Preminuo maršal Francuske i počasni vojvoda srpske vojske Luj Franše d’ Epere – 1942. godina

Stupio je u vojničku školu 15. oktobra 1874, i po završetku dobio je čin pešadijskog potporučnika 1. oktobra 1876. godine.

U kapetana je unapređen 28. oktobra 1885, za pukovnika 12. jula 1903, brigadnog generala 23. marta 1908, divizijskog generala 23. marta 1912, a za maršala Francuske 19. februara 1921. godine. Iste godine dobio je i počasnu titulu srpskog Vojvode.

Kao pešadijski oficir bio je vodnik, komandir čete i komandant bataljona u pešadiji do 1899. godine.
Za to vreme završio je ratnu Akademiju i bio je u generalštabu divizije, koja je okupirala Tonkin (1886) i u generalštabu guvernera Pariza (1889).

Komandovao je pukom i brigadom u pešadiji, divizijom (1912).

Bio je član višeg ratnog Saveta od 1920. godine.

Učestvovao je u kolonijalnim ratovima u zapadnoj Africi, Tunisu, Alžiru, Tonkinu i Ananiu, Kini i Maroku.

U Prvom svetskom ratu (10. septembra 1914. do 31. marta 1916) komandovao je francuskom armijom , do 29. aprila 1918. grupom armija na francuskom frontu, a od 9. juna 1918. do kraja rata bio je vrhovni komandant savezničkih armija na Solunskom frontu.

Pod njegovom komandom izvršen je proboj Solunskog fronta, izvedeno je proganjanje nemačko-austrijsko-bugarske vojske, zaključen je ugovor o kapitulaciji bugarske vojske i oslobođena je Srbija.

Visoko je cenio srpsku vojsku i redovno isticao njene zasluge u konačnoj pobedi saveznika u Velikom ratu.

U Beogradu mu je podignut spomenik.

 

Ostali događaji na današnji dan:

70 – Rimljani su u Judejskom ratu osvojili i razrušili Jerusalim. Od ruševina je ostao samo zapadni zid velikog jevrejskog hrama (“zid plača”).

1497 – Portugalski moreplovac Vasko da Gama isplovio je iz Lisabona na prvo putovanje na kojem je otkrio morski put za Indiju oko Rta Dobre nade.

1709 – Ruska vojska pod komandom cara Petra Velikog pobedila je ubici kod Poltave (Ukrajina) trupe švedskog kralja Karla XII. To je bio kraj švedske vojne moći.

1809 – Rođen je hrvatski pisac i reformator jezika Ljudevit Gaj, vođa Ilirskog panslovenskog pokreta.

1819 – Rođen je hrvatski kompozitor Vatroslav Lisinski, najpoznatiji muzičar Ilirskog preporoda i utemeljitelj hrvatskog nacionalnog izraza u muzici.

1822 – Persi Biš Šeli, jedan od najznačajnijih pesnika engleskog romantizma, utopio se u brodolomu na jedrenju kod Livorna (“Kraljica Mob”, “Oslobođeni Prometej”, “Ševa”, “Oda zapadnom vetru”, “Odbrana poezije”).

1846 – Danski kralj Kristijan VIII proglasio je da danski presto mogu da naslede žene. Tako je sprečio otcepljenje pokrajine Šlezvig-Holštajn.

1858 – Velika Britanija proglasila je pobedu nad indijskim ustanicima, posle čega je ukinuto Carstvo mogula i likvidirana Istočnoindijska kompanija, a Indija je stavljena pod neposrednu upravu britanske krune.

1885 – Rođen je nemački filozof Ernst Bloh. U njegovom opsežnom delu, koje se bavi problemima filozofije, istorije, religije, prava, etike, posebno mesto ima analiza fenomena utopijskog (“Duh utopije”, “Tomas Mincer kao teolog revolucije”, “Tragovi”, “Nasleđe ovog vremena”, “Sloboda i poredak”, “Princip nade”).

1894 – Rođen je ruski fizičar Pjotr Leonidovič Kapica, od 1935. direktor Instituta za fiziku Sovjetske akademije nauka u Moskvi, a od 1955. glavni organizator programa veštačkih Zemljinih satelita (“Sputnjik”). Najpoznatiji njegovi radovi su iz područja magnetizma i fizike niskih temparatura. Dobitnik je Nobelove nagrade za fiziku 1978.

1920 – Gradu Šapcu je svečano uručeno francusko odlikovanje “Ratni krst” za heroizam i stradanje njegovog stanovništva u Prvom svetskom ratu.

1942 – Umro je francuski maršal Luj Feliks Fransoa Franše Depere, istaknuti vojskovođa u Prvom svetskom ratu i počasni vojvoda srpske vojske.

1943 – Od posledica torture u zatvoru Gestapoa umro je lider francuskog Pokreta otpora u okupiranoj Francuskoj u Drugom svetskom ratu Žan Mulen, poznat kao “Maks”.

1956 – U Beogradu je emitovan prvi eksperimentalni TV prenos, povodom proslave stogodišnjice rođenja Nikole Tesle. Program iz privremenog studija u Institutu “Nikola Tesla” građani su pratili na četrdesetak prijemnika smeštenih u izlozima prodavnica u raznim delovima grada.

1967 – Umrla je britanska pozorišna i filmska glumica Vivijen Li. Svetsku slavu stekla je ulogom Skarlet O’Hare u američkom filmu “Prohujalo s vihorom” za koju je nagrađena Oskarom. Drugi Oskar dobila je za ulogu u filmu “Tramvaj zvani želja”.

1994 – Umro je Kim Il Sung, komunistički lider Severne Koreje, koji je upravljao zemljom od njenog osnivanja 1948. do smrti.

2000 – U Beogradu je umro Konstantin Vinaver, pijanista, muzikolog, operski dramaturg i dugogodišnji direktor Opere i baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

2002 – Okružni sud u Prokuplju osudio je na osam godina zatvora bivšeg rezervistu Vojske Jugoslavije Ivana Nikolića zbog zločina protiv civilnog stanovništva na Kosovu za vreme NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. To je prva presuda pred domaćim sudovima za ratni zločin izvršen tokom rata na Kosovu.

2003 – U nesreći feribota u reci Menga u Čandpuru (Bangladeš), udavilo se oko 400 ljudi, od 600, koliko je bilo na brodu.

2004 – Skupština Kosova je, bez prisustva srpskih predstavnika, usvojila amandmane kojima je naziv Ustavni okvir za privremenu samoupravu na Kosovu promenjen u “privremeni Ustav Kosova”, a “privremena institucije” u “demokratske institucije”.