Rođena Ana Kurnjikova, ruska teniserka i model – 1981. godina

Ana Sergejevna Kurnjikova je bivša ruska profesionalna teniserka i manekenka. Uprkos tome da nikada nije osvojila ni jedan turnir u pojedinačnom takmičenju, Ana je postala jedna od najpoznajtijih svetskih teniserki. Na vrhuncu njene karijere, njeno ime je postalo najčešći pojam koji je tražen na Guglu.

Rođena je 7. juna 1981. u Moskvi u bivšem SSSR. Roditelji Sergej i Ala Kurnjikov, su kasnije emigrirali u SAD. Trenutno živi u Majamiju.

Ana je uvek bila izuzetno popularna u medijima, a već sa 15 godina bila je zapažena po svojoj lepoti i talentu za tenis. Jedno vreme se zabavljala s ruskim hokejašem na ledu Sergejom Fjorodovim, a tokom 2001. godine su kružile priče da se mladi par venčao. Stručni štab Ane Kurnjikove je ovo porekao, mada je Fjodorov 2003. rekao da su se njih dvoje venčali i kasnije razveli. Iglesijas je kasnije u intervjuima rekao da je to bila samo šala, i da su njih dvoje i dalje zajedno.

2002. godine, Ana Kurnjikova je počela da se zabavlja s pop pevačem Enrikeom Iglesijasom (u čijem se spotu za pesmu “Escape” pojavila). Mediji su često prenosili priče da se par tajno venčao, mada je Enrike to porekao, a Ana odbijala da priča o tome. U junu 2008, Iglesijas je za američki magazin Daily Star izjavio da su se Ana i on venčali prethodne godine i da su trenutno rastavljeni.

Anin omiljeni film je Zgodna žena, televizijska serija Očajne domaćice, a voli da sluša muziku Eltona Džona, Enrikea Iglesijasa, Gven Stefani i Šade. Njene omiljene destinacije za putovanje su Moskva, Meksiko, Njujork, London i Pariz.

Anina profesionalna teniska karijera bila je u stalnom padu zadnjih nekoliko godina, i verovatno se okončala zbog ozbiljnih problema sa kičmom i leđima. Imala je neke uspehe u pojedinačnim turnirima, ali njena specijalnost su bili parovi, gde je i bila neko vreme prva na listi. Sa Martinom Hingis u parovima osvojila je dve titule na grend slem turnirima: Otvoreno prvenstvo Australije 1999. i 2002.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1494 – Portugalija i Španija potpisale su sporazum u Tordesiljasu o podeli Novog sveta. Granicu je odredio papa Aleksandar VI da bi sprečio sukobe kolonijalnih sila. U 17. i 18. veku u borbu za kolonije umešali su se Englezi i Holanđani koji nisu poštovali papinu podelu.

1502 – Rođen Ugo Buonkompanjo, papa Grgur XIII od 1572. do 1585. Reformisao je Julijanski calendar (1582), koji je kasnije po njemu nazvan Gregorijanski.

1523 – Nakon pobede nad Dancima, Gustav Vasa proglašen je, kao Gustav I, kraljem Švedske. Time je ukinuta Kalmarska unija formirana 1397. između Švedske, Danske i Norveške.

1848 – Rođen je francuski postimpresionistički slikar Pol Gogen, čije je delo imalo značajan uticaj na razvoj ekspresionizma i na formiranje fovizma (“Materinstvo”, “Beli konj”, “Plemkinja”, “Dve devojke s Tahitija”).

1848 – Umro je ruski književni kritičar i filozof Visarion Grigorjevič Bjelinski, osnivač ruske realističke estetike. Formulisao je teorijsku osnovu novog pravca u ruskoj književnosti nazvanog “naturalna škola”, a kao uzor isticao je Gogoljeva dela (“Pismo Gogolju”, “Književne maštarije”).

1861 – U američkom gradu Nju Orleansu izvedena je prva predstava striptiza.

1862 – SAD i Velika Britanija su potpisale sporazum o suzbijanju trgovine robljem.

1896 – Rođen je mađarski državnik Imre Nađ, premijer od 1953. do oktobra 1956, kada je u Mađarskoj izbila antikomunistička pobuna. Pobuna je ugušena sovjetskom intervencijom, a Nađ je uhapšen i osuđen na smrtnu kaznu koja je izvršena u junu 1958.

1905 – Norveški parlament (Storting) doneo je odluku o raskidu unije sa Švedskom i srgnuo s prestola kralja Oskara I koji se protivio toj odluci. Za novog kralja izabran je danski princ Karl pod nazivom Hakon VII (Haakon).

1920 – Rođen je francuski političar i publicista Žorž Marše, generalni sekretar Francuske Komunističke partije od 1972. do 1994. i, uz Enrika Berlinguera (KP Italije) i Santijaga Karilja (KP Španije), jedan od protagonista reformi u komunističkom pokretu u Zapadnoj Evropi početkom osamdesetih godina prošlog veka (evrokomunizam).

1921 – Otvoren je prvi parlament Severne Irske.

1929 – Ponovo je uspostavljena Papska država (Vatikan) u Rimu. Crkvena država prestala je da postoji 1870. kada je sa gradom Rimom inkorporirana u ujedinjenu Italiju.

1935 – Umro je srpski hemičar Sima Lozanić, prvi rektor Beogradskog univerziteta, član Srpske kraljevske akademije. Bio je minister privrede i spoljnih poslova u vladama Srbije 1894. i 1905. Izučavao je razne oblasti hemije, a najvažniji su njegovi radovi iz organske hemije i elektrosinteze.

1935 – Umro je ruski biolog Ivan Vladimirovič Mičurin, koji je metodom aklimatizacije uzgajio nove otporne vrste južnih biljaka (trešnja, kajsija, vinova loza) i na taj način proširio njihov areal prema severu.

1939 – Kralj DŽordž VI i kraljica Elizabeta došli su u posetu SAD. To je bila prva poseta britanskog monarha ovoj zemlji.

1942 – Okončana je četvorodnevna bitka za pacifička ostrva Midvej, u kojoj su Amerikanci naneli prvi ozbiljan poraz Japancima u Drugom svetskom ratu; Počeo je nemački napad na Sevastopolj.

1948 – Predsednik Čehoslovačke Eduard Beneš podneo je ostavku, ne želeći da potpiše novi ustav prema kojem su komunisti preuzeli vlast u zemlji.

1971 – Sovjetski vasionski brod “Sojuz II” spojio se u zemljinoj orbiti sa svemirskom stanicom “Saljut”.

1973 – Kancelar Zapadne Nemačke Vili Brant doputovao je u Izrael, u prvu posetu jednog zapadnonemačkog lidera ovoj zemlji.

1974 – U Ivanjici je puštena u rad prva zemaljska satelitska stanica u Jugoslaviji za međukontinentalne telefonske linije i TV programe.

1980 – Umro je Henri Miler, jedan od najpoznatijih američkih pisaca. Najpoznatija dela “Rakova obratnica” (1934) i “Jarčeva obratnica” (1939), dugo zabranjivane u SAD, objavio je u Parizu, gde je radio kao novinar.

1981 – Izraelski avioni su razorili irački nuklearni reaktor “Osirak” blizu Bagdada.

1988 – U Bangladešu je islam proglašen državnom religijom, a jake policijske snage stavljene su u stanje pripravnosti da bi sprečile proteste protivnika ove odluke.

1990 – Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je zabranu prodaje kompjutera i telekomunikacione opreme SSSR-u dok Moskva ne otpočne pregovore o nezavisnosti Litvanije.

1992 – Sedam dana nakon poslednjeg dogovora o prekidu vatre, borbe na bosansko-hercegovačkom ratištu su nastavljene. U Sarajevu su artiljerijski dueli trajali po dvadest sati.

1993 – U saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj poginuo je jedan od vrhunskih svetskih košarkaša Dražen Petrović (28), koji je bio i jedan od najboljih hrvatskih košarkaša svih vremena i državni reprezentativac bivše Jugoslavije.

1996 – Vojna hunta Mjanmara (bivša Burma) donela je zakon kojim je onemogućila rad Nacionalne lige za demokratiju, glavne opozicione partije pod vođstvom Aung San Su Chi, dobitnice Nobelove nagrade za mir.

1998 – Jake policijske snage Republike Srbije rasturile su u Prištini proteste kosovskih Albanaca koji su 57. dan uzastopno protestovali protiv srpskih vlasti pod motom “Kosovo-najveći zatvor na svetu”.

1999 – U Indoneziji su održani demokratski parlamentarni izbori, prvi put nakon 40 godina.

2000 – U Kolombu, glavnom gradu Šri Lanke poginule su 22 osobe, među kojima i jedan ministar, a oko 600 je ranjeno kada je bombaš-samoubica aktivirao eksploziv na proslavi Dana ratnih heroja u tom gradu.

2001 – Bivši argentinski predsednik Karlos Menem stavljen je u kućni pritvor, zbog navodne trgovine oružjem. Šest meseci kasnije ukinut mu je pritvor u nedostatku dokaza.

2005 – Umrla je En Benkroft, dobitnica Oskara i Tonija, čiju su karijeru obeležile uloge učiteljice Helen Keler u filmu “Čudotvorka” i zavodljive gospođe Robinson u “Diplomcu” filmskoj ikoni iz 1967. godine.

2006 – Američki bombarderi ubili su Abu Musaba al-Zarkavija lidera iračkog ogranka al-Kaide.

2008 – Umro je Dino Rizi jedan od najvećih italijanskih reditelja, u čijim su filmovima igrali poznati italijanski glumci, među kojima su Sofija Loren, Vitorio Gasman, Alberto Sordi.