Rođen je veliki pevač, kompozitor i pesnik, Arsen Dedić – 1938. godina

Tokom šesdesetih godina karijeru vezuje za festivale, nižući seriju evergrin kompozicija i odnoseći nagrade sa lakoćom. Prvi solistički koncert održao je decembra 1965. godine u beogradskom Domu sindikata.

Arsen Dedić je rođen je 1938. godine u Šibeniku, a muziku počinje da uči u osmoj godini. Sredinom pedesetih godina počinje da objavljuje poeziju u „Poletu”, „Književnim novinama” i splitskom „Vidiku”.

Tokom šesdesetih godina karijeru vezuje za festivale, nižući seriju evergrin kompozicija i odnoseći nagrade sa lakoćom. Prvi solistički koncert održao je decembra 1965. godine u beogradskom Domu sindikata.

Vremenom se povlači sa festivala i orijentiše se na snimanje cenjenih ploča. Prvi LP „Čovek kao ja”, objavljen 1969. godine, donosi retrospektivu najboljih pesama kao što su “Moderato cantabile”, „Kuća pored mora”, „Bit ćeš uvek moja”, „Sve što znaš o meni” i druge.

Takođe, redovno komponuje za suprugu Gabi Novak koja često gostuje na njegovim pločama i nastupima.

Saradnju sa novim generacijama produbljuje tokom osamdesetih radeći prepeve sa slovenačkog, pesama Andreja Šifera, Zorana Predina i drugih. Sa Predinom snima zajedničku ploču „Svedoci priče” na kojoj se autorski dopunjuju, nudeći drugačije čitanje svojih ranijih pesama.

U pesmi „Domovina” pridružio im se Bora Đorđević sa kojim su 1989. godine zajedno nastupali u više navrata. Tokom karijere, Dedić je pisao muziku za pozorište, film i TV drame.

Godine 1968. glumio je u filmu „Višnja na Tašmajdanu” reditelja Stoleta Jankovića.

Publicista Igor Mandić je 1983. godine o njemu objavio knjigu „Arsen”. Krajem 1997. godine Dedić je objavio knjigu „Stihovi” .

 

Ostali događaji na današnji dan:

1330. Srpski kralj Stefan Dečanski potukao je u bici kod Velbužda vojsku bugarskog cara Mihajla Šišmana, koji je poginuo u toj bici.

1586. Tomas Heriot je iz Kolumbije doneo prve krompire u Englesku. Krajem XVI veka krompir je prenet i u Španiju.
1655. Umro je francuski pisac Sirano de Beržerak, poznat po delu “Drugi svet”, u kojem je spojio političku satiru i naučnu fantastiku. Edmon Rostan ga je uzeo za glavnog junaka popularne komedije “Sirano de Beržerak”.

1741. Umro je italijanski kompozitor i virtuoz na violini Antonio Vivaldi, jedan od najznačajnijih predstavnika baroka i prethodnika novog doba klasike.

1750. Umro je nemački kompozitor Johan Sebastijan Bah.

1794. Na giljotini su pogubljeni jedan od glavnih vođa Francuske revolucije i vođa jakobinaca Maksimilijan Robespjer i njegovi sledbenici

1821. Peru je proglasio nezavisnost od Španije.

1858. Prvi put je upotrebljen otisak prstiju kao znak identifikacije. Upotrebio ga je Vilijam Herčel u Indiji, kada je uzeo otisak od Radjadhara Konaija na poleđini jednog ugovora.

1868. Ratifikovan je 14. amandman Ustava SAD, kojim su Afroamerikanci dobili pravo na američko državljanstvo.

1876. U bici na Vučjem dolu Crnogorci su pobedili tursku vojsku pod komandom Muktar-paše i naneli joj teške gubitke

1899. Rođen je srpski književni i pozorišni kritičar Velibor Gligorić

1914. Austro-Ugarska je objavila rat Srbiji

1937. Japanci su u kinesko-japanskom ratu zauzeli Peking.

1940. Britanci su u Drugom svetskom ratu odbili nemački napad na mediteransko ostrvo Maltu.

1941. U odmazdi za požare u nemačkim garažama, Nemci su u Beogradu u Drugom svetskom ratu streljali više od 120 ljudi, mahom Jevreja, komunista i njihovih simpatizera.

1942. Umro je britanski arheolog Vilijam Pitri, koji je 1880. počeo prva naučna arheološka iskopavanja u Egiptu

1945. Američki bombarder B-25 je u gustoj magli udario u “Empajer stejt bilding” u Njujorku, tada najvišu zgradu u svetu. Poginulo je 14 ljudi.

1976. U zemljotresu u kojem je potpuno razoren kineski grad Tangšan poginulo je najmanje 242.000, a ranjeno 164.000 ljudi.

1984. Predsednik SAD Ronald Regan otvorio je Olimpijske igre u Los Anđelesu, koje su bojkotovali SSSR i još neke zemlje tadašnjeg sovjetskog bloka kao revanš za američki bojkot Olimpijskih igara u Moskvi 1980.

1999. Evropski sud za ljudska prava proglasio je francusku državu krivom za torturu nad uhapšenikom osumnjičenim za rasturanje droge. To je bila prva presuda ovog suda jednoj evropskoj zemlji.

2000. Mirovne trupe UN-a ušle su u delove graničnog područja između Libana i Izraela

2001. Alehandro Toledo preuzeo je dužnost predsednika Perua

2005. Irska republikanska armija (IRA) zvanično je proglasila kraj svoje oružane kampanje protiv britanske vlasti u Severnoj Irskoj, koja je trajala 35 godina i saopštila da će se za svoje ciljeve boriti političkim sredstvima.