Kako su Vikinzi trajno naselili Francusku – 911. godina

Upravo po Vikinzima ta zemlja je dobila ime Normandija (Vikinge su nazivali i 'Nortmanni').

Važan sporazum između Vikinga i francuskog (zapadnofranačkog) kralja Karla III sklopljen je u Saint-Clair-sur-Epte.

Tim sporazumom Vikinzi su dobili pravo naseljavanja velikog područja severozapadne Francuske.

Razlog zašto je francuski kralj prihvatio takvo naseljavanje „varvarskih” stranaca proizašao je iz nužde.

Naime, Vikinzi su prethodno godinama pljačkali francuska područja. Zaletali su se pomoću svojih brodova s mora tokovima francuskih reka i napadali lokalne gradove. Poharali su čak i Pariz, prodiranjem niz reku Senu.

Na kraju je francuski kralj Karlo III ponudio Vikinzima da se nasele na području današnje Normandije, a da zauzvrat prestanu da pljačkaju njegovu zemlju.

Tako je nastala slavna Normandija, a prvi njen poglavar bio je vikinški vođa Rolon, i to kao svojevrsni vazal francuskog kralja.

Normandija je dobila status vojvodstva, a njene vojvode su – Rolonovi potomci – postale izuzetno važni igrači na polju evropske politike u srednjem veku.

Naime, Rolonov praprapraunuk Vilim Osvajač, kao vojvoda od Normandije, osvojio je Englesku i postao engleski kralj.

 

Ostali događaji na današnji dan:

533. Papa Klement VII ekskomunicirao je engleskog kralja Henrija VIII, odbivši prethodno da poništi njegov brak s Katarinom Aragonskom i ozakoni vezu s Anom Bolen. Brak je u maju

1690. U bici kod Bojna, u “Slavnoj revoluciji”, engleski kralj Vilijam III Oranski pobedio je katoličke snage Džejmsa II. Ovaj dan protestanti u Severnoj Irskoj, “Oranžisti”, obeležavaju nizom parada i marševa, što izaziva revolt katolika i dovodi do sukoba sa policijom.

1844. Rođen je Petar I Karađorđević, kralj Srbije (1903-1918) i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (1918-21). Za kralja Srbije izabran je nakon majskog prevrata 1903. u kojem su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga Mašin. Tokom vladavine, poštovao je Ustav i parlamentarnu demokratiju, a u spoljnoj politici oslanjao se na Rusiju, kao i na Francusku i Englesku.

1871. Rođen je hrvatski političar i pisac Stjepan Radić, osnivač Hrvatske seljačke stranke, ministar prosvete u vladi Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca od novembra 1925. do februara

1927, kada njegova stranka ponovo prelazi u opoziciju. Umro je od rana zadobijenih u atentatu koji je nad njim i još dvojicom poslanika HŠ-a u Skupštini u Beogradu izvršio 20. juna

1928. radikalski poslanik Puniša Račić.

1876. U crnogorsko-turskom ratu (1876-78) Crnogorci su u bici na Fundini, u Kučima, pobedili tursku vojsku.

1920. Rođen je američki filmski i pozorišni glumac ruskog porekla Taiđe Kan, poznat kao Jul Briner. Igrao je u mnogim filmovima, a nagradu Oskar dobio je za ulogu u muzičkom filmu Kralj i ja.

1921. Mongolija je proglasila nezavisnost pod nazivom Narodna Republika Mongolija.

1921. Održano je prvo zvanično prvenstvo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u vaterpolu. Pobedilo je Somborsko sportsko društvo.

1935. Umro je francuski oficir Alfred Drajfus, čije je suđenje za izdaju 1894. podelilo francusku javnost na dva tabora – demokrate, republikance, s jedne, i rojaliste, klerikalce, s druge strane. Na osnovu lažnih dokaza, Drajfus, koji je bio Jevrejin, osuđen je na doživotnu robiju, a rehabilitovan je 1906.

1937. Umro je američki kompozitor Džordž Geršvin, koji je u klasičnu muziku uneo elemente popularne muzike, crnačkih duhovnih pesama i bluza (opera “Porgi i Bes”, simfonijska fantazija “Amerikanac u Parizu”, “Rapsodija u plavom”, “Druga rapsodija”, “Kubanska uvertira”, “Klavirski koncert u F duru”).

1960. Premijer provincije Katanga u Kongu Moiz Čombe proglasio je nezavisnost te pokrajine, čime su počeli višegodišnji nemiri u toj afričkoj zemlji.

1978. U eksploziji cisterne s tečnim gasom u španskom mediteranskom turističkom kampu u mestu San Karlos de la Rapita poginulo je oko 200 ljudi.

1979. Američka vasionska stanica “Skajlab”, nakon šestogodišnjeg kruženja oko Zemlje, raspala se prilikom prizemljenja.

1982. U Beogradu je umro jugoslovenski pisac Mehmed-Meša Selimović, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Posle Drugog svetskog rata bio je direktor drame Narodnog pozorišta u Sarajevu, umetnički direktor “Bosna-filma” i glavni urednik “Svjetlosti” (“Derviš i smrt”, “Tvrđava”, “Sjećanja”).

1987. UN su proglasile za petomilijarditog stanovnika planete novorođenog dečaka u Zagrebu Mateja Gaspara.

1989. Umro je engleski pozorišni i fimski glumac, režiser i producent Lorens Olivije, jedan od najboljih tumača likova Vilijama Šekspira, prvi glumac kojem je dodeljena plemićka titula. Dobitnik je najvećeg broja nagrada “Emi” za TV stvaralaštvo, nagrađivan je na festivalu u Kanu, dobio je Oskara za film “Hamlet”.

1991. Avion sa hodočasnicima iz Nigerije srušio se u plamenu u Džedi, u Saudijskoj Arabiji. Poginuli su svi putnici i članovi posade (261).

1995. Bosanski Srbi zauzeli su Srebrenicu, a potom Žepu (25. jula). Više od 30.000 ljudi, uglavnom žena i dece, prebačeno je na teritoriju pod kontrolom vlade u Sarajevu. Snage bosanskih Srba optužene su kasnije da su na tom području izvršile ratni zločin i da je ubijeno oko 7.000 bosanskih Muslimana.

1995. U Francuskoj je umro general Gojko Nikoliš, lekar, narodni heroj, španski borac i član Srpske akademije nauka i umetnosti.

1996. Sudsko veće Međunarodng suda za ratne zločine u bivšoj SFRJ u Hagu potvrdilo je optužnice za ratne zločine i genocid protiv lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i vojnog komandanta Ratka Mladića. Sud je za njima raspisao međunarodne poternice.

2000. Uz posredovanje predsednika SAD Bila Klintona, u Kejmp Dejvidu su počeli pregovori o pitanju suvereniteta nad Jerusalimom između izraelskog premijera Ehuda Baraka i palestinskog vođe Jasera Arafata.

2001. U Kambodži je odobreno donošenje zakona koji bi omogućio suđenje bivšim liderima Crvenih Kmera, tokom čije vladavine je ubijeno 1.700.000 ljudi.

2002. Italijanski parlament je odobrio muškim naslednicima krune da se vrate u zemlju, čime je okončan 56-godišnji egzil kraljevske porodice zbog optužbi da je sarađivala sa fašistima.

2004. Na devetu godišnjicu masakra u Srebrenici, u Memorijalnom centru Potočari sahranjeni su posmrtni ostaci 338 osoba muslimanske nacionalnosti, ubijenih u leto 1995. U tom centru je do tada pokopano ukupno 989 identifikovanih tela.