Rođen Tupak Šakur, američki glumac, reper i pesnik – 1971. godina

Tupak Amaru Šakur, poznat i pod scenskim imenima 2Pac i Makaveli, bio je američki reper, pesnik i glumac. Iako je od njegovog ubistva prošlo više od 15 godina, Tupak je i dalje reper sa najviše prodatih albuma u istoriji ove vrste muzike - 75 miliona prodatih originalnih albuma.

Tupak nikad nije znao ko mu je biološki otac, a njegov očuh Mutulu Šakur je veliki deo svog života proveo u zatvoru. Kada je Tupakova majka Afeni Šakur saznala da je zatrudnela, nalazila se u zatvoru pod optužnicom za bombaški napad. Odlučivši da se sama zastupa pred sudom, odbranila se od optužnice i izašla iz zatvora mesec dana pre porođaja.

1991. godine Šakur je objavio svoj prvi solo album 2Pacalypse Now. Ovaj album se bavio nasiljem protiv policije i izazvao je mnogo kritike, do te mere da je potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Den Kvejl izjavio da za taj album „nema mesta u američkom društvu”.

Njegov drugi album, Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z., mu je doneo i prva dva mega-hita Keep Ya Head Up i I Get Around.

Oktobra 1991. u Oklandu u Kaliforniji Tupaka su zaustavila dva policajca zbog toga što je navodno prešao ulicu na pogrešnom mestu. Tupak im je na to odgovorio sa „jebite se svi”, na šta su ga oni prebili i slupali mu glavu o trotoar. Šakur je podneo krivičnu prijavu protiv policije, zahtevajući odštetu od 10 miliona dolara, ali su se na sudu nagodili da mu policija isplati 42 hiljade dolara.

Oktobra 1993. Tupak je primeto da se dva policajca van dužnosti iživljavaju nad crnim motoristom na ulici. Tupak se potukao sa njima, i došlo je do pucnjave. Tupak je potegao pištolj i ranio obojicu (jednog u nogu, drugog u zadnjicu). Kako je kasnije ustanovljeno da su obojica policajaca bili pod dejstvom alkohola, optužnica protiv Tupaka je povučena.

Krajem 1993. Tupak je oformio grupu Tag Lajf sa nekoliko prijatelja, uključujući svog polubrata Moprima, Big Sajka i Rejted Era. Grupa je izdala svoj prvi album Thug Life: Volume 1 koji je, iako je bio bojkotovan od dobrog broja medija zbog velikog broja pesama koje se bave nasiljem i kriminalom, prodat u više od 500 hiljada primeraka. Grupa Tag Lajf se raspala posle Šakurovog izlaska iz zatvora.

Decembra 1993. Šakur je optužen da je silovao jednu devojku u svojoj hotelskoj sobi. Po njegovoj strani priče, upoznao je obožavateljku u diskoteci, a zajednički poznanici su mu je opisali kao „devojku koja želi više od upoznavanja”. Devojka je sa njim navodno imala oralni seks na podijumu za ples, a zatim su se vratili u Tupakovu sobu. Sledeće noći, ona ga je posetila u njegovoj hotelskoj sobi i njih dvoje su ponovo imali snošaj. Tupakovi prijatelji su ih prekinuli sa željom da i oni stupe u seksualni odnos sa devojkom. Tupak je tvrdio da je, zgrožen, napustio sobu i otišao da spava u drugoj sobi. Sa druge strane, devojka ga je optužila da je ohrabrivao tu trojicu, da ju je vukao za kosu i da je i sam učestvovao u silovanju. Šakur je to porekao, ali je 7. februara 1995. osuđen na 4 i po godine zatvora zbog silovanja.

Odmah po izlasku iz zatvora Šakur se vratio snimanju pesama. Oformio je novu grupu Di Autloz (The outlawz) i izdao poznatu pesmu Hit ‘Em Up u kojoj besno napada Notorijus Biga i sve u vezi sa njim. Tupak je bio ubeđen da je Notorijus B. I. G. iza napada na njega u kome je ranjen, i smatrao je da se tekst pesme Who Shot Ya Notorijus B. I. G. direktno odnosi na njega. Notorijus B. I. G. je to porekao tvrdeći da je ta pesma snimljena mnogo ranije nego što je Tupak ranjen, ali su njih dvojica ostali neprijatelji sve do Tupakove smrti. Notorijus B. I. G. je ubijen šest meseci posle Tupaka.

