Preminuo Borisav Stanković, jedan od najznačajnijih pisaca srpskog realizma – 1927. godina

Stanković je uveo vranjski dijalekat u književnost, zbog čega je bio stalno kritikovan od strane mnogih savremenika školovanih na zapadu. Oni su kritikovali njegov jezik i stil pisanja, govoreći da su njegova dela 'nepismena i orijentalna'.

Borisav Stanković je rođen u Vranju i vrlo rano je ostao bez roditelja, pa ga je odgajila majka njegovog oca, baba Zlata. Završio je Pravni fakultet u Beogradu 1902. godine.

Svoju najpoznatiju dramu „Koštana” objavljuje 1902. godine, gde prvi put u književnom delu koristi Vranjski dijalekat i govor ljudi iz južne Srbije, što izaziva velike kritike.

Svoj najpoznatiji roman „Nečista krv” objavljuje 1910. godine, dobijajući pozitivne kritike.

Za vreme Prvog svetskog rata biva zarobljen i transportovan u logor Derventa. Posle rata radio u Ministarstvu prosvete Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Preminuo je u Beogradu.

Njegovo celokupno književno delo vezano za Vranje, mada je u Vranje retko odlazio i nema podataka da je ikada bio u okolnim selima i nije poznavao geografski položaj materijalnih mesta.

Sam Bora Stanković je u jednom predavanju priznao da je svoje likove oblikovao prema pričama koje je slušao i spajao elemente više ličnosti kako bi njegovi likovi delovali punije.

Njegovo stvaralaštvo uglavnom se svrstava u realizam, ali ima osobine koje ga naginju ka naturalizmu. Novija kritika svrstava ga u začetnike moderne srpske književnosti.

 

Ostali događaji na današnji dan:

732 – Franački vladar Šarl teško je porazio u bici kod Poatjea Saracene i time zaustavio njihov dalji prodor u Zapadnu Evropu, što mu je donelo nadimak Martel (Čekić).

1400 – Umro je engleski pisac Džefri Čoser začetnik moderne engleske književnosti. Njegove „Kenterberijske priče” smatraju se najznačajnijim delom engleske srednjevekovne književnosti.

1415 – Englezi su u Stogodišnjem ratu, pod komandom kralja Henrija V, naneli težak poraz Francuzima u bici kod Azenkura na severu Francuske.

1495 – U Portugaliji je na presto stupio kralj Manuel I Veliki ili Srećni. Finansirao je istraživačke poduhvate moreplovaca Vaska da Game, Pedra Alvareša Kabrala i drugih, čija su otkrića potom postala portugalske kolonije, a Portugalija svetska pomorska i kolonijalna sila. Tokom njegove vladavine iz zemlje su proterani Jevreji i Maori.

1616 – Holandski moreplovac Dirk Hartog na putu prema Javi otkrio je zapadne obale Australije.

1647 – Umro je italijanski matematičar i fizičar Evangelista Toričeli, savremenik i nastavljač Galilejevog dela, pronalazač barometra sa živom (1643 ili 1644).

1806 – Rođen je nemački filozof Kaspar Šmit, poznat kao Maks Štirner, ideolog anarhizma, čije je delo „Jedini i njegova svojina” (1845) izazvalo burnu reakciju građanske inteligencije, te je jedno vreme bilo zabranjeno.

1815 – Srpski knez Miloš Obrenović postigao je sporazum sa vezirom Beogradskog pašaluka Marašli Ali pašom o mešovitoj srpsko-turskoj upravi čime je završen oružani deo Drugog srpskog ustanka.

1825 – Rođen je austrijski kompozitor, violinista i dirigent Johan Štraus Mlađi, proslavljeni „kralj valcera” i jedan od glavnih predstavnika klasične bečke operete („Slepi miš”, „Ciganin baron”, „Noć u Veneciji”, „Na lepom plavom Dunavu”, „Priče iz bečke šume”).

1838 – Rođen je francuski kompozitor Žorž Bize autor opere „Karmen”, jednog od remek-dela francuske i svetske operske scene, čije je prvo izvođenje 1875. godine naišlo na loš prijem publike i kritike.

1918 – Kod mesta Vitorio Veneto počela je jedna od poslednjih bitaka u Prvom svetskom ratu, koja je završena 3. novembra pobedom Italijana nad već dezorganizovanom austrougarskom vojskom.

1936 – Vlade Nemačke i Italije potpisale su tajni protokol o uzajamnoj pomoći, kojim je formirana osovina Rim-Berlin.

1938 – Libija je postala sastavni deo Italije.

1949 – Sprovodeći blokadu Jugoslavije posle Rezolucije Informbiroa, SSSR je otkazao gostoprimstvo jugoslovenskom ambasadoru u Moskvi, što su potom učinile i ostale zemlje komunističkog bloka. Blokada Jugoslavije trajala je do 1955.

1956 – Egipat, Jordan i Sirija su osnovali jedinstvenu vojnu komandu radi koordinacije odbrane od napada Izraela.

1971 – Generalna skupština UN je odlučila da primi Kinu u svetsku organizaciju, a da isključi Tajvan koji se otcepio od Kine.

1983 – Trupe SAD su okupirale karipsku ostrvsku državu Grenadu, pošto su levičarske snage izvele državni udar.

1995 – Na osnovu sporazuma Izraela i PLO o palestinskoj samoupravi, izraelske trupe su počele povlačenje iz grada Dženin, na okupiranoj Zapadnoj obali.

2001 – Na donatorskoj konferenciji Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope u Bukureštu SR Jugoslavija je dobila 430 miliona evra pomoći.

2003 – U Rusiji je uhapšen milijarder Mihail Hodorkovski (Mikhail Khodorkovsky) koji je bio na čelu naftnog giganta Jukos. U maju naredne godine osuđen je na devet godina zatvora zbog finansijskih malverzacija i utaje poreza.

2004 – U sukobu muslimanskih demonstranata sa vojskom i policijom na jugu Tajlanda život su izgubile najmanje 84 osobe.

2004 – Umro je Džon Pil, veteran među britanskim disk-džokejima, koji je popularisao nove mužičke trendove kao što su pank, rege i hip-hop.

 loading...