Preminuo Stig Lašon, pisac najpoznatiji po triologiji ‘Milenijum’ – 1954. godina

Kada je imao 15 godina Lašon je prisustvovao grupnom silovanju jedne devojke i kasnije je prebacivao sebi što nije imao hrabrosti da joj pomogne. To je obeležilo ceo njegov život.

Karl Stig-Erland Lašon, švedski književnik, novinar, aktivista, ali je najpoznatiji po svojoj trilogiji „Milenijum”.

Interesantno je da je Lašon 2008. godine bio pored Haleda Hoseinija drugi najbolje prodavani autor na svetu. Do novembra 2011 njegov „Milenijum” je prodat u tiražu od 65 miliona komada.

Dete maloletnih roditelja, i majka i otac su imali po 17 godina, odgajan od babe i dede. U detinjstvu živeo u u provinciji na severu Švedske, u mestašcu Norsjo. Živeli su brvnari, u školu je išao na skijama. Promenio je ime Stig u Stieg da ga nebi brkali sa već afirmisanim švedskim književnikom istog imena.

Stig Lašon bavio se istraživačkim novinarstvom. Na taj način upoznao se s mnogim društvenim problemima. Bio je politički aktivista švedske Socijalističke partije. Bio je jedan od najboljih poznavaoca desničarskih pokreta i rasizma protiv kojih se borio.

Sredinom osamdesetih je pokrenuo nenasilni program „Stop the Racism”. Osnovao je 1995. Zadužbinu EXPO i časopis istog imena gde je postao zamenik glavnog urednika. I časopis i sam Lašon su stalno bili pod pritiskom desničarskih organizacija koje su im pretile.

Po odsluženoj vojsci kao novinar istraživač, boravio je u Eritreji 1977, istovremeno obučavajući pripadnice levičarske gerile. Vratio se, zbog problema s bubrezima, te dobijene malarije. Posle povratka u Švedsku, radio je kao grafički dizajner za najveću skandinavsku novinsku agenciju Tidningarnas Telegrambyrå (TT) od 1977. do 1999. godine.

Sam je rekao da je najveći uticaj na njega imala švedska književnica Astrid Lingren, autorka „Pipi duge čarape”. Čak i jedna od glavnih junakinja trilogije Lisabet Salander je neka verzija odrasle Pipi Duga čarapa.

Prvo je pisao naučno-fantastične romane. Bio je urednik nekoliko časopisa posvećenih takvoj vrsti romana, kao i predsednik najvećeg švedskog udruženja ljubitelja naučno-fantastičnih romana.

Njegova najpoznatija dela su kriminalistički romani iz Trilogije Milenijum: „Muškarci koji mrze žene”, „Devojka koja se igrala vatrom” i „Kule u vazduhu”.

Romani su objavljeni posle njegove smrti. U rukopisu je ostao nedovršeni nastavak trilogije. Teme njegovih knjiga su: trgovina ljudima, nasilje nad ženama, ekstremni desničarski pokreti, patnje malih ljudi upletenih u zakulisne igre moćnika i tajnih službi i sl. Glavna junakinja trilogije Milenijum je Lizbet Salander – asocijalna, agresivna devojka alternativnog stila, hakerka, koja je nepravedno pretrpela puno nepravde i bola. Ponaša se kao „pravedni osvetnik”.

Knjige iz Trilogija Milenijum postigle su veliki uspeh prvo u Švedskoj pa u skandinavskim zemljama, a kasnije i u Europi i SAD-u. Bile su niz godina na vrhu najprodavanijih knjiga.

Autor je posthumno dobio mnoga priznanja, a po knjigama su snimljeni filmovi, koji su postigli veliku gledanost.

