Osnovana Kraljevska srpska akademija, kasnije Srpska akademija nauka i umetnosti – 1886. godina

Prvi predsednik bio Josif Pančić. Prve edicije koje je izdavala bile su 'Glas' i 'Spomenik', a najkrupniji poduhvat bila izrada äRečnika srpskog književnog jezika”, početa 1893.

Srpska akademija nauka i umetnosti je od početka bila najviša naučna i prosvetna ustanova u Srbiji. Pod imenom Srpska kraljevska akademija postojala je od svog osnivanja 1886. do1947. kada je preimenovana u Srpska akademija nauka. Kasnije ona je ponovo promenila naziv u Srpska akademija nauka i umetnosti (skraćeno SANU).

Akademija je ustanovljena zakonom koji je skupština izglasala, a kralj Milan Obrenović obnarodovao u Nišu. Ovaj zakon se zvao „Osnovni zakon Kraljevsko-srpske akademije” i njime je bilo određeno da prve akademike bira kralj, a da zatim akademici dalje sami biraju nove članove.

Prve akademike, njih 16 imenovao je kralj Milan 5. aprila 1887. Tada su postojala četiri odeljenja akademije, ili kako se to zvalo „stručne akademije” i svaka je na početku dobila po četiri redovna člana.

Posle punih 60 godina pod tim imenom Srpska kraljevska akademija menja ime zakonom od 30. juna 1947. Pošto je promenjeno državno uređenje i nije više vladao kralj, akademija je jednostavno nazvana Srpska akademija nauka.

Akademija je od 1909. do 1952. bila smeštena u Brankovoj ulici broj 15. Ova zgrada je srušena 1963. godine.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1500. Rođen italijanski vajar i zlatar Benvenuto Čelini, napoznatiji majstor svog vremena za sitne zlatarske predmete za kraljevske i plemićke kuće. Radio i skulpture i reljefe velikog formata, a njegova autobiografija je značajan dokument za kulturnu istoriju renesanse.
1755. U zemljotresu u Lisabonu, koji je razorio dve trećine grada, poginulo oko 60.000 ljudi.
1894. Umro ruski car Aleksandar III, na presto stupio Nikola II Romanov.

1892. Rođen ruski velemajstor Aleksandar Aljehin, jedan od najvećih u istoriji šaha. Bio svetski prvak od 1927. kada je pobedio Kubanca Kapablanku, do 1935. kada je izgubio od Holanđanina Evea. Titulu svetskog prvaka ponovo stekao pobedivši Evea u revanšu 1937. i zadržao je do smrti 1946.

1944. U Beogradu predsednik Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije Josip Broz Tito i predsednik izbegličke vlade Kraljevine Jugoslavije Ivan Šubašić potpisali sporazum o obrazovanju jedinstvene jugoslovenske vlade koja treba da pripremi izbore za Ustavotvornu skupštinu.

1945. Velika Britanija saopštila da je lider nacističke Nemačke Adolf Hitler najverovatnije izvršio samoubistvo u svom bunkeru u Berlinu.

1946. Generalna skupština UN je osnovala UNICEF, Međunarodni fond UN za pomoć deci.

1952. SAD na Maršalskim ostrvima izvršile probu prve hidrogenske bombe.

1954. U Alžiru počeo ustanak protiv francuske kolonijalne vlasti, završen 1962. sticanjem nezavisnosti.

1956. Na predlog Jugoslavije Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom je zatraženo da Velika Britanija, Francuska i Izrael odmah obustave oružane akcije, povuku se sa teritorije Egipta i omoguće ponovno otvaranje Sueckog kanala.

1963. U vojnom udaru u Južnom Vijetnamu ubijeni predsednik Ngo Din Dijem i njegov brat Ngo Din Nu.

1972. Umro američki pisac Ezra Paund, čija je poetika eksperimentalne lirike izvršila veoma značajan uticaj na moderno pesništvo 20. veka. Zbog učešća u fašističkoj propagandi u Italiji u Drugom svetskom ratu optužen u SAD za veleizdaju 1945. Da bi se izbegla smrtna kazna, proglašen ludim i proveo 13 godina u ludnici.

1987. Kineski lider Deng Sjaoping povukao se sa svih funkcija u Komunističkoj partiji.

1995. U američkom vojnoj bazi u Dejtonu počeli mirovni pregovori o Bosni i Hercegovini. Posle 3 sedmice mirovni sporazum, kojim je okončan rat u BiH, parafirali predsednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman i lider bosanskih muslimana Alija Izetbegović.

1996. Umro bivši predsednik Šri Lanke Džunijus Ričard Džajavordene, premijer od 1977, posle uspostavljanja predsedničkog sistema 1978. postao prvi predsednik države i na tom položaju ostao do 1988.

2000. Jugoslavija primljena u UN. Jugoslovenske vlasti nakon raspada SFRJ i formiranja nove države SRJ 1992. odbile da podnesu zahtev za prijem u UN kao novonastala država, insistirajući na kontinuitetu s bivšom državom.

2000. Skupština Crne Gore usvojila zakon o Centralnoj banci, a nemačka marka, koja je od 2. novembra 1999. bila paralelna valuta, postala jedino sredstvo plaćanja u Crnoj Gori.