan i centralni teren Otvorenog prvenstva SAD.

Eš je postao profesionalni teniser 1969, i iste godine je osvojio svoju prvu Grend slem titulu, Otvoreno prvenstvo Sjedinjenih Država, a 1970. je osvojio Otvoreno prvenstvo Australije. Jedini Grend slem turnir koji nikada nije osvojio je Otvoreno prvenstvo Francuske, a njegovi najbolji rezultati na tom turniru bila su četvrtfinala 1970. i 1971.

Eš je napravio veliko iznenađenje 1975. godine, kada je u finalu pobedio Džimija Konorsa. To je bila njegova poslednja Grend slem titula. Povukao se 1980. godine, nakon operacije srca.

Eš je i dan-danas jedini Afroamerikanac koji je trijumfovao na Otvorenom prvenstvu Australije, Vimbldonu i Otvorenom prvenstvu Amerike. On je jedan od dvojice Afroamerikanaca koja su osvojila Grend slem titule u muškoj pojedinačnoj konkurenciji (drugi je Janik Noa, Francuz koji je osvojio Otvoreno prvenstvo Francuske 1983).

Artur Eš, prvi crnac koji je osvojio Grend slem turnir, bio je aktivan borac za ljudska prava. Bio je deo delegacije Afroamerikanaca koja je brojala 131 člana, i koja je posetila Južnoafričku Republiku, kako bi se tamo borili za ljudska prava i prihvatljiviju politiku za crnce u toj zemlji.

Uhapšen je 11. januara 1985, jer je ispred južnoafričke ambasade u Vašingtonu protestovao protiv aparthejda u JAR. Takođe je uhapšen 9. septembra 1992. jer je ispred Bele kuće držao protest i borio se za bolju politiku prema izbeglicama.

Artur Eš se 1988. godine zarazio virusom side, kada je primao krv tokom svoje druge operacije srca. Njegova bolest je bila tajna sve do 1992. godine, kada je časopis USA Today to otkrio. Poslednje dane života proveo je pišući svoje memorare Days of Grace, koje je završio nedelju dana pred svoju smrt.

Umro je 6. februara 1993. godine u Njujorku.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1596. Engleski pomorci opustošili su špansku obalu i opljačkali Kadiz, pomorsku luku koja je otkrićem Amerike dobila prvorazredan značaj.

1811. Venecuela je postala prva južnoamerička država koja je proglasila nezavisnost od Španije.

1830. U pohodu na Alžir Francuzi su zauzeli grad Alžir. Alžir je ostao pod francuskom upravom do 1962, kada je ta severnoafrička zemlja stekla nezavisnost.

1865. Vilijam But osnovao je u Londonu”Hrišćansku misiju” koja je kasnije dobila naziv “Vojska spasa” i bavila se uglavnom humanitarnim radom. Bila je vrlo aktivna u periodu posle Drugog svetskog rata.

1865. U Velikoj Britaniji je donet prvi u svetu zakon o ograničenju brzine – dve milje na sat.

1879. Rođen je američki teniser i političar Dvajt Dejvis, ministar rata (1925-29). Osnovao je 1900. tenisko takmičenje “Dejvis kup”.

1880. Rođen je češki violinista i kompozitor Jan Kubelik,koga su zbog virtuoznog stila upoređivali sa Paganinijem (šest violinskih koncerata, Američka simfonija).

1889. Umro je srpski pisac Jakov Ignjatović, začetnik realizma u srpskoj književnosti. Pisao je pesme, kulturnoistorijske članke, putopise, romane i pripovetke i uređivao Srpske novine i Srpski letopis (“Večiti mladoženja”, “Trpen-spasen”, “Milan Narandžić”).

1889. Rođen je francuski pisac, slikar i režiser Žan Kokto. Kao eksperimentator prošao je kroz sve faze moderne umetnosti – kubizam, dadaizam, nadrealizam, a po raznolikosti opusa smatra se korifejem francuskog duha (“Orfej”, “Strašna deca”, “Petao i Arlekin”). Član Francuske akademije postao je 1955.

1891. Rođen je hrvatski pesnik Avgustin Tin Ujević, koji je svojom lirikom, ali i boemskim životom, obeležio razdoblje između dva svetska rata u jugoslovenskoj književnosti (“Lelek sebra”, “Kolajna”, “Žedan kamen na studencu”).

1901. Rođen je ruski pozorišni reditelj i glumac Sergej Vladimirovič Obrascov, osnivač Državnog centralnog pozorišta lutaka. Režirao je više od 50 lutkarskih predstava koje se smatraju antologijskim delima tog pozorišnog žanra.

1911. Rođen je francuski državnik Žorž Pompidu, predsednik Francuske (1969-74) nakon povlačenja Šarla de Gola. Kao blizak saradnik De Gola, šef njegovog kabineta i premijer od 1962. do 1968, uglavnom je sledio ideje slavnog prethodnika.

1932. U Portugalu je premijer postao Antonio de Oliveira Salazar, koji je 1933. zaveo profašističku diktaturu, okončanu tek 1974, četiri godine posle njegove smrti.

1943. Nemačkom ofanzivom iz pravca Orela i Harkova na sovjetske položaje počela je Kursko-orelska bitka, jedna od najvećih bitaka u Drugom svetskom ratu.

1959. Predsednik Indonezije Ahmed Sukarno raspustio je parlament, suspendovao Ustav iz 1950. i zaveo diktatorski režim.

1975. Američki teniser Artur Eš postao je prvi crnac pobednik turnira u Vimbldonu.

1975. Zelenortska ostrva su dobila nezavisnost nakon 500 godina portugalske vlasti.

1977. U Pakistanu je izvršen vojni udar kojim je general Mohamad Zija ul Hak zbacio s vlasti premijera Zulfikara Ali Buta.

1980. Švedski teniser Bjorn Borg pobedio je peti put uzastopno na turniru u Vimbldonu.

2001. Makedonske vlasti i albanski pobunjenici postigli su dogovor o primirju. Mirovni sporazum kojim su okončani višemesečni sukobi u Makedoniji, potpisan je 13. avgusta u Ohridu.

2001. Henelore Kol, supruga bivšeg nemačkog kancelara Helmuta Kola, izvršila je samoubistvo. Ona je dugo godina bolovala od retke bolesti koja je izazvala alergiju na svetlo.

2002. Umro je legendarni bejzbol igrač Ted Vilijams jedan od najvećih “bacača” svih vremena i poslednji Amerikanac koji je postigao 400 “hitova” za jednu sezonu.

2003. Dve Čečenke aktivirale su eksploziv na otvoreno mrok-festivalu, koji se održavao na moskovskom aerodromu Tušino. U eksploziji je poginulo 16 osoba, uključujući i teroristkinje, a 60 ih je povređeno.

2004. U Indoneziji su održani prvi direktni predsedničkiizbori, šest godina nakon što je okončana 32-godišnja diktatura bivšeg predsednika Suharta.