Umro je od srčanog udara, pokušavajući da se popne na sedmi sprat zgrade u kojoj je živeo, jer je lift bio u kvaru. Postoje sumnje da njegova smrt nije slučajna.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1818 – Rođen je Ivan Sergejevič Turgenjev, jedan od prvih ruskih pisaca čija su dela prodrla na Zapad. Za života je uživao mnogo veći ugled u francuskim, nego u ruskim književnim krugovima. Autor je romana „Očevi i deca”, „Lovčevi zapisi”, „Uoči novih dana”, „Prolećne vode”. Poznata je i njegova drama „Mesec dana na selu”.
1835 – Rođen je Davorin Jenko, jedan od najznačajnijih kompozitora romantičara u slovenačkoj i srpskoj muzici. Autor je srpske himne „Bože pravde” i slovenačke „Naprej, zastava slave”. Kao dirigent beogradskog Narodnog pozorišta (1871-1902) komponovao je muziku za više od 80 pozorišnih komada. Autor je prve srpske operete „Vračara”.
1841 – Rođen je Eduard VII, kralj Velike Britanije i Irske i car Indije, najstariji sin kraljice Viktorije. Tokom njegove vladavine od 1901. završen je Burski rat, sklopljen je sporazum s Japanom 1902, s Francuskom (Entente Cordiale) 1904. i s Rusijom dogovor o podeli sfera u Aziji 1907.
1888 – Rođen je francuski političar, ekonomista i diplomata Žan Mone, tvorac plana o modernizaciji francuske privrede posle Drugog svetskog rata, prvi predsednik Evropske zajednice za ugalj i čelik (1952-55) i predsednik Akcione komisije za stvaranje Sjedinjenih država Evrope (1956-75).
1918 – U Berlinu su posle generalnog štrajka radnici izašli na ulice, vojnici su odbili da intervenišu protiv njih i pridružili su se pobuni. Vlast u gradu preuzeo je Radnički sovjet, a car Vilhelm II je abdicirao i pobegao u Holandiju. Dva dana kasnije Nemačka je potpisala mirovni ugovor kojim je okončan Prvi svetski rat.
1937 – U japansko-kineskom ratu, japanske trupe su zauzele Šangaj.
1938 – Tokom noći nacisti su u Nemačkoj demolirali više od 7.000 jevrejskih kuća i prodavnica i spalili stotine sinagoga. Ubijeno je preko 90 Jevreja. Ovaj pogrom Jevreja dobio je naziv „Kristalna noć” jer su ulice nemačkih gradova bile prekrivene razbijenim staklom.
1940 – Umro je britanski državnik Artur Nevil Čembrlen, vođa Konzervativne stranke i premijer Velike Britanije od 1937. do 1940. U uzaludnom naporu da izbegne vojni sukob s Nemačkom, potpisao je 1938. Minhenski sporazum s Adolfom Hitlerom.
1952 – Umro je izraelski državnik i hemičar Haim Vajcman, prvi predsednik novoformirane države Izrael 1948, predsednik Svetske cionističke organizacije (1920-31) i Jevrejske agencije (1929-31. i 1935-46). Kao hemičar pronašao je postupak za protizvodnju acetona i butanola.
1953 – Umro je kralj Abdul-Aziz Ibn Saud, koji je 1932. osnovao kraljevinu Saudijsku Arabiju, osvojivši pre toga čitavu centralnu Arabiju.
1963 – U japanskom rudniku uglja Omuta u eksploziji gasa poginula su 452 rudara, a 470 ih je ranjeno. Istog dana poginuo je 161 putnik u sudaru teretnog voza s putničkim vozom na pruzi za Tokijo.
1977 – Izraelski avioni napali su ciljeve u južnom Libanu i tom prilikom, kako je saopštila libanska vlada, uništili su dva sela i ubili najmanje 60 civila.
1989 – Stotine hiljada Istočnih Nemaca krenulo je prema Zapadnoj Nemačkoj, a veliki broj Zapadnih Nemaca krenuo je u suprotnom pravcu, samo nekoliko sati nakon što je vlada objavila da je otvorena granica prema Zapadu. Pad „Berlinskog zida”, simbola podele Evrope posle Drugog svetskog rata, bio je prvi korak ka ponovnom ujedinjenju dve Nemačke.
1993 – U muslimansko-hrvatskim sukobima u bosanskom ratu Hrvati su srušili Stari most na reci Neretvi u Mostaru, simbol grada sagrađen u vreme Otomanskog carstva u 16. veku.
1995 – Predsednik PLO Jaser Arafat prvi put je posetio Izrael i tom prilikom izrazio saučešće udovici izraelskog premijera Jicaka Rabina koji je ubijen u atentatu 4. novembra.
2001 – Umro je bivši italijanski predsednik Đovani Leone, koji je 1978. bio primoran da podnese ostavku zbog optužbi za korupciju.
2002 – U Dženinu, gradu na Zapadnoj obali, izraelske snage su ubile Ijada Savalu, lidera miltantnog krila islamskog Džihada, koji je bio među prvima na izraelskim poternicama.
2003 – Umro je američki saksofonista Badi Arnold,jedan od osnivača Programa za pomoć muzičarima zavisnim od droge ili alkohola.
2005 – U terorističkim napadima bombaša samoubica na tri međunarodna hotela u Amanu, glavnom gradu Jordana, ubijeno je 60 osoba.
2007 – U višednevnim vremenskim nepogodama na Filipinima poginulo je više od 800 osoba, a preko 750 se vodi kao nestalo.
2009 – Umro je ruski fizičar i nobelovac Vitalij Ginzburg, koji je 1950-ih učestvovao u izradi sovjetske hidrogenske bombe, zbog čega je dobio Staljinovu nagradu i razne privilegije.