Navodno su dželatu trebala tri udarca sekirom da odseče lordu Eseksu glavu. Bilo je to ujedno i poslednje smaknuće ikada održano u poznatom londonskom Taueru.

Na današnji dan održano je jedno od najpoznatijih smaknuća sekirom u istoriji. Naime, odsečena je glava poznatom dvoraninu engleske kraljice Elizabete I. – lordu Eseksu. Bilo je to i poslednje smaknuće ikada održano u poznatom londonskom Taueru (kraljevski dvorac pokraj kog se nalazi poznati Tauer Bridž).

Lord Eseks bio je jedan od najuglednijih ljudi u Engleskoj. Rođeno ime bilo mu je Robert Devereux, a od oca je nasledio titulu grofa (Earla) od Eseksa. U svakodnevnom govoru u Engleskoj uobičajeno je grofove, barone, vikonte i markize nazivati jednostavno “lordovima”, pa se grofa od Eseksa obično oslovljava s “lord Eseks”. Zapravo, za lordove je dovoljno navesti i samo imanje po kome se zovu (npr. “Eseks”), a tako se oni sami i potpisuju.

Kraljica Elizabeta I. nikada se nije udavala, ali imala je niz udvarača i miljenika. Jedan od najvećih kraljičinih miljenika bio je upravo lord Eseks, koji joj je uostalom bio i rođak (ona je bila ćerka  Anne Boleyn, a on potomak “druge sestre Boleyn” tj. Mary Boleyn). Kraljica mu je dodelila visoku čast kraljevskog konjušara (Master of the Horse). Međutim, kasnije su se Eseks i kraljica posvađali. On je optužen za zaveru i osuđen na smrt.

Na današnji dan Eseksa je smaknuo poznati dželat Tomas Derik, koji je u karijeri navodno smaknuo oko 3000 ljudi. Ironično je da je upravo Eseks zaposlio Derika kao dželata. Navodno su Deriku trebala tri udarca sekirom da odseče lordu Eseksu glavu.