Rozenbergovi: Jedini civili smaknuti zbog špijunaže – 1953. godina

Džulijus i Etel Rozenberg bili su bračni par osuđen za atomsku špijunažu u vreme Hladnog rata. Bilo je to doba lova na komuniste u SAD-u, kad se pod vođstvom zloglasnog senatora Mekartnija proganjali gotovo svakoga ko je bio imalo sumnjiv američkim vlastima.

Rozenbergovi su bili poreklom Jevreji i bili su članovi Komunističke partije SAD-a.

Optuženi su da su Sovjetskom Savezu predali američke informacije o izradi atomske bombe. Sudija koji im je sudio smatrao ih je odgovornim ne samo za to što su sovjeti uspeli da naprave nuklearnu bombu, nego i za čitav Korejski rat, koji je po njemu počeo jer su se komunisti, koji su posedovali nuklearno oružje, usudili da se suprotstave SAD-u.

Bračni par je osuđen na smrt na električnoj stolici. Budući da zatvor u kome su bili nije imao električnu stolicu, prebačeni su u zloglasni Sing-Sing, zatvor maksimalne sigurnosti, oko 50 kilometara severno od Njujorka.

Za pomilovanje bračnog para zauzeli su se mnogi poznati svetski ugledni ljudi, nobelovci Žan Pol Sartr i Albert Ajnštajn, slikar Pablo Pikaso, pa čak i papa Pio XII, ali američki predsednik Einhauer bio je neumoljiv.

Rozenbergovi su smaknuti 19. juna 1953. nešto pre zalaska sunca u Sing-Singu.

Džulius je umro već od prvog električnog šoka, ali njegova supruga Etel ni nakon tri šoka još nije bila mrtva.

Otkopčali su je sa struje i utvrdili da joj srce još uvek kuca. Zatim su joj zadali još dva šoka, nakon čega je konačno umrla. Svedoci smaknuća izjavili su da joj je počeo izlaziti dim iz glave.

Rozenbergovi su jedini civili smaknuti zbog špijunaže u SAD-u u doba Hladnog rata.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1566. Rođen kralj Džejms I Stjuart, koji je kao Džejms VI nasledio škotsku krunu 1567. po abdikaciji majke Marije Stjuart. Posle smrti engleske kraljice Elizabete 1603. postao kralj Engleske i tako pod svojom vlašću sjedinio krune Engleske, Irske i Škotske.

1623. Rođen francuski matematičar, fizičar i filozof Blez Paskal. Konstruisao jedan od prvih kalkulatora i značajno doprineo razvoju matematičkih teorija, posebno teorije verovatnoće.

1846. Prva bejzbol-utakmica sa uspostavljenim pravilima odigrana u Nju Džersiju.

1862. Kongres SAD zabranio ropstvo na teritoriji SAD.

1867. Republikanci, sledbenici Pabla Huaresa. pogubili Maksimilijana I Habsburga, kog je Luj Napoleon III 1864. proglasio za cara Meksika.

1885. U Njujork stigla Statua slobode, poklon Francuske.

1885. Rođen srpski kompozitor i dirigent Stevan Hristić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, jedan od osnivača Muzičke akademije u Beogradu, šef Beogradske filharmonije, direktor Opere u Beogradu i prvi predsednik Saveza kompozitora Jugoslavije.

1886. Rođen srpski slikar Jovan Bijelić, član Srpske akademije nauka, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih likovnih stvaralaca između dva svetska rata.

1897. Umro engleski kapetan Čarls Kaningem Bojkot, kom su 1880. zakupci imanja kojim je upravljao odbili saradnju. Takav vid otpora kasnije nazvan prema njegovom prezimenu, bojkot.

1906. Rođen britanski fiziolog i biohemičar ruskog porekla Ernst Boris Čejn. Sa Aleksandrom Flemingom i Hauardom Volterom Florijem 1945. podelio Nobelovu nagradu za medicinu za otkriće penicilina.

1908. Dolaskom broda “Kasato Maru” u luku Santos sa 168 japanskih porodica počela imigracija Japanaca u Brazil.

1937. Umro škotski pisac Džejms Metju Beri, autor priča o Petru Panu.

1944. Američke snage u Drugom svetskom ratu zauzele ostrvo Sajpan u Pacifiku na kom su Japanci imali jednu od najvećih vojno-pomorskih baza.

1947. Rođen indijski pisac Salman Ruždi, kog je iranski verski vođa ajatolah Homeini osudio na smrt 1989. zbog uvrede islama u knjizi “Satanski stihovi”. Ruždi od tada do 2000, kada se odselio u Njujork, živeo u Velikoj Britaniji pod zaštitom Skotland Jarda.

1953. Džulijus i Etel Rozenberg, osuđeni za špijunažu u korist SSSR, pogubljeni na električnoj stolici u zatvoru Sing Sing.

1961. Kuvajt, koji je bio pod protektoratom Velike Britanije od 1899, stekao punu nezavisnost.

1961. Otkrivanjem natpisa sa imenom Pontija Pilata na iskopini rimskog hrama u Izraelu pronađen dokaz da je on postojao.

1965. General Huari Bumedijen vojnim udarom zbacio sa vlasti predsednika Alžira Ahmeda Ben Belu.

1970. Sovjetski vasionski brod “Sojuz 9” postigao rekord u dužini boravka u kosmosu, 17 dana, 16 časova i 59 minuta.

1975. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kurt Valdhajm u Meksiko Sitiju otvorio prvu svetsku konferenciju o položaju žena.

1987. U eksploziji u garaži robne kuće u Barseloni poginulo 12 i povređeno više od 30 ljudi. Odgovornost