Najveće masovno hapšenje u američkoj istoriji – 1953. godina

Na današnji dan 102 policajca iz Arizone i pripadnika Nacionalne garde provalila su u gradić Šort Krik u Arizoni i uhapsila tamošnje stanovnike. Uhapšeno je oko 400 mormonskih fundamentalista, koji su održavali praksu poligamije. Zanimljivo je da je među uhapšenima bilo čak 263 dece različitog uzrasta.

Američka javnost, koja je pre bila protiv poligamije, razljutila se kad je vdela kako vlasti otimaju decu od majki. Oko 150-oro dece sledeće dve godine nije moglo da vidi svoje roditelje. Guverner Arizone mislio je da će se proslaviti takvom policijskom akcijom usmerenom protiv „izopačenih” praksi mormona, ali se prevario.

To mu je smanjilo popularnost i na kraju potpuno uništilo ugled na političkoj sceni. Na sledećim izborima za guvernera izgubio je i završio svoju političku karijeru.

Službena Mormonska crkva je, zanimljivo, bila jedna od retkih koji su podržavali.

Naime, glavna linija mormona se odrekla poligamije još 1890. godine, a praktikovali su je još samo fundamentalistički mormoni, poput Fundamentalističke mormonske crkve.

Gradić Šort Krik kasnije je primenovan u Kolorado Siti i njegovi stanovnici su nastavili praksu poligamije, pod okriljem Fundamentalističke crkve.

Nova hapšenja su se desila 2000-tih. Problem kod poligamije predstavlja tzv. fenomen „izgubljenih dečaka” tj. mladića koji ne mogu da pronađu supruge, jer sve dostupne ženske osobe pripadaju malom broju muškaraca.

Takvi „izgubljeni dečaci” bivaju proterani iz zajednice i predstavljaju problem ostatku sveta, čije običaje ne poznaju.

Drugi problem je tzv. „poligamistički Daunov sindrom”, retka genetska bolest koja se javlja u poligamnim zajednicama.

Reč je o jednoj vrsti retardiranosti do koje dolazi kada se srodnici venčaju, što se događa u poligamističkim zajednicama u kojima gotovi svi pripadnici potiču od jednog ili dvojice muškaraca.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1847. Liberija, država oslobođenih američkih robova koji su se doselili u Afriku, postala prva nezavisna republika u Africi.

1856. U Dablinu rođen engleski dramski pisac, novinar i kritičar Džordž Bernard Šo. Književnu karijeru počeo pisanjem romana i pozorišnih kritika, a proslavio se mnogobrojnim pozorišnim delima. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1925.

1858. Lajonel Rotšild postao prvi Jevrejin član donjeg doma britanskog parlamenta.

1875. Rođen švajcarski psihijatar Karl Gustav Jung, osnivač analitičke ili kompleksne psihologije, u kojoj se razlikuju individualno i kolektivno nesvesno.

1894. Rođen engleski pisac Aldo Haksli, jedan od najistaknutijih evropskih esejista XX veka. Njegovi „romani ideja” zasnovani na esejističkim modelima rasprava i sukoba načela.

1908. Rođen čileanski državnik Salvador Aljende Gosens, osnivač Socijalističke partije i prvi marksista predsednik Čilea. Ubijen u udaru vojne hunte pod vođstvom generala Augusta Pinočea 11. septembra 1973.

1909. Pokušaj Vlade Španije da u Kataloniji mobiliše rezerviste za borbe u Maroku doveo do ustanka u Barseloni, koji je krvavo ugušen.

1928. Rođen američki filmski režiser Stenli Kjubrik.

1941. Predsednik SAD Frenklin Delano Ruzvelt „zamrzao” svu japansku imovinu u SAD i time obustavio američko-japansku trgovinu.

1943. Rođen britanski muzičar Mik Džeger, osnivač i pevač rok-grupe „Roling stouns”.

1945. Na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji pobedili laburisti i njihov lider Klement Atli na mestu premijera zamenio Vinstona Čerčila.

1950. Američki vojnici, tokom Korejskog rata, počinili masakr nad stotinama nenaoružanih izbeglica u selu No Gun Ri.

1952. Umrla Eva Peron, popularna „prva dama” Argentine, supruga Huana Perona.

1953. Napadom gerilaca na kasarnu „Monkada” u gradu Santjago de Kuba Fidel Kastro počeo borbu protiv režima diktatora Fulhensija Batiste.

1956. Egipatski predsednik Gamal Abdel Naser nacionalizovao Suecki kanal, koji je bio pod kontrolom anglo-francuske kompanije.

1963. U zemljotresu u glavnom gradu Makedonije, Skoplju, poginulo više od 1.000 ljudi, a grad razrušen.

1965. Maldivska ostrva u Indijskom okeanu, britanski protektorat od 1887, stekla nezavisnost.

1974. Konstantin Karamanlis formirao prvu civilnu vladu posle sedmogodišnjeg vojnog režima u Grčkoj.

1984. Umro američki statističar Džordž Horas Galup, direktor i osnivač „Galupovog instituta” za ispitivanje javnog mnjenja.

1995. Peru i Ekvador se sporazumeli o demilitarizovanoj zoni od oko 500 kvadratnih kilometara u pograničnom amazonskom području, okončavši jednomesečan rat.

2001. Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu otpečatio optužnicu protiv pemzinisanog generala Vojske Hrvatske Ante Gotovine, koji je okrivljen za zločine nad Srbima za vreme i posle operacije „Oluja” 1995. u Krajini, u Hrvatskoj. Gotovina od tada u bekstvu.

2002. U Haškom tribunalu saopšteno da je penzionisani admiral JNA Milan Zec, u nedostatku dokaza, oslobođen optužbi za ratne zločine u okolini Dubrovnika 1991.

2003. U 78. godini umro britanski reditelj Džon Šlezinger. Njegov film „Ponoćni kauboj” nagrađen „Oskarom”.