Februara 1996. Šakur je izdao svoj četvrti solo album All Eyez On me. Dupli album se računao kao dva od tri albuma koje je Tupak trebalo da snimi za Det rou rekords. Ovaj album je prodat u više od 9 miliona kopija i smatra se za jedan od najboljih rep albuma u istoriji.

Šakur je nastavio da snima pesme za Det rou rekords i snimio je u 1996. godini više pesama nego bilo koji drugi reper za godinu dana. Većina tih pesama je izašla posle njegove smrti, iako je još mnogo pesama ostalo neobjavljeno.

Pred samu smrt, tokom avgusta 1996. dovršio je album koji je izašao pod nazivom The Don Killuminati: The 7 Day Theory i pseudonimom Makaveli, a koji će vremenom podgrevati teorije kako je Tupak u stvari izlažirao svoju smrt da bi prevario neprijatelje.

7. septembra 1996. Tupak se nalazio na boks meču Majk Tajson – Brus Seldon koji se održavao u MGM hotelu u Las Vegasu. Nakon meča, Tupak je spazio u lobiju hotela dvadesetjednogodišnjeg Orlanda Andersona, člana bande Sautsajd Krips (Southside Crips). Šakur mu je prišao i oborio ga dok ga je Tupakova pratnja udarala. Ovaj incident su snimile hotelske kamere za video nadzor. Razlog za sukob je navodno bila tuča koja se desila nekoliko nedelja ranije kada su Orlando Anderson i njegovi prijatelji pretukli jednog člana Det rou rekordsa i oteli mu medaljon sa logom ove izdavačke kuće. Nakon tuče Tupak i Šug Najt su krenuli u Najtovom autu BMW 750i u Klub 662. Iza njih je išao veliki konvoj automobila u kojima su se nalazili Šakurovi prijatelji, članovi grupe Di Autloz i telohranitelji.

Otprilike u 23:15h, dok su se nalazili na semaforu ispred hotela Maksim, novi model belog Kadilaka je stao sa desne strane BMW-a i iz njega je ispaljeno 13 metaka. Četiri su pogodila Tupaka – dva u grudi, jedan u levu ruku i jedan u bedro.

Nakon smrti Tupakovo telo je kremirano. Njegov pepeo je razasut po Los Anđelesu, Pacifiku, zemlji Tupakove tetke, zemlji Tupakove majke u Severnoj Karolini, a deo je izmešan sa marihuanom koju su ispušili članovi grupe Di Autloz.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1671 – U Moskvi je javno pogubljen vođa ustanka donskih kozaka i seljaka Stepan Stenjka Timofejevič Razin. U ruskim narodnim pričama i pesmama postao je simbol prkosa i pobune.

1826 – Nakon što je ugušio pobunu janjičara, turski sultan Mehmed II ukinuo je taj vojni red i uveo nizam (redovna vojska). Janjičare je 1330. od otete i poturčene dece hrišćanskih podanika osnovao sultan Orhan.

1852 – U Novom Sadu je štampan prvi broj lista “Serbski dnevnik”, sa književnim dodatkom “Sedmica”. List je izlazio 12 godina i bio je jedan od retkih slovenskih listova u austrijskoj carevini u to doba.

1858 – Rođen je švedski kralj Gustav V, koji je tokom vladavine od 1907. do smrti 1950. osigurao neutralni status Švedske u oba svetska rata.

1876 – U Cetinju je, posle pregovora vođenih od oktobra 1875. do februara 1876, potpisan ugovor o savezu Srbije i Crne Gore protiv Otomanskog carstva. Odlukom Vrhovnog saveta odbrane SR Jugoslavije 25. decembra 1993. taj datum je određen za Dan Vojske Jugoslavije.

1890 – Rođen je engleski filmski glumac Sten Lorel, zvezda urnebesnih komedija u kojima je, kao “mršavi”, činio tandem sa Oliverom Hardijem, “debelim”.

1920 – U Londonu je održana prva sednica Društva naroda.

1930 – Umro je srpski političar i filolog Ljubomir Stojanović, sekretar Srpske kraljevske akademije. Sa Jašom Prodanovićem osnovao je 1921. Republikansku stranku i bio njen prvi predsednik.

1941 – Predsednik SAD Frenklin Ruzvelt naredio je da se do 10. jula zatvore svi nemački konzulati u SAD.

