Rođena Dara Džokić, srpska glumica – 1955. godina

Publika je najbolje poznaje po ulagama u serijama 'M(j)ešoviti brak' i 'Selo gori, a baba se češlja'. Dobitnica je Sterijine nagrade za ulogu u predstavi 'Odumiranje'.

Osnovnu školu i gimnaziju je završila na Zvezdari, nakon čega je upisala Fakultet dramskih umetnosti. Diplomirala je u klasi profesora Minje Dedića, a prvu ulogu je dobila u pozorištu Atelje 212. U njemu radi i danas, ali je gostovala i na scenama Beogradskog dramskog pozorišta, Narodnog pozorišta u Beogradu i Zvezdara teatra. Bila je učesnik festivala u Budvi, Subotici i Splitu. Glumila je u velikom broju filmova i serija i dobitnica je brojnih nagrada. Udovica je novinara Bogdana Tirnanića, sa kojim ima kćerku Jovanu.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1355. Umro srpski car Dušan Nemanjić, sin kralja Stefana Dečanskog.
1582. U Francuskoj prihvaćen Gregorijanski kalendar.
1795. Rođen nemački istoričar Leopold fon Ranke, osnivač moderne građanske istoriografije. Pored romansko-germanske, bavio se i istorijom jugoistočne Evrope, posebno istorijom Srba i Turaka, savetnik i saradnik mu bio Vuk Karadžić. Njegovo delo “Srpska revolucija” smatra se jednom od najboljih knjiga o Prvom i Drugom srpskom ustanku.
1912. U Londonu počela mirovna konferencija Turske i balkanskih zemalja, posle pobede balkanskih saveznika i osvajanja gotovo svih turskih poseda u Evropi. Konferencija završena potpisivanjem Londonskog mirovnog ugovora 30. maja 1913, kojim se Turska odrekla evropskih provincija do linije Enos-Midija, ali su sukobi među balkanskim saveznicima oko razgraničenja vodili u nov rat.
1937. Umro nemački general Erih Ludendorf, jedan od ključnih nemačkih komandanata u Prvom svetskom ratu. Smenjen 1918. posle neuspelih ofanziva u proleće i leto te godine. Bio poslanik nacional-socijalističke stranke u Rajhstagu i jedan je od ideologa kasnije nacističke vojne doktrine i pobornik totalnog rata.
1945. Karl Rener izabran za prvog predsednika austrijske Druge republike.
1960. Osnovan Front nacionalnog oslobođenja Južnog Vijetnama, komunističko političko krilo antiameričkih gerilskih snaga Vijetkong.
1968. Umro američki pisac Džon Štajnbek, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1962. Postao slavan tridesetih godina 20. veka s romanima koji se bave posledicama velike ekonomske krize i pobunom nekonformističke mlade generacije.
1970. Pod pritiskom radničkih nemira i štrajkova ostavku podneo šef vladajuće Poljske ujedinjene radničke partije Vladislav Gomulka.
1971. Predsednik Pakistana Aga Mohamed Jahja Kan podneo ostavku posle poraza pakistanskih trupa u ratu sa Indijom u Istočnom Pakistanu i predao je vlast Zulfikaru Ali Butu.
1973. U Madridu ubijen španski premijer i blizak saradnik generala Franka Luis Karero Blanko.
1974. Umro srpski vajar Risto Stijović, član Srpske akademije nauka i umetnosti.
1982. U 95. godini umro Artur Rubinštajn, američki pijanista poljskog porekla, jedan od najčuvenijih u 20. veku.
1986. U najvećim demonstracijama od početka Kulturne revolucije u Kini, preko 30.000 studenata protestovalo u Šangaju tražeći demokratske slobode.
1987. U najtežoj mirnodopskoj nesreći na moru, sudar filipinskog feribota “Dona Paz” i jednog tankera preživelo 11 od 4.397 putnika i članova posade feribota. Feribot “Dona Paz” bio registrovan za prevoz najviše 1.500 ljudi.
1989. SAD počele invaziju Paname radi zbacivanja bivšeg američkog štićenika, premijera Manuela Antonija Norijege.
1990. Šef sovjetske diplomatije Eduard Ševardnadze, ključna ličnost sovjetskih reformi koje su dovele do okončanja “hladnog rata”, podneo ostavku upozorivši Parlament na opasnost uspostavljanja diktatorskog poretka u zemlji.
1991. Predsednik Vlade SFRJ Ante Marković podneo ostavku zbog opstrukcije reformskog programa Vlade koju su sprovodili republički politički lideri. Marković nije hteo da prihvati savezni budžet koji je nazvao ratnim budžetom. Posle njegove ostavke reforme zaustavljene, a Jugoslavija se ubrzo raspala.
1992. U Jugoslaviji održani prevremeni savezni, republički i lokalni izbori. Na izborima za predsednika Srbije Slobodan Milošević pobedio Milana Panića. Predstavnici opozicije ukazali na brojne nepravilnosti i manipulacije tokom izbora.
1995. Američki avion “Boing 757” sa 164 putnika i člana posade, koji je leteo od Majamija ka kolumbijskom gradu Kali, srušio se u planinama jugozapadne Kolumbije. Nesreću preživelo četvoro ljudi i jedan pas.
1996. U Beograd doputovala Komisija OEBS na čelu s bivšim španskim premijerom Felipeom Gonsalesom da ispita regularnost lokalnih izbora u Srbiji, pošto je, pod pritiskom inostrane javnosti i svakodnevnih protesta širom Srbije, predsednik Slobodan Milošević bio prisiljen da prihvati arbitražu OEBS.
1998. Amerikanka nigerijskog porekla Nkem Čukvu rodila osmorke, prvi takav poznat slučaj. Najmanja beba umrla 7 dana kasnije.
1999. Na osnovu optužnice Međunarodnog suda za ratne zločine pripadnici mirovnih snaga u Bosni uhapsili general-potpukovnika Vojske Republike Srpske Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa od 1992. do 1994.
2001. Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju o slanju “Međunarodnih bezbednosnih snaga za pomoć Avganistanu” pod komandom Velike Britanije, kao podršku privremenoj antitalibanskoj vladi.
2001. U 95. godini umro bivši predsednik Senegala Leopold Sedar Sengor. Poznat kao jedan od najznačajnijih frankofonskih pesnika, Sengor je prvi Afrikanac koji je postao član francuske Akademije nauka i umetnosti.