Osnovan Međunarodni olimpijski komitet – 1894. godina

Na prvim Olimpijskim igrama 1896. godine učestvovalo je 14 nacija, koje su se takmičile u samo devet sportova.

Naime, tog dana je 1894. godine osnovan Međunarodni olimpijski komitet u švajcarskom gradu Lozana, kao ustanova koja će organizovati sve buduće Olimpijske igre.

Čovek koji je odgovoran za čitav projekat je slavni Pjer de Kuberten, francuski plemić sa titulom barona. Potekao je iz ugledne katoličko-rojalističke porodice. Baron Kuberten dobio je solidno obrazovanje iz istorije i naročito ga je privukla antička Grčka. Divio se grčkom idealu spajanja intelektualnih aktivnosti s telesnim vežbanjem, što je bilo prisutno u antičkim školama.

Odlučio je da unese duh sporta i oživi tradiciju olimpijskih igara, kao događaja koji bi ujedinio svet i širio ideju mira među državama.

U početku, Međunarodni olimpijski komitet imao je jedanaest država članica.

Za predsednika je odabran Demetrios Vikelas jer je bio predstavnik Grčke, mesta porekla antičkih igara.

Komitet je za manje od dve godine nakon osnivanja uspeo da priredi prve Olimpijske igre.

Na sastanku koji je održan na današnji dan dogovoreno je da budu održane u Atini, po Kubertenovoj želji.

Na prvim Olimpijskim igrama 1896. godine učestvovalo je 14 nacija, koje su se takmičile u samo devet sportova.

Broj učesnika do danas porastao je na 204, a broj sportova na 26.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1501. Portugalski pomorac Pedro Kabral vratio se s putovanja na kojem je zaposeo područje današnjeg Brazila i nazvao ga Ilha da Vera Kruz. Prva naselja na tom području Portugalci osnovali 1521. godine.

1537. Tokom povratka u domovinu umro španski istraživač Pedro Mendosa. Bio je vođa ekspedicije za istraživanje Južne Amerike koja je stigla do područja Rio de la Plata. Osnovao je Buenos Ajres. 1536. godine.

1611. Engleski istraživač Henri Hadson, poznat po pokušajima da otkrije morski put iz Evrope u Aziju preko Arktika, nestao u Hadsonovom zalivu, gde ga je ostavila pobunjena posada broda Diskaveri. Tokom istraživanja Severnog ledenog okeana otkrio more i moreuz, koji su kasnije po njemu dobili imena.

1668. Rođen italijanski filozof, istoričar i teoretičar prava Đovani Batista Viko, osnivač filozofije istorije i začetnik moderne estetike.

1757. Britanci pobedom nad francuskim saveznikom, indijskim guvernerom Bengala, kod Plaseja učvrstili vlast u istočnoj Indiji.

1785. Turska vojska skadarskog vezira Mahmud-paše Bušatlije prodrla u Cetinje i po treći put srušila manastir koji je krajem XV veka sagradio Ivan Crnojević. Manastir 1786. obnovio vladika Petar I Petrović Njegoš.

1848. Počeo Junski ustanak pariskih radnika zbog izbacivanja socijalista iz privremene vlade i zatvaranja narodnih radionica. Ustanak za tri dana ugušio general Luj Kavenjak.

1894. Rođen engleski kralj Edvard VIII. Na presto stupio 1936. i iste godine abdicirao u korist brata Džordža VI da bi mogao da se oženi Amerikankom Volis Simpson.

1945. Japanski general Micuru Ušiđima izvršio samoubistvo posle poraza japanske vojske na ostrvu Okinava, gde je vođena jedna od najkrvavijih bitaka u Drugom svetskom ratu. Prema zvaničnim podacima, tokom borbi za Okinavu poginula 234.183 vojnika i civila.

1947. Kongres SAD usvojio Taft-Hartlijev zakon, kojim je ograničeno pravo radnika na štrajk. Šef države dobio pravo da na 80 dana suspenduje svaku štrajkačku akciju koju oceni opasnom za nacionalnu bezbednost.

1956. Pukovnik Gamal Abdel Naser izabran za predsednika Egipta.

1960. Patris Lumumba postao prvi predsednik vlade nove nezavisne države Demokratske Republike Kongo.

1970. Japanski studenti u Tokiju se sukobili s policijom tokom velikih demonstracija protiv produženja američko-japanskog pakta za bezbednost.

1985. Iznad Atlantskog okeana eksplodirao boing 747 kompanije „Er Indija”. Pogunulo svih 329 putnika i članova posade. Za podmetanje bombe u avion optuženi Siiki separatisti.

1993. Nigerijski diktator, general Ibrahim Babangida, poništio predsedničke izbore od 12. juna i onemogućio povratak demokratije.

1994. Južna Afrika posle decenije međunarodne izolacije zbog politike aparthejda ponovo zauzela mesto u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

1995. Umro američki mikrobiolog Džonas Edvard Salk, koji je 1954. godine izumeo vakcinu protiv dečje paralize.

1996. Umro grčki državnik i ekonomista Andreas Papandreu, prvi socijalistički premijer Grčke, osnivač i lider Svegrčkog socijalističkog pokreta, PASOK.

1998. Umrla američka glumica irskog porekla Morin O’Saliven. Proslavila se kao partnerka Džonija Vajsmilera ulogom Džejn u filmovima o Tarzanu.

1999. Jugoslovenski ekonomisti iz nevladine Grupe 17 procenili da je ekonomska šteta posle NATO bombardovanja Jugoslavije oko 29,6 milijardi dolara.

2001. Vlada Jugoslavije usvojila Uredbu o saradnji s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu.

2003. Američki Vrhovni sud podržao akciju Univerziteta u Mičigenu o favorizovanju manjina koje se prijavljuju na Pravni fakultet tog univerziteta. Prva zvanična odluka u vezi s građanskim pravima u poslednjih 25 godina.

2004. Međunarodni krivični sud pokrenuo prvu zvaničnu istragu. Predmet istrage bili su ratni zločini u Demokratskoj Republici Kongo, od jula 2002, u provinciji Ituri, gde je u sukobima poginulo najmanje 5.000 ljudi. Procenjuje se da je tokom desetogodišnjeg građanskog rata u Kongu stradalo više miliona ljudi.

2005. U Srbiji uhapšen Marokanac Abdelmadžid Bušar i izručen Španiji, u kojoj je osumnjičen za terorističke napade u Madridu 11. marta 2004, kada je poginulo više od 190 osoba.