1944 – Na Visu je u Drugom svetskom ratu sklopljen sporazum Tito-Šubašić o odnosima Narodnoodlobodilačkog pokreta i jugoslovenske vlade u emigraciji.

1958 – Obešen je Imre Nađ, mađarski premijer u vremeantikomunističke pobune u Mađarskoj 1956. koju su ugušile sovjetske trupe. Nađ je tada uhapšen i na montiranom procesu osuđen na smrt zbog izdaje. Na isti dan 1989. pola miliona Mađara prisustvovalo je u Budimpešti njegovoj ponovnoj sahrani uz državne počasti.

1960 – Predsednik SAD Dvajt Ajzenhauer morao je da odloži posetu Japanu zbog antiameričkih nereda u toj zemlji.

1961 – Ruski baletski igrač Rudolf Hametovič Nurejev zatražio je azil u Francuskoj za vreme gostovanja u Parizu sa ansamblom baleta “Kirov”. Karijeru je nastavio u vodećim evropskim i američkim trupama i bio je zvezda britanskog Kraljevskog baleta.

1963 – Sovjetski Savez je lansirao vasionski brod “Vastok 6” sa prvom ženom kosmonautom Valentinom Terješkovom.

1972 – U Hanoveru je uhapšena Ulrike Majnhof, članica terorističke grupe Bader-Majnhof.

1976 – U Sovetu, najvećem crnačkom naselju u Južnoj Africi, izbili su rasni neredi u kojima je, tokom nekoliko meseci, poginulo najmanje 600 crnaca i tri belca.

1977 – Leonid Brežnjev, lider sovjetske KP, zamenio je Nikolaja Podgornog na mestu predsednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a.

1977 – Umro je nemački inženjer Verner fon Braun konstruktor raketnih projektila “Fau-1” i “Fau-2”. Posle rata emigrirao je u SAD, gde je radio za Nasu.

1983 – Za predsednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a izabran je Jurij Andropov.

1992 – Predsednici SAD i Rusije Džordž Buš i Boris Jeljcin postigli su u Vašingtonu dogovor o smanjivanju arsenala dalekometnih nuklearnih raketa za dve trećine do 2003.

1994 – Švajcarska je odbila da izda vizu za ulazak u zemlju predsedniku SR Jugoslavije Zoranu Liliću, iako je dobio zvaničan poziv za učešće na međunarodnom skupu u Kran Montani. Takva odluka doneta je na osnovu preporuke Saveta bezbednosti UN u okviru mera o ekonomskoj blokadi Jugoslavije.

1996 – Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da je na prostoru bivše Jugoslavije, za vreme ratnih sukoba (1991-1995) nestalo oko 20.000 ljudi, od kojih oko 12.000 u Bosni i Hercegovini.

1998 – Talibanska religiozna vojska u Avganistanu naredila je zatvaranje više od sto privatnih škola u kojima su se obrazovaledevojčice.

1999 – Amnesti internešenel optužio je SAD za kršenje ljudskih prava, jer su nastavile da izvršavaju smrtnu kaznu, posebno zbog njene primene i nad osobama koje su počinile zločin pre svoje 18. godine.

1999 – Novi predsednik Južnoafričke Republike Tabo Mbeki položio je zakletvu. On je na toj dužnosti zamenio Nelsona Mendelu,poznatog borca za prava crnaca, koji je skoro tri decenije proveo u zatvoru.

2001 – Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je u Beograd, u prvu posetu šefa ruske države SR Jugoslaviji.

2001 – Američki predsednik Džordž Buš Mlađi i njegov ruski kolega Vladimir Putin susreli su se po prvi put u Sloveniji. Dogovorili su buduću saradnju i stalne konsultacije.

2001 – Pobedom koalicije leve orijentacije na izborima za gradonačelnika Berlina utrt je put bivšim komunistima da uđu ugradsku vladu, po prvi put od pada Berlinskog zida 1989.

2006 – Tajvan je otvorio tunel Hsuehsan, dug 13 kilometara, najduži tunel u Aziji, koji povezuje severni i južni deo tog ostrva.

2008 – Umro je Sten Vinston američki majstor za specijalne efekte i dobitnik četiri Oskara za rad u filmovima “Osmi putnik”, “Tuđinci”, “Terminator 2” i “Park iz doba Jure”.loading...