Rođen lord Sendvič, pronalazač sendviča – 1718. godina

Držao je visoke političke položaje, uključujući i onaj prvog lorda Admiraliteta. Ali, u istoriji je najviše ostao zapamćen kao pronalazač sendviča, koji je po njemu i dobio ime.

Na današnji dan je rođen britanski lord Sendvič. Imao je titulu Erl Sendvič, a britanska titula erl otprilike odgovara tituli grofa u ostatku Evrope. Držao je visoke političke položaje, uključujući onaj prvog lorda Admiraliteta. Ali, u istoriji je najviše ostao zapamćen kao pronalazač sendviča, koji je po njemu i dobio ime.

Lord je bio strastveni kartaš pa je tražio da mu se stavi komad mesa između dve kriške hleba, kako bi mogao jesti bez prekidanja igre. Ubrzo su njegove kolege počele da naručuju „Isto što i Sendvič”, pa je taj način pripreme jela po njemu dobio ime i zadržao ga do danas.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1534 – Engleski parlament usvojio je povelju kojom je kralj Henri VIII postao poglavar crkve, čime je papi oduzeta vlast nad crkvom u Engleskoj. Tome je prethodio sukob sa papom Leonom X koji nije hteo da poništi kraljev brak sa Katarinom Aragonskom i ozakoni njegovu vezu sa Anom Bolen.
1801 – Rođen je italijanski operski kompozitor Vinčenco Belini, jedan od najpoznatijih stvaralaca italijanskog belkanta („Norma”, „Puritanci”, „Pirat, „Kapuleti i Monteki”).

1839 – Britanske fregate su kod Kantona potopile nekoliko kineskih džunki. Time je počeo Prvi opijumski rat protiv Kine, koji je završen potpisivanjem mirovnog sporazuma 1842. u Nankingu, pod veoma nepovoljnim uslovima za Kinu.

1852 – Rođen je japanski princ Mucuhito, od 1867. car Meiđi. Tokom vladavine (do 1912) potpuno je lišio vlasti šogunate, uspostavio centralnu carsku vlast, a feudalni Japan pretvorio u modernu kapitalističku državu. Premestio je prestonicu iz Kjota u Edo, koji je preimenovan u Tokio. 1901 – Rođen je francuski pisac i političar Andre Malro, učesnik Kineske revolucije (1924-27), Španskog građanskog rata, jedan od lidera Pokreta otpora u Drugom svetskom ratu, član Francuske akademije, De Golov ministar kulture od 1959. do 1969. („Kraljevski put”, „Ljudska sudbina”, „Iskušenje Zapada”, „Antimemoari”).

1903 – Panama je, uz podršku SAD koje su poslale u panamske vode krstaricu „Nešvil”, proglasila nezavisnost od Kolumbije.

1912 – Rođen je paragvajski diktator Alfredo Stresner, koji je na vlast došao vojnim pučem 1954. i sprovodeći teror protiv političkih protivnika vladao do 1989. kada je zbačen drzavnim udarom.

1918 – Nedelju dana uoči kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu na ratnim brodovima u Kilu izbila je pobuna mornara koja se proširila na više gradova (Hamburg, Libek, Bremen) gde su formirane privremene revolucionarne vlade. Nakon obračuna vlasti sa pobunjenicima nemački parlament je 6. februara 1919. ukinuo njihovu vlast.
1946 – Japanski car Hirohito odrekao se, izjavom preko radija, božanskih atributa, a carska vlast prešla je na izborni parlament. 1956 – Velika Britanija i Francuska prihvatile su prekid vatre na Bliskom istoku uz uslov da u područje Sueckog kanala budu poslate mirovne snage UN. 1961 – U Tant je izabran za generalnog sekretara UN nakon pogibije Daga Hamaršelda.

1970 – Kandidat Fronta narodnog jedinstva Salvador Aljende postao je predsednik Čilea, kao prvi marksista u zapadnoj hemisferi izabran na slobodnim izborima. Ubijen je 1973. u državnom udaru generala Augusta Pinočea.

1991 – Hrvatske paravojne formacije proterale su stanovništvo i razorile 18 srpskih sela na području zapadne Slavonije.

1992 – Kandidat Demokratske stranke Bil Klinton je na izborima za predsednika SAD pobedio republikanca Džordža Buša, dotadašnjeg šefa države.

1996 – Umro je bivši samoproglašeni car Centralne Afričke Republike Žan Bedel Bokasa. Na vlast je došao vojnim udarom 1966, proglasio se 1972. doživotnim predsednikom, a 1976. carem. Oborio ga je 1979. bivši predsednik Dako i vratio zemlji status republike.

1998 – Umro je američki animator Bob Kejn, autor Betmena.

2002 – Na parlamentarnim izborima u Turskoj pobedila je Turska Partija pravde i razvoja, ali je njenom lideru Tajipu Erdoanu zabranjeno da preuzme premijerski položaj jer je ranije osuđen zbog islamističkih pobuna.

2005 – Umrla je En Burda osnivač izdavačke kuće „Burda-Moden” i jedna od najuspešnijih poslovnih žena u Nemačkoj.

2009 – Umro je španski pisac, sociolog i esejista Fransisko Ajala dobitnik svih španskih nagrada za knjizevnost.

2010 – Umro je američki kompozitor Džeri Bok autor brodvejskih hitova među kojima je čuveni mjuzikl „Violinista na krovu” i „Fjorelo” za koje je zajedno sa tekstopiscem Šeldonom Harnikom osvojio nagradu Toni. Među njegovim poznatim mjuziklima su i „Gospodin Divni” i „Ona me voli”.