Pokušaj ujedinjenja katoličke i pravoslavne crkve – 1439. godina

Ujedinjenje katoličke i pravoslavne crkve bilo je vrhunac višegodišnjih nastojanja da se hrišćanski svet ujedini u borbi protiv zajedničkog neprijatelja sa istoka – Turaka Osmanlija, koji su već bili na pragu osvajanja Carigrada.

Za uniju crkava bio je zainteresovan i sam vizantski car Ivan VIII Paleolog.

Njegovo carsko veličanstvo došlo je u Italiju, u pratnji 700 ljudi, uključujući carigradskog patrijarha Josipa II, 23 pravoslavna mitropolita i velikog broja teologa. Prisustvovali su crkvenom skupu kojim je predsedao papa Eugen IV, takođe zagovornik unije crkava.

Katolici i pravoslavci su usaglašavali svoje stavove u verskim pitanjima, naročito oko prava prvenstva i doktrine o Čistilištu.

Ipak, najviše nesuglasica bilo je oko formule „Filioque”, koja se u Katoličkoj crkvi označava da Duh Sveti dolazi od Oca i Sina (latinski “Patre Filioque”), dok pravoslavni tvrde da dolazi od Oca preko Sina (“Patre per Filium”).

Na kraju je ipak postignut dogovor i sporazum je potpisao carigradski patrijarh Josip II.

Sporazum su potpisali i svi pravoslavni metropoliti, osim jednog – Marka od Efeza. Neki ga smatraju odgovornim za neuspeh čitave unije.

Ceo pokret je doživeo neuspeh, a Carigrad je pao pod Turke 14 godina kasnije.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1415. Češki reformator Jan Hus spaljen je, kao jeretik, na lomači u Konstanci zbog svog teološko-polemičkog dela “O crkvi”. Bio je rektor univerziteta u Pragu (1402), reformisao je češki jezik i pravopis.

1533. Umro je Lodoviko Ariosto, autor viteškog epa “Besni Orlando”. Smatra se najvećim pesnikom italijanske renesanse.

1535. Engleski humanista i pisac Tomas Mor pogubljen je kao izdajnik, zbog neslaganja sa crkvenom politikom kralja Henrija VIII. Godine 1935. katolička crkva ga je proglasila za sveca. Autor je političko-filozofskog dela “Utopija” u kojem je izneo ideju o idealnoj ljudskoj zajednici.

1855. Rođen je vojvoda Živojin Mišić, jedan od najboljih srpskih vojskovođa. Komandovao je operacijama u Kolubarskoj bici u kojoj su Srbi izvojevali pobedu nad Austro-Ugarskom (1914) u Prvom svetskom ratu. Napisao je nekoliko vojnih dela od kojih je najpoznatije “Strategija”.

1885. Francuski biolog i hemičar Luj Paster prvi put je uspešno primenio vakcinu protiv besnila na ljudskom biću, devetogodišnjem Žozefu Majsteru iz Alzasa.

1893. Umro je francuski pisac Gi de Mopasan, jedan od najznačajnijih autora kratke forme u svetskoj književnosti (“Dunda”, “Strasti”, “Naličja”, “Zamke”).

1908. U Turskoj je počela “mladoturska revolucija” pod vođstvom mlađih oficira i intelektualaca nezadovoljnih vladavinom sultana Abdula Hamida II.

1919. Prvi vazduhoplov koji je preleteo Atlantik, britanski dirižabl “R-34” spustio se na Ruzveltovu poljanu u Njujorku.

1923. Zvanično je proglašeno osnivanje SSSR-a (Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika), na osnovu odluke Prvog svesaveznog kongresa sovjeta krajem 1922.

1928. U Njujorku je održana premijera filma “Svetla Njujorka”, prvog zvučnog filma u istoriji kinematografije.

1944. U požaru koji je u glavnom šatoru cirkusa “Ringling Brothers and Barnum & Bailey” izazvao gutač vatre, u američkom gradu Hartfordu u Konektikatu, poginulo je 167 ljudi.

1962. Umro je Vilijam Fokner, jedan od najznačajnijih modernih američkih pisaca. Njegov književni opus najvećim delom predstavlja sagu o sudbini američkog Juga. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1949. (“Sartoris”, “Buka i bes”, “Svetlost u avgustu”, “Konjički gambit”, “Divlje palme”).

1964. Britanski protektorat u Africi Njasalend je, pod nazivom Malavi, postao nezavisna država u okviru Britanskog komonvelta.

1967. U Nigeriji je počeo građanski rat zbog proglašenja nezavisnosti Istočne Nigerije (Bijafra). U dvogodišnjem ratu poginulo je više od milion ljudi.

1971. Umro je legendarni američki džez muzičar, trubač i pevač Luis Sačmo Armstrong, najznačajnija ličnost u istoriji džeza. Karijeru je počeo 1918, a mnogobrojne turneje širom sveta donele su mu nezvaničnu titulu ambasadora dobre volje.

1973. Umro je nemački dirigent Oto Klemperer, jedan od najznačajnijih dirigenata XX veka, posebno čuven po izvođenju Betovenovih dela.

1988. U eksploziji naftne platforme “Pajper alfa” u britanskom delu Severnog mora, poginulo je 167 ljudi.

1990. Predsednik Bugarske Petar Mladenov podneo je ostavku zbog optužbi da je naredio da se tenkovima rasture antivladini protesti.

1999. Pripadnici međunarodnih mirovnih snaga u Bosni uhapsili su u Banjaluci lidera Narodne stranke i poslanika u Skupštini Republike Srpske Radoslava Brđanina i izručili ga Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

2000. Skupština SR Jugoslavije usvojila je amandmane na Ustav kojima je tadašnjem predsedniku Slobodanu Miloševiću omogućeno da se ponovo kandiduje za predsednika SR Jugoslavije.

2000. Talas vrućina koji je zahvatio Jugozapadnu Evropu, sa temperaturama vazduha i do 45 stepeni Celzijusa, prouzrokovao je smrt 25 ljudi i mnoge požare.

2003. Predsednik Liberije Čarls Tejlor prihvatio je ponudu za azil u Nigeriji. Njegov odlazak je bio uslov američkog predsednika Džordža Buša za angažovanje SAD na uspostavljanju mira u toj zapadnoafričkoj zemlji koju već 14 godina potresaju sukobi.

2005. Iz Ulcinja ka Dubrovniku i Splitu krenula je prva redovna autobuska linija iz Crne Gore prema Hrvatskoj, posle 14 godina prekida zbog rata u bivšoj Jugoslaviji.