Hitlerova Šesta armija opkoljena kod Staljingrada – 1942. godina

Na današnji dan dogodio se jedan od najsudbonosnijih trenutaka u Drugom svetskom ratu. Sovjeti su uspeli da zatvore obruč oko nemačke Šeste armije, uhvativši tako u klopku nekoliko stotina hiljada vojnika Trećeg Rajha.

Sovjetska Crvena armija je uspela da zatvori obruč oko neprijatelja pomoću jake ofenzive koja je uključivala obuhvatni manevar koji je poput klješta zarobio nemačke jedinice stacionirane u Staljingradu.

Nemcima se takva katastrofa još nikada pre nije dogodila. Procene o broju nemačkih vojnika unutar obruča variraju – službena sovjetska procena davala je brojku od čak 330.000. Čak je i nemački feldmaršal von Majnsten tvrdio je da je zarobljenih Nemaca zajedno sa njihovim saveznicima bilo preko 300.000.

Logičan izlaz za opkoljene Nemce bio bi da pokušaju da naprave proboj iz obruča i tako izbegnu uništenje. Problem je bio u tome što je Hitler zahtevao da se Staljingrad ne napušta.

General Gering je samo pogoršao situaciju time što je tvrdio da njegovi avioni mogu dopremati hranu opkoljenoj armiju iz vazduha. To je bio nerealan plan, jer je Šestoj armiji trebalo oko 400 tona namirnica i opreme dnevno!

Ipak, upravo to je pokušano, a zapovednik Šeste armije Friedrih von Paulus poslušao je Hitlera i ostao u Staljingradu.

Situacija je za opkoljene vojnike brzo postajala sve gora. Došla je ruska zima, a avioni su isporučivali samo oko 70 tona namirnica i opreme dnevno.

Hitler je pokušao von Paulusa ohrabriti unapređenjima. Prvo ga je unapredio u general-pukovnika, a ubrzo i u feldmaršala. Verovao je da će to sprečiti von Paulusa da se preda, jer još nikada pre nijedan nemački feldmaršal nije bio zarobljen.

Ipak, sve je bilo uzalud. Šesta armija se na kraju predala Sovjetima. Bitka za Staljingrad je završena u februaru 1943. godine velikom pobedom Crvene armije.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1497. Tražeći morski put u Indiju, Portugalac Vasko da Gama postao je prvi moreplovac koji je oplovio Rt Dobre Nade, na krajnjem jugu Afrike.

1699. Danska, Rusija, Saska i Poljska, nakon pobede nad švedskom vojskom, potpisale su sporazum o podeli Kraljevine Švedske.

1819. Rođena je engleska književnica Meri En Evans, poznata kao Džordž Eliot, jedan od utemeljivača engleskog psihološko-socijalnog romana („Sajlas Marner”, „Mlin na Flosi”).

1842. Na planini Sent Helen u američkoj državi Vašington izbila je erupcija. To je bila prva vulkanska erupcija u Americi čiji je datum izbijanja zabeležen.

1868. Održana je prva pozorišna predstava u Beogradu u zgradi na Varoš-kapiji, komad „Đurađ Branković” Karla Obernjika.

1869. U Parizu je rođen Andre Žid, jedna od najkontroverznijih i najuticajnijih ličnosti francuske književnosti 20. veka. Romanopisac, esejist, kritičar, dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1947. („Kovači lažnog novca”, „Podrumi Vatikana”, „Pastoralna simfonija”).

1913. Rođen je Edvard Bendžamin Britn, jedan od najznačajnijih engleskih kompozitora 20. veka. Sa operskim pevačem Piterom Pirsom osnovao je 1948. Aldeburški muzički festival („Piter Grajms”, „Otmica Lukrecije”, „Ratni rekvijem”, „Prolećna simfonija”).

1916. Umro je američki pisac Džek London, jedan od najčitanijih autora u prvoj polovini 20. veka („Zov divljine”, „Beli očnjak”, „Mesečeva dolina”, „Ljudi s dna”) .

