Rođen Ivan Sergejevič Turgenjev, čuveni ruski pisac – 1818. godina

Ivan Sergejevič Turgenjev bio je ruski književnik. Njegova dela pripadaju prvim ruskim delima koja su prodrla na zapad.

Za života je uživao mnogo veći ugled u francuskim, nego u ruskim književnim krugovima. Autor je romana „Očevi i deca”, „Lovčevi zapisi”, „Uoči novih dana”, „Prolećne vode”.

Poznata je i njegova drama „Mesec dana na selu”.

Turgenjev je rođen 9. novembra 1818. godine u bogatoj zemljoposedničkoj porodici. Na porodičnom imanju, dok je još bio dete, svedočio je patnji i mučenju slugu. Takve patnje, tada jako proširene u Ruskom ekonomskom sistemu, predstavljaju neke od glavnih tema njegovih dela.

Pre nego što se posvetio književnoj karijeri, Turgenjev je radio kao manji civilni sluga u Petrogradu.

Njegovo prvo objavljeno delo, duga poema Paraša, dobro je primljeno od strane kniževnih kritičara. Kroz godine koje su usledile, izdanja kratkih priča osigurale su Turgenjevu titulu istaknutijeg ruskog književnika.

U njegovom remek-delu „Očevi i deca” (1862), Turgenjev imenuje, definiše i analizira filozofiju nihilizma. Bazarov, junak romana je idealistički mladi radikal, student na univerzitetu, odan univerzalnoj slobodi i osuđen na tragediju. Turgenjev je verovao u ciljeve svog junaka, no verovao jei da se oni mogu ostvariti samo dugom postupnom promenom, a ne revolucijom.

Turgenjev je emigrirao u Baden-Baden 1861. godine, a odatle se preselio u Pariz, gde je živeo do smrti.

 

Ostali događaji na današnji dan:
1835 – Rođen je Davorin Jenko, jedan od najznačajnijih kompozitora romantičara u slovenačkoj i srpskoj muzici. Autor je srpske himne „Bože pravde” i slovenačke „Naprej, zastava slave”. Kao dirigent beogradskog Narodnog pozorišta (1871-1902) komponovao je muziku za više od 80 pozorišnih komada. Autor je prve srpske operete „Vračara”.
1841 – Rođen je Eduard VII, kralj Velike Britanije i Irske i car Indije, najstariji sin kraljice Viktorije. Tokom njegove vladavine od 1901. završen je Burski rat, sklopljen je sporazum s Japanom 1902, s Francuskom (Entente Cordiale) 1904. i s Rusijom dogovor o podeli sfera u Aziji 1907.
1888 – Rođen je francuski političar, ekonomista i diplomata Žan Mone, tvorac plana o modernizaciji francuske privrede posle Drugog svetskog rata, prvi predsednik Evropske zajednice za ugalj i čelik (1952-55) i predsednik Akcione komisije za stvaranje Sjedinjenih država Evrope (1956-75).
1918 – U Berlinu su posle generalnog štrajka radnici izašli na ulice, vojnici su odbili da intervenišu protiv njih i pridružili su se pobuni. Vlast u gradu preuzeo je Radnički sovjet, a car Vilhelm II je abdicirao i pobegao u Holandiju. Dva dana kasnije Nemačka je potpisala mirovni ugovor kojim je okončan Prvi svetski rat.
1937 – U japansko-kineskom ratu, japanske trupe su zauzele Šangaj.
1938 – Tokom noći nacisti su u Nemačkoj demolirali više od 7.000 jevrejskih kuća i prodavnica i spalili stotine sinagoga. Ubijeno je preko 90 Jevreja. Ovaj pogrom Jevreja dobio je naziv „Kristalna noć” jer su ulice nemačkih gradova bile prekrivene razbijenim staklom.
1940 – Umro je britanski državnik Artur Nevil Čembrlen, vođa Konzervativne stranke i premijer Velike Britanije od 1937. do 1940. U uzaludnom naporu da izbegne vojni sukob s Nemačkom, potpisao je 1938. Minhenski sporazum s Adolfom Hitlerom.
1952 – Umro je izraelski državnik i hemičar Haim Vajcman, prvi predsednik novoformirane države Izrael 1948, predsednik Svetske cionističke organizacije (1920-31) i Jevrejske agencije (1929-31. i 1935-46). Kao hemičar pronašao je postupak za protizvodnju acetona i butanola.
1953 – Umro je kralj Abdul-Aziz Ibn Saud, koji je 1932. osnovao kraljevinu Saudijsku Arabiju, osvojivši pre toga čitavu centralnu Arabiju.
1963 – U japanskom rudniku uglja Omuta u eksploziji gasa poginula su 452 rudara, a 470 ih je ranjeno. Istog dana poginuo je 161 putnik u sudaru teretnog voza s putničkim vozom na pruzi za Tokijo.
1977 – Izraelski avioni napali su ciljeve u južnom Libanu i tom prilikom, kako je saopštila libanska vlada, uništili su dva sela i ubili najmanje 60 civila.
1989 – Stotine hiljada Istočnih Nemaca krenulo je prema Zapadnoj Nemačkoj, a veliki broj Zapadnih Nemaca krenuo je u suprotnom pravcu, samo nekoliko sati nakon što je vlada objavila da je otvorena granica prema Zapadu. Pad „Berlinskog zida”, simbola podele Evrope posle Drugog svetskog rata, bio je prvi korak ka ponovnom ujedinjenju dve Nemačke.
1993 – U muslimansko-hrvatskim sukobima u bosanskom ratu Hrvati su srušili Stari most na reci Neretvi u Mostaru, simbol grada sagrađen u vreme Otomanskog carstva u 16. veku.
1995 – Predsednik PLO Jaser Arafat prvi put je posetio Izrael i tom prilikom izrazio saučešće udovici izraelskog premijera Jicaka Rabina koji je ubijen u atentatu 4. novembra.
2001 – Umro je bivši italijanski predsednik Đovani Leone, koji je 1978. bio primoran da podnese ostavku zbog optužbi za korupciju.
2002 – U Dženinu, gradu na Zapadnoj obali, izraelske snage su ubile Ijada Savalu, lidera miltantnog krila islamskog Džihada, koji je bio među prvima na izraelskim poternicama.
2003 – Umro je američki saksofonista Badi Arnold,jedan od osnivača Programa za pomoć muzičarima zavisnim od droge ili alkohola.
2005 – U terorističkim napadima bombaša samoubica na tri međunarodna hotela u Amanu, glavnom gradu Jordana, ubijeno je 60 osoba.
2007 – U višednevnim vremenskim nepogodama na Filipinima poginulo je više od 800 osoba, a preko 750 se vodi kao nestalo.
2009 – Umro je ruski fizičar i nobelovac Vitalij Ginzburg, koji je 1950-ih učestvovao u izradi sovjetske hidrogenske bombe, zbog čega je dobio Staljinovu nagradu i razne privilegije.