Pežo pobedio na prvom automobilskom takmičenju u istoriji – 1894. godina

Staza je bila dugačka ukupno 127 kilometara, a događaj je službeno imao naziv 'Takmičenje kočija bez konja', jer su u to vreme tako nazivali automobile.

Na prvom automobilskom takmičenju vozilo se od Pariza do Rouena, glavnog grada pokrajine Normandije. Staza je bila dugačka ukupno 127 kilometara, a događaj je službeno imao naziv „Takmičenje kočija bez konja”, jer su u to vreme tako nazivali automobile.

Organizator je bio Pjer Gifard, urednik poznatih novina „Le Petit Journal”.

Prijavila su se čak 102 takmičara, uplativši deset franaka.

Tadašnji automobili su imali različite vrste pogona. Osim benzinskog, bilo ih je na parni pogon, pa čak i na električni. Danas se električni pogon automobila smatra novinom, a malo je poznato da su električni motori ušli u upotrebu kod automobila još u XIX veku, znatno pre nego benzinski.

Samo 21 vozilo kvalifikovalo se za trku. Krenuli su sa starta u osam sati ujutro, s pariške lokacije Porte Maillot.

Na cilj u Rouenu prvi je došao francuski markiz de Dion, bogati vlasnik radionice za izradu automobila „De Dion-Bouton”, u to vreme najveće na svetu. Trebalo mu je šest sati i 48 minuta do cilja i vozio je prosečno oko 19 kilometara na sat. Međutim, on nije proglašen pobednikom jer je njegovo vozilo imalo parni pogon. Organizatori su takav pogon smatrali nedostojnim pobede, jer je parni stroj zahtevao ložača koji je ubacivao ugljen za vreme vožnje. Vozilo markiza de Diona zapravo je bilo sličnije traktoru nego automobilu.

Pobednikom je zato proglašeno drugo vozilo koje je došlo na cilj i to samo tri minuta kasnije. Bio je to Pežo 7 u vlasništvu Georgesa Lemaîtrea. Taj automobil je imao motor s dva cilindra, postavljena u obliku slova V i zapremnine 1.282 kubika. Razvijao je 3.7 konjskih snaga i imao je maksimalnu brzinu od oko 20 km/h.

 

Ostali događaji na današnji dan:
1739. Turska vojska u bici kod Grocke pobedila Austrijance i primorala ih da napuste Srbiju i Beograd. Beogradskim mirom od 18. septembra Beograd i teritorije severno od Zapadne Morave su posle 21 godine ponovo pripali Otomanskom carstvu.
1784. Rođen nemački astronom i matematičar Fridrih Vilhelm Besel, koji je izračunao putanju Halejeve komete.
1812. U bici kod Salamanke, u Španiji, Britanci su pod komandom vojvode od Velingtona porazili Napoleonovu vojsku kojom je komandovao maršal Ogist Marmon.
1832. U Beču umro Napoleon II, vojvoda od Rajhštada, sin Napoleona I Bonaparte i Marije Lujze, unuk habsburškog cara. Nesuđeni car, naslednik najmoćnijeg vladara u Evropi, umro je u carskom dvorcu Šenbrun, u kojem je 22 godine ranije boravio Napoleon kao pobednik nad habsburšskim Bečom.
1852. U Veneciji umro francuski vojskovođa Ogist Marmon. Kao vojvoda od Raguze, proglasio je 31. januara 1808. aneksiju Dubrovačke republike, a od 1809. do 1811. bio je generalni guverner Ilirskih provincija.
1888. Rođen američki mikrobiolog poreklom iz Ukrajine Selman Ejbraham Vaksman, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1952. za pronalazak streptomicina.
1898. Rođen američki vajar Aleksander Sterling Kalder, autor apstraktnih prostornih konstrukcija od metalnih elemenata povezanih žicama, koje je pomoću malih motora učinio pokretnim, pa su dobile naziv „mobili”. Njegov „mobil” ogromnih razmera postavljen je 1958. ispred palate UNESKO-a u Parizu.
1933. Američki pilot Vili Post prvi je sam obleteo Zemlju. Let je trajao sedam dana, 18 časova i 49 minuta.
1934 – Američkog pljačkaša banaka i ubicu, „državnog neprijatelja broj jedan” Džona Dilindžera, u Čikagu su, nakon 13 meseci potere, ubili agenti Federalnog istražnog biroa.
1943. Savezničke snage su u Drugom svetskom ratu zauzele italijanski grad Palermo, na ostrvu Sicilija.
1944. U Lublinu u Drugom svetskom ratu grupa poljskih političara, poslata iz SSSR-a, formirala Komitet narodnog oslobođenja, koji je Moskva priznala kao privremenu poljsku vladu nasuprot izbegličkoj vladi u Londonu.
1972. Sovjetska kosmička sonda „Venera 8″ spustila se na površinu Venere s koje je deset minuta, pre nego što su izgoreli instrumenti, emitovala podatke.
1981. Turski terorista Mehmet Ali Agdža osuđen na doživotnu robiju zbog pokušaja atentata na papu Jovana Pavla II 13. maja. Nakon 20 godina pušten je iz zatvora i u junu 2000. predat je Turskoj.
1988. U ekploziji automobila-bombe u blizini sirijske vojne baze u zapadnom Bejrutu poginulo je sedam, a ranjeno 48 ljudi.
1991. Predsedništvo SFRJ izdalo naredbu o razoružavanju i demobilizaciji svih ilegalnih vojnih formacija u Hrvatskoj.
1992. Najveći kolumbijski krijumčar droge Pablo Eskobar pobegao iz zatvora.
1994. Pozivajući se na ekonomsku krizu, predsednik Rafael Kaldera suspendovao ustavna prava u Venecueli.
1996. Ispuštanjem paketa sa hranom iz aviona, UN su počele humanitarnu pomoć za oko 700.000 ljudi u južnom Sudanu, kojima je zapretila smrt od gladi.
1997. Italijanski sud osudio nacističkog SS oficira Eriha Pribkea na pet godina zatvora za zločine počinjene u Italiji za vreme Drugog svetskog rata.
2001. Počele su pripreme profesionalnih ronilaca za izvlačenje nuklearne podmornice Kursk, koja je u avgustu 2000, tokom vežbi u Barencovom moru, potonula na dubinu od 107 metara, a svih 118 članova posade je poginulo.
2001. Umro Indro Montaneli, doajen italijanskog novinarstva i osnivač dnevnog lista „Il Đornale Nuovo”, koji danas izlazi pod imenom „Il Đornale”. Postao je poznat kao ratni izveštač iz Finske tokom Drugog svetskog rata.
2003. U napadu američkih snaga na jednu rezidenciju iračkog predsednika Sadama Huseina u Mosulu poginula su dvojica njegovih sinova, Udaj i Kusaj.
2004. U 76. godini umro američki kompozitor Džeri Goldsmit, autor muzike za mnoge klasične filmove i popularne TV serije.