Hanibal ostvario jednu od najvećih pobeda nad rimskom vojskom – 217 p.n.e.

Slavna bitka odigrala se kod Trazimenskog jezera u Italiji. Hanibalova taktika se u toj bitki smatra najuspelijom vojnom zasedom u istoriji ratovanja.

Prethodne godine Hanibal je napravio spektakularni prelaz Alpa, pri čemu je doveo kartašku vojsku iz Španije u Italiju, ušavši praktički u samo rimsko dvorište.

Rimljani su poslali odbrambenu vojsku na Kartaginjane. U to vreme Rim je bio republika, kojoj su na čelu stajala dva konzula, birana iznova svake godine.

Njih dvojica bila su i vrhovni vojni zapovednici. Godine 217. pre Hrista jedan od konzula bio je Gaj Flaminije Nepot, koji je krenuo sa velikom silom od pet legija na Hanibala.

Kao genijalni vojni strateg, Hanibal mu je na današnji dan postavio zamku. Naime, utaborio se na obali Trazimenskog jezera (najveće jezero u Italiji južno od reke Po).

Budući da su obale jezera bile gorovite, Hanibal je smestio na njih tajno svoje trupe i to na mestima gde je znao da Rimljani moraju da prođu da bi došli do kartaškog tabora. Rimljani su upali u zamku kao ovce za klanje.

Naime, pet rimskih legija uputilo se obalom jezera prema kartaškom taboru. Tada su ih sa okolnih brda napali Kartaginjane i masakrirali ih.

Poginuo je i sam konzul Gaj Flaminije Nepot i oko 15.000 Rimljana. Jedan potok uz jezero bio je tako ispunjen krvlju da je promenio boju u crvenu.

Hanibal je nakon pobede nastavio da pustoši Italiju. Zanimljiva je činjenica da je Hanibal harao po Italiji tokom neverovatnih 15 godina pre nego što su Rimljani konačno uspeli da ga isteraju.

Zastrašujuće Hanibalovo oružje bili su ratni slonovi.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1377 – Umro je engleski kralj Edvard III, koji je tokom svoje vladavine od 1327. osvojio Škotsku i zbog pretenzija na francuski presto, izazvao Stogodišnji rat (1337-1453) s Francuskom.

1527 – Umro je italijanski političar i pisac Nikolo Makijaveli, autor dela “Vladalac” u kojem je izneo shvatanje da vladar ne treba da bira sredstva da bi postigao cilj, iz čega je kasnije izveden pojam “makijavelizam”.

1791 – Francuski kralj Luj XVI i kraljica Marija Antoaneta, otkriveni su u pokušaju bekstva i uhapšeni kod Varena, a dve godine kasnije pogubljeni na giljotini.

1813 – U bici kod Vitorije, britanska vojska pod vođstvom vojvode od Velingtona porazila je snage Napoleonovog brata Žozefa, kralja Španije. Time je završena francuska vladavina u Španiji.

1852 – Umro je nemački pedagog Fridrih Frebel, koji je 1840. osnovao prvi dečiji vrtić.

1881 – Knez Milan Obrenović obeležio je srebrnim budakom početak gradnje pruge Beograd-Niš, prve železničke pruge u Srbiji. Prvi putnički voz ka Nišu krenuo je sa beogradske železničke stanice 3. septembra 1884.

1905 – Rođen je francuski pisac i filozof egzistencijalista Žan Pol Sartr. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1964.

1908 – Umro je ruski kompozitor i dirigent Nikolaj Andrejevič Rimski-Korsakov, član kompozitorske grupe “Velika petorica” (“Šeherezada”, “Španski kapričo”). Napisao je popularni priručnik “Principi orkestracije”.

1919 – Po naređenju admirala Rojtera posada nemačke ratne flote potopila je većinu svojih brodova (preko 70) koji su, nakon kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu, bili internirani u britansku pomorsku bazu Skepe Flou u Škotskoj.

1933 – Rođena je francuska književnica Fransoaz Kuare, poznata kao Fransoaz Sagan. Proslavila se prvim romanom “Dobar dan tugo”, koji je štampan u milionskim tiražima.

1942 – Nemački Severnoafrički korpus feldmaršala Ervina Romela zauzeo je u Drugom svetskom ratu grad Tobruk u Libiji i zarobio 25.000 britanskih vojnika.

1945 – Japanske trupe na ostrvu Okinava, koje je služilo kao poslednja odbrana Japana u Drugom svetskom ratu, predale su se Amerikancima.

1948 – Producentska kuća Kolumbija Rekords proizvela je prvu uspešnu longplej ploču od vinil plastike.

1963 – Kardinal Đovani Batista Montini postao je papa Pavle VI, nakon smrti pape Ivana XXIII. Kao pobornik reformske struje u katoličkoj crkvi ukinuo je 1966. indeks zabranjenih knjiga, reorganizovao vatikansku kuriju, zalagao se za miroljubiva rešenja medjunarodnih sporova i normalizovanje odnosa s komunističkim zemljama.

1963 – Predsednik Francuske Šarl de Gol povukao je pomorske snage iz NATO pakta. Sledeći politiku nezavisnosti Francuska je 1966. napustila Vojni komitet NATO-a.

1969 – Umrla je američka teniserka Morin Konoli, nazvana Mala Mo. Godine 1953. postala je prva teniserka u istoriji ovog sporta koja je osvojila sva četiri Gren slem turnira.

1970 – Umro je indonežanski državnik Ahmed Sukarno, prvi predsednik Indonezije (1945-67) nakon sticanja nezavisnost od Holandije i jedan od lidera Pokreta nesvrstanih zemalja.

1970 – U finalu svetskog fudbalskog prvenstva Brazil je u Meksiko Sitiju pobedio Italiju rezultatom 4:1 i postao prvi trostruki osvajač trofeja Žila Rimea.

1981 – Na opštim izborima u Francuskoj ubedljivo su pobedili socijalisti i postali najjača partija sa 38 procenata ukupnih glasova. Lider socijalista Fransoa Miteran u maju iste godine postao je predsednik Francuske.

1990 – U Mađarskoj je zvanično ponovo otvorena berza, koju su komunističke vlasti zatvorile 42 godine ranije.

1990 – U zemljotresu na severu Irana poginulo je oko 100.000 ljudi.

2000 – U Beogradu je umro publicista i politikolog Slobodan Inić, jedan od osnivača Demokratske stranke.

2001 – Umro je veteran američkog bluza Džon Li Huker (83), koji je svojim retkim, hipnotičkim stilom sviranja gitare uticao na generacije rok i folk zvezda.

2002 – Bivši direktor Radio-televizije Srbije (RTS) Dragoljub Milanović osuđen je na deset godina zatvora zbog pogibije 16 radnika te televizije u NATO bombardovanju 23. aprila 1999. Po pravosnažnosti presude 20. maja 2001. Milanović se dva meseca krio u Crnoj Gori, gde je uhapšen u policijskoj akciji “Sablja” i sproveden u zatvor Zabela kod Požarevca.loading...