Kenedi objavio pomorsku blokadu Kube – 1962. godina

Svaki brod koji plovi na Kubu, a na kojem bude pronađeno ofenzivno oružje biće vraćen natrag, najavio je Kenedi.

Na današnji dan je predsednik Džon F. Kenedi televizijskim putem objavio američkoj naciji da su Sovjeti postavili raketne lansere za nuklearno oružje na Kubi. Kao reakciju na to najavio je strogu blokadu Kube.

Blokada će, ako bude potrebno, biti proširena i na ostalu vrstu robe. No, za sada, rekao je Kenedi, SAD neće nametati blokadu kakvu su Sovjeti nametnuli Berlinu 1948. godine. Za vreme govora nivo obrambene pripravnosti (DEFCON) u SAD-u podignuta je na tri (žuta boja). Sledećeg dana Strateško vazduhoplovno zapovedništvo podignuto je na DEFCON 2 (crvena boja), što je najviši nivo u istoriji.

To je nivo američke obrambene pripravnosti koji je dosegnut još samo jednom, za vreme sovjetskog nuklearnog eksperimenta 1989. godine.

 

Ostali događaji na današnji dan:

732 – Franački vladar Šarl teško je porazio u bici kod Poatjea Saracene i time zaustavio njihov dalji prodor u Zapadnu Evropu, što mu je donelo nadimak Martel (Čekić).

1400 – Umro je engleski pisac Džefri Čoser začetnik moderne engleske književnosti. Njegove „Kenterberijske priče” smatraju se najznačajnijim delom engleske srednjevekovne književnosti.

1415 – Englezi su u Stogodišnjem ratu, pod komandom kralja Henrija V, naneli težak poraz Francuzima u bici kod Azenkura na severu Francuske.

1495 – U Portugaliji je na presto stupio kralj Manuel I Veliki ili Srećni. Finansirao je istraživačke poduhvate moreplovaca Vaska da Game, Pedra Alvareša Kabrala i drugih, čija su otkrića potom postala portugalske kolonije, a Portugalija svetska pomorska i kolonijalna sila. Tokom njegove vladavine iz zemlje su proterani Jevreji i Maori.

1616 – Holandski moreplovac Dirk Hartog na putu prema Javi otkrio je zapadne obale Australije.

1647 – Umro je italijanski matematičar i fizičar Evangelista Toričeli, savremenik i nastavljač Galilejevog dela, pronalazač barometra sa živom (1643 ili 1644).

1806 – Rođen je nemački filozof Kaspar Šmit, poznat kao Maks Štirner, ideolog anarhizma, čije je delo „Jedini i njegova svojina” (1845) izazvalo burnu reakciju građanske inteligencije, te je jedno vreme bilo zabranjeno.

1815 – Srpski knez Miloš Obrenović postigao je sporazum sa vezirom Beogradskog pašaluka Marašli Ali pašom o mešovitoj srpsko-turskoj upravi čime je završen oružani deo Drugog srpskog ustanka.

1825 – Rođen je austrijski kompozitor, violinista i dirigent Johan Štraus Mlađi, proslavljeni „kralj valcera” i jedan od glavnih predstavnika klasične bečke operete („Slepi miš”, „Ciganin baron”, „Noć u Veneciji”, „Na lepom plavom Dunavu”, „Priče iz bečke šume”).

1838 – Rođen je francuski kompozitor Žorž Bize autor opere „Karmen”, jednog od remek-dela francuske i svetske operske scene, čije je prvo izvođenje 1875. godine naišlo na loš prijem publike i kritike.

1918 – Kod mesta Vitorio Veneto počela je jedna od poslednjih bitaka u Prvom svetskom ratu, koja je završena 3. novembra pobedom Italijana nad već dezorganizovanom austrougarskom vojskom.

1936 – Vlade Nemačke i Italije potpisale su tajni protokol o uzajamnoj pomoći, kojim je formirana osovina Rim-Berlin.

1938 – Libija je postala sastavni deo Italije.

1949 – Sprovodeći blokadu Jugoslavije posle Rezolucije Informbiroa, SSSR je otkazao gostoprimstvo jugoslovenskom ambasadoru u Moskvi, što su potom učinile i ostale zemlje komunističkog bloka. Blokada Jugoslavije trajala je do 1955.

1956 – Egipat, Jordan i Sirija su osnovali jedinstvenu vojnu komandu radi koordinacije odbrane od napada Izraela.

1971 – Generalna skupština UN je odlučila da primi Kinu u svetsku organizaciju, a da isključi Tajvan koji se otcepio od Kine.

1983 – Trupe SAD su okupirale karipsku ostrvsku državu Grenadu, pošto su levičarske snage izvele državni udar.

1995 – Na osnovu sporazuma Izraela i PLO o palestinskoj samoupravi, izraelske trupe su počele povlačenje iz grada Dženin, na okupiranoj Zapadnoj obali.

2001 – Na donatorskoj konferenciji Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope u Bukureštu SR Jugoslavija je dobila 430 miliona evra pomoći.

2003 – U Rusiji je uhapšen milijarder Mihail Hodorkovski (Mikhail Khodorkovsky) koji je bio na čelu naftnog giganta Jukos. U maju naredne godine osuđen je na devet godina zatvora zbog finansijskih malverzacija i utaje poreza.

2004 – U sukobu muslimanskih demonstranata sa vojskom i policijom na jugu Tajlanda život su izgubile najmanje 84 osobe.

2004 – Umro je Džon Pil, veteran među britanskim disk-džokejima, koji je popularisao nove mužičke trendove kao što su pank, rege i hip-hop.

 

 loading...