Preminuo Oskar Vajld, veliki engleski književnik – 1900. godina

Umro je engleski pisac irskog porekla Oskar Vajld. Njegovo demonstrativno kršenje viktorijanskih društvenih konvencija završilo dvogodišnjom kaznom zatvora zbog homoseksualizma. Umro u egzilu u Parizu u bedi i nemilosti. Stogodišnjica njegove smrti svečano je obeležena u Londonu u Vestminsterskoj opatiji, u Parizu, Dablinu i Njujorku.

Na današnji dan 1900. godine umro je slavni umetnik Oskar Vajld.

Za života je bio vrlo kontraverzan, a i do danas je ostao poznat – koliko po svojoj umetničkoj genijalnosti, toliko i po neobičnoj ličnosti.

Gotovo da danas nema čoveka koji nije barem čuo za njegova dela „Slika Dorijana Greja” (The Picture of Dorian Gray) ili „Važno je zvati se Ernest” (The Importance of Being Earnest).

Zanimljivo je da je Oskar umro kao katolik. Naime, ležao je bolestan u izgnanstvu u Parizu, u hotelu „d’Alsace”.

Imao je svega 46 godina, a bolovao je od meningitisa. Pozvali su sveštenika.

Došao je otac Kutber Dune, irski katolički sveštenik, koji je zatim pokrstio Vajlda po katoličkom obredu.

Budući da se Vajld sećao da je već jednom katolički kršten kao dečak, ovo je krštenje bilo uslovno, jer katolik može biti samo jednom kršten, ali je ipak obavljeno za svaki slučaj. Otac Dune je tom prilikom dao Vajldu i bolesničko pomazanje.

Vajld je umro svega pet dana nakon katoličkog krštenja, upravo na današnji dan 1900. godine. Njegovi posmrtni ostatci i danas se nalaze u Parizu, na poznatom groblju Per Lašez.

To je verovatno najpoznatije groblje na svetu zbog velikog broja slavnih osoba koje su na njemu sahranjene (Džim Morison, Onore de Balzak, Isadora Dankan, Frederik Šopen, Molijer, Marsel Prust, Đoakino Rosini i mnogi drugi).

 

Ostali događaji na današnji dan:

1700. U bici kod Narve, švedske trupe kralja Karla XII pobedile nadmoćniju rusku vojsku Petra I. U bici poginulo oko 10.000 Rusa i 600 Šveđana. Na isti dan 1718, Karlo XII, simbol nacionalnog junaštva, poginuo u napadu na Norvešku.
1835. Rođen američki pisac Semjuel Lenghorn Klemens, poznat kao Mark Tven, jedan od najvećih humorista svetske književnosti.
1838. Meksiko objavio rat Francuskoj. Francuska tri dana ranije okupirala grad Vera Kruz.
1853. Rusija u Krimskom ratu uništila tursku flotu u bici kod crnomorske luke Sinope.
1872. U Glazgovu odigrana prva fudbalska utakmica dve reprezentacije, Engleske i Škotske. Meč završen rezultatom 0:0.
1874. Rođen engleski državnik Vinston Lenard Spenser Čerčil, premijer Velike Britanije od 1940. do 1945. i od 1951. do 1955, vođa Konzervativne stranke od 1940. Kao jedan od velikih protagonista pobede nad fašističkim silama, učestvovao na svim važnim savezničkim konferencijama. Autor zapaženih književno-publicističkih dela, za „Memoare iz Drugog svetskog rata” 1953. dobio Nobelovu nagradu za književnost.
1900. Umro engleski pisac irskog porekla Oskar Vajld. Njegovo demonstrativno kršenje viktorijanskih društvenih konvencija završilo dvogodišnjom kaznom zatvora zbog homoseksualizma. Umro u egzilu u Parizu u bedi i nemilosti. Stogodišnjica njegove smrti svečano obeležena u Londonu u Vestminsterskoj opatiji, u Parizu, Dablinu i Njujorku.
1939. Više od 20 sovjetskih divizija napadom na Finsku počelo sovjetsko-finski tzv. zimski rat, okončan mirovnim ugovorom u martu 1940. Finska prinuđena da se odrekne Karelijske prevlake i grada Viborga, na istoku zemlje.
1939. Streljan mađarski revolucionar Bela Kun, jedan od osnivača Komunističke partije Mađarske i vođa revolucije 1919. Uhapšen u staljinističkim čistkama i na montiranom procesu u SSSR-u osuđen na smrt. Rehabilitovan 1956.
1955. Umro jugoslovenski kompozitor Josip Slavenski, profesor Muzičke akademije u Beogradu. Spojio elemente muzičkog folklora pojedinih balkanskih naroda s modernom evropskom muzičkom tehnikom.
1957. U Beču umro srpski slikar Paja Jovanović, predstavnik akademskog realizma, autor žanr-scena i velikih kompozicija iz srpske istorije. Posle 1906. stekao evropsku slavu slikajući portrete vladara i aristokrata.
1967. Aden, Južni Jemen i Južnoarapska Federacija stekli nezavisnost posle 128 godina britanske kolonijalne vladavine i formirali Narodnu Republiku Južni Jemen. Na isti dan 1970, država preimenovana u Narodnu Demokratsku Republiku Jemen.
1975. Afrička država Dahomej promenila naziv u Narodna Republika Benin.
1995. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno usvojio odluku da 31. januara 1996. bude okončana troipogodišnja mirovna misija u Bosni i Hercegovini.
1996. Oko 150.000 ljudi protestovalo ulicama Beograda zbog poništenja izborne pobede opozicione koalicije Zajedno na lokalnim izborima.
1996. Vlada i pobunjenici u afričkoj državi Sijera Leone potpisali sporazum o okončanju šestogodišnjeg građanskog rata.
1999. Putnički brod s 302 putnika prevrnuo se blizu istočne obale Kine. Nesreću preživele 22 osobe.
2000. U Pjongjangu se sreli rođaci iz Severne i Južne Koreje koji su gotovo 50 godina bili razdvojeni.
2002. Turska ukinula 15 godina dugo vanredno stanje na jugoistoku države, završena era sukoba turskih snaga i kurdskih separatista, tokom koje je poginulo oko 30.000 osoba.
2003. Umrla Amerikanka Gertruda Ederli, prva žena koja je, 1926, preplivala Lamanš.
2004. Filipine pogodila snažna oluja tokom koje su sravnjena tri obalska grada. U višednevnim vremenskim nepogodama poginulo više od 840 osoba.
2005. Džon Sentamu, poreklom iz Ugande, jedan od lidera borbe protiv rasizma, formalno inaugurisan kao prvi britanski nadbiskup crnac.
2006. Haški tribunal osudio bivšeg generala Vojske Republike Srpske Stanislava Galića na doživotni zatvor zbog kampanje artiljerijskih i snajperskih napada na Sarajevo od 1992. do 1994.

 loading...