1943. U Libanu je proglašena nezavisnost, čime je ukinut mandat koji je nad ovom državom imala Francuska od 1. jula 1920. Arapske zemlje, Velika Britanija i SAD odmah su priznali nezavisnost Libana, a francuske trupe su sporazumno napustile zemlju 1946.

1954. Umro je ruski pravnik i diplomata Andrej Višinski, državni tužilac (od 1935) u vreme velikih čistki koje je u drugoj polovini tridesetih godina 20. veka sproveo sovjetski lider Staljin. Bio je šef sovjetske diplomatije 1949, a potom stalni predstavnik SSSR-a u UN.

1963. Umro je engleski književnik Oldos Haksli, jedan od najistaknutijih evropskih esejista 20. veka, kosmopolita i aktivista pacifističkog pokreta (Peace Pledge Movement, 1935). Njegovi „romani ideja” zasnovani su na esejističkim modelima rasprava i sukoba načela („Kontrapunkt života”, „Vrli novi svet”, „Slepi u Gazi”).

1972. Predsednik SAD Ričard Nikson ukinuo je, nakon 22 godine, zabranu putovanja američkih brodova i aviona u Kinu.

1974. Generalna skupština UN dala je status posmatrača Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji.

1975. Huan Karlos je postao kralj Španije, dva dana nakon smrti diktatora Fransiska Franka. Poslednji španski monarh bio je Alfonso XIII, koji je 1931. pobegao iz zemlje.

1977. Anglo-francuski putnički avion „Konkord” počeo je redovni saobraćaj između Evrope i Amerike. Redovni letovi uspostavljeni su nakon dve godine pravnih rasprava zbog jačine buke koju taj avion proizvodi.

1980. Umrla je holivudska zvezda i seks simbol tridesetih godina 20. veka Me Vest.

1989. U Bejrutu je ubijen predsednik Libana Rene Muavad dok je prolazio kroz grad u svečanoj povorci povodom Dana nezavisnosti. U bombaškom napadu poginulo je još 16 ljudi.

1990. Prva žena premijer u istoriji Velike Britanije, Margaret Tačer, zbog neslaganja u njenoj Konzervativnoj stranci podnela je ostavku posle 11,5 godina provedenih na mestu premijera.

1992. Pomorsko-vazduhoplovne snage NATO-a i Zapadnoevropske unije započele su kontrolu brodova u međunarodnim vodama Jadranskog mora u cilju onemogućavanja snabdevanja SR Jugoslavije naftom i drugim strateškim materijalima.

1995. Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kojim je okončan bosanski rat, Savet bezbednosti UN suspendovao je ekonomske sankcije SR Jugoslaviji i počeo skidanje embarga na oružje državama nastalim od bivše Jugoslavije. SR Jugoslavija je bila pod ekonomskom blokadom 1.253 dana (od 31. maja 1992).

2000. Emil Zatopek, legendarni češki trkač i jedini atletičar koji je osvojio tri zlatne medalje u trkama na duge staze na jednoj olimpijadi, umro je u Pragu u 78. godini. Prvo olimpijsko zlato osvojio je u Londonu 1948, a tri olimpijske zlatne medalje u Helsinkiju 1952. Zatopek je 1. decembra proglašen za češkog sportistu stoleća.

2002. Nigerija je odlučila da se takmičenje za Mis sveta održi u nekoj drugoj državi, zbog muslimansko-hrišćanskog sukoba u kojima je poginulo najmanje 215 ljudi.

2005. Predsednica Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel, prva žena na mestu kancelara Nemačke, zvanično je stupila na dužnost.

2006. Aleksandar Litvinjenko, bivši agent KGB i oštar kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, umro je u Londonu od posledica trovanja radioaktivnom supstancom.

2007. Umro je francuski koreograf Moris Bežar, jedan od osnivača medernog plesa. Među njegovim koreografijama su „Bolero”, Betovenova „Deveta simfonija”, „Romeo i Julija”, „Malro”