Pokušaj atentata na Hitlera i Operacija Valkira – 1944. godina

Na današnji dan dogodio se najpoznatiji pokušaj atentata na nemačkog Firera Adolfa Hitlera. Događaj je nedavno obnovio popularnost jer je prikazan u filmu 'Operacija Valkira' iz 2008. godine, sa kontraverznim sajentologom Tomom Kruzom u glavnoj ulozi.

Atentat je na današnji dan izveo pukovnik Klaus Von Štafenberg. Taj nemački grof aristokratskog porekla po veri je bio katolik.

Inače, njegova porodica je bila jedna od najmoćnijh južnonemačkih katoličkih porodica, a i danas su uticajni i bili su nezadovoljni što je jedan sajentolog poput Toma Kruza, glumio herojskog Klausa.

Prema mišljenju istoričara, film dosta dobro prikazuje sled događaja i, uprkos određenim umetničkim slobodama, ne može mu se ništa bitno zameriti u pogledu verodostojnosti. Ono što film nije toliko istakao je da su pri eksploziji bombe u Hitlerovoj blizini poginula 4 čoveka: general Gunther Korten (šef glavnom štaba Luftvafe), general Rudolf Šmundt (šef personala u armijskom glavnom štabu), stenograf Hainc Berger i pukovnik Hainc Brant.

Hitler je bio tako blizu bombe da mu je iz noge moralo izvađeno oko 200 drvenih gelera, a odeća mu je sva bila u krpama.

U toj dvorani su zajedno sa Hitlerom u trenutku eksplozije bila prisutna čak 24 čoveka.

Svima osim feldmaršalu Kaitelu popucale su bubne opne od eksplozije.

Dvorana se nalazila na poznatoj lokaciji „Vučja jazbina” (Wolfsschanze), koja je služila kao Hitlerov stožer za Istočni front. Ostaci „Vučje jazbine” mogu da se vide i danas i nalaze su u istočnom delu Poljske, pored grada Kętrcina.

Nakon neuspeha atentata Hitler je poslao zahtev da se uhapsi neverovatan broj od oko 5.000 ljudi, a oko 200 ih je pogubljeno.

 

Ostali događaji na današnji dan:
1304. Rođen je italijanski pisac Frančesko Petrarka. Smatra se poslednjim pesnikom srednjeg veka i prvim individualistom u evropskoj poeziji. U svoje vreme bio je poznat i cenjen po latinskim delima, istorijskim, filozofskim i polemičkim spisima, a u svetsku književnost je ušao zbirkom soneta „Kanconijer” posvećenih Lauri.
1402. Mongolski kan Tamerlan u bici kod Angore (sada Ankara) pobedio je tursku vojsku i zarobio sultana Bajazita I, koji je 1403. umro u ropstvu.
1654. Potpisan je anglo-portugalski sporazum kojim su počeli dugogodišnji saveznički odnosi Engleske i Portugala.
1847. Rođen je nemački postimpresionistički slikar Maks Liberman. Kao pobornik novih ideja, osnovao je 1898. berlinsku secesiju, pokret koji je na prekretnici 19. i 20. veka u evropskim metropolama okupljao protivnike umetničkom akademizmu.
1855. Rođen je vojvoda Živojin Mišić, jedan od najvećih srpskih vojskovođa. Učesnik je ratova 1876-78 i 1885, a u Prvom svetskom ratu komandovao je operacijama u Kolubarskoj bici, drugoj velikoj pobedi Srba nad austrougarskom vojskom. Napisao je nekoliko vojnih rasprava, od kojih je najpoznatije delo „Strategija”.
1866. U austrijsko-pruskom ratu, u kojem je Italija bila na strani Pruske, Austrijanci su kod ostrva Visa potpuno razorili italijansku flotu, a poginulo je više od 1.100 ljudi.
1890. Rođen je grčki kralj Đorđe II, koji je stupio na presto 1922, a već 1923. zbačen. Vratio se 1935, a nakon nemačkog napada u Drugom svetskom ratu (6. aprila 1941) zajedno sa vladom povukao se u emigraciju, odakle se vratio 1946.
1917. Potpisana je Krfska deklaracija o stvaranju zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca. Deklaraciju su potpisali srpski premijer Nikola Pašić i predsednik Jugoslovenskog odbora Ante Trumbić.
1919. Rođen je novozelanđanski planinar Edmund Persival Hilari, koji je 1953, zajedno sa Šerpom Tensingom Norgejom, prvi osvojio Mont Everest (8848), najviši planinski vrh na svetu.
1923. Ubijen je meksički revolucionar, vođa seljačke revolucije 1910, Fransisko Pančo Vilja.
1937. Umro je italijanski inženjer Đuljelmo Markoni, jedan od osnivača bežične telegrafije. Prvi je uspeo da pošalje radio-signal preko Atlantika (1901). Za radove na bežičnoj telegrafiji podelio je 1909. sa Karlom Ferdinandom Braunom Nobelovu nagradu za fiziku.
1944. Nemački pukovnik Klaus Šenk, grof fon Štaufenberg, pokušao je atentat na nacističkog lidera Adolfa Hitlera podmetanjem bombe pod njegov sto u bunkeru „Vučja jama” kod Berlina. Hitler je lakše ranjen, a zaverenici su pogubljeni.
1945. Umro je francuski pisac Pol Valeri, „klasik simbolizma”, koji se smatra najelitnijim predstavnikom francuskog duha u periodu između dva svetska rata. Bio je član Francuske akademije i predsednik Instituta za intelektualnu kooperaciju pri Društvu naroda u Ženevi („Mlada Parka”, „Mornarsko groblje”, „Pogledi na savremeni svet”).
1951. U jerusalimskoj džamiji Al Aksa ubijen je jordanski kralj Abdulah. Kralj Jordana postao je 1946.
1954. U Ženevi je sklopljen sporazum o primirju u Indokini, kojim je završen rat protiv francuske kolonijalne uprave u tom delu sveta.
1974. Turske snage izvršile su desant na Kipar, zauzele luku Kireniju i krenule prema Nikoziji.
1976. Američki kosmički brod bez ljudske posade „Viking 1″ spustio se posle 11 meseci leta na Mars i počeo da šalje na Zemlju jasne snimke te planete.
1982. U eksplozijama bombi koje su postavili pripadnici Irske republikanske armije (IRA) u Hajd parku i Ridžents parku u centru Londona poginulo je 10 britanskih vojnika.
1988. Južna Afrika, Angola i Kuba prihvatile su sporazum o povlačenju stranih trupa iz Angole i o priznavanju nezavisnosti Jugozapadne Afrike (Namibija).
1994. Šef izraelske diplomatije Šimon Peres doputovao je u posetu Jordanu. To je bio najviši izraelski funkcioner koji je do tada posetio Jordan.
1996. Pobunjenici iz plemena Hutu napali su izbeglički logor suparničkog plemena Tutsi u Burundiju i pobili oko 320 ljudi, mahom žena i dece.
2000. Nakon devet dana pregovora završen je bliskoistočni mirovni samit u Kemp Dejvidu. Rešenje za višedecinijski sukob nije pronađeno, a sukobi između Izraela i Palestinaca su nastavljeni.
2000. Korzikanski nacionalisti prihvatili su, nakon pregovora u Parizu, ponudu francuske vlade o autonomiji ostrva. Time su okončane 20-godišnje tenzije između separatista i vlasti.
2001. Posle 20 godina pauze, iz Bagdada je krenuo prvi putnički voz ka Turskoj, koji je narednog dana stigao u Gaziantep.
2001. Nemački lideri su polaganjem venaca zvanično odali poštu oficirima za neuspeli atentat na Adolfa Hitlera pre 57 godina.
2002. U Dubrovniku je nakon 13 godina pauze otvorena izložba poznatog crnogorskog slikara Vojislava Stanića.