Potopljen najveći vojni brod na svetu – 1944. godina

Na današnji dan u Drugom svetskom ratu Amerikanci u uspeli da potope najveći vojni brod u istoriji – japanski Musaši. Taj moćni brod pripadao je klasi Jamato i sagrađen je u Mitsubišijevom brodogradilištu u Nagasakiju.

Musaši je svojevremeno služio kao admiralski brod zapovednika kombinovane japanske flote – slavnog admirala Isorokua Jamamota.

Dimenzije tog broda nikada kasnije u istoriji nisu nadmašene u klasi vojnih brodova. Dužina mu je iznosila 263 metra, a težina do 73,000 tona. Oklop je na nekim mestima dosezao debljinu od neverovatnih 65 centimetara čelika. Glavno oružje činilo je devet topova kalibra čak 460 milimetara. Bili su to najveći topovi ikada ugrađeni u neko plovilo. Ispaljivali su granate od 1,360 kilograma (teške kao prosečni automobil srednje klase) na daljinu od čak 42 kilometra. Svaki od devet topova bio je težak oko 147 tona (kao nekoliko tenkova). Paluba je bila prekrivena slojem drveta debelim neverovatna četiri metra.

Sam potop broda uzrokovalo je cunami koji je potopio neke kuće u obližnjoj luci. Brod je imao pogonski stroj od 150,000 konjskih snaga, što mu je omogućavalo maksimalnu brzinu od gotovo 27.5 čvorova (50.86 km/h). Brod Musaši jednom prilikom je posetio i sam japanski car Hirohito. Posada broda brojila je oko 2,400 ljudi.

Amerikanci su na današnji dan na taj brod poslali napadačke avione sa čak pet nosača aviona. Musši je napadnut na području filipinskog ostvra. Američki piloti otkrili su da je pramac broda osjetljiviji na napad. Nakon 19 torpeda i 17 bombi, Musaši je počeo da tone. Japanski zapovedajući admiral želeo je da nasuče brod na obližnje ostrvo, ali bilo je prekasno. Musaši je potonuo u 19:36 po lokalnom vremenu, odvevši u smrt 1,023 člana posade.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1871 – Velika Britanija je anektirala dijamantska polja u Kimberliju u Južnoj Africi.
1918 – Britanske, francuske i italijanske snage porazile su u Prvom svetskom ratu austrijsku vojsku na italijanskom frontu.
1922 – Pod pritiskom fašističkog pokreta Benita Musolinija, italijanska vlada je podnela ostavku.
1935 – Pušten je u saobraćaj železničko-drumski „Pančevački most Kralja Petra II” na Dunavu kod Beograda.
1966 – Generalna skupština UN je oduzela Južnoj Africi mandat nad Jugozapadnom Afrikom (Namibija).
1971 – Kongo je promenio naziv države u Republika Zair.
1973 – Mirovne snage UN stigle su u Kairo da uspostave liniju razdvajanja između egipatskih i izraelskih snaga.
1978 – Egipatski predsednik Anvar el Sadat i izraelski premijer Menahem Begin dobili su Nobelovu nagradu za mir.
1991 – Sovjetska republika Turkmenistan je proglasila nezavisnost od Moskve.
1995 – U Beogradu je umro srpski književnik Slobodan Selenić, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti, profesor na Fakultetu dramske umetnosti u Beogradu („Prijatelji sa Kosančićevog venca”, „Očevi i oci”, „Ubistvo s predumišljajem”).
1998 – Savet NATO odložio je na neodređeno vreme aktivirajuću naredbu o vojnoj intervenciji protiv ciljeva u SR Jugoslaviji, nakon što su srpske vlasti povukle vojsku na Kosovu u kasarne i smanjile policijske snage u toj pokrajini.
1998 – Gerhard Šreder je preuzeo dužnost kancelara Nemačke, nakon što je Helmut Kol, izgubivši na izborima, podneo ostavku.
1999 – Haljina, koju je holivudska zvezda Merlin Monro nosila dok je pevala „Happy Birthday, Mr. President” predsedniku DŽonu Kenediju, prodata je za 1,267.500 dolara, što je rekordna suma za deo odeće prodat na aukciji.
1999 – Naoružani napadači su upali u parlament Jermenije u Jerevanu i ubili devetoricu ljudi, uključujući premijera Vazgena Sarksijana, predsednika parlamenta Karena Demirkijana, dvojicu njegovih zamenika i jednog ministra.
2000 – Zbog jake oluje, ronilačka ekipa nije uspela da uđe u podmornicu Kursk. Dan ranije su otkriveni dokazi da su 23 mornara preživela prvu eksploziju zbog koje je ova ruska atomska podmornica potonula 12. avgusta u Barencovom moru. Stručnjaci su procenili da mornari nisu mogli živeti duže od osam sati od početka ove katastrofe u kojoj je svih 118 članova posade izgubilo život.
2001 – Švedski dnevnik Ekspresen preneo je izjavu Kristera Petersona, koji je u nedostatku dokaza oslobođen optužbi za ubistvo švedskog premijera Ulofa Palmea 1986. godine, da on zapravo jeste ubio premijera. Peterson je umro 29. septembra 2004. od posledica moždanog udara.
2002 – Na predsedničkim izborima u Brazilu, pobedio je Luiz Inasio Lula da Silva. Da Silva je prvi brazilski predsednik levičarskog opredeljenja i predstavnik radničke klase.
2004 – Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca saopštila je da je tokom 2003. u prirodnim katastrofama poginulo 76.806 ljudi, što je tri puta više nego u prethodnoj, 2002. godini. Do porasta ljudskih žrtava došlo je zbog ekstremnih klimatskih promena u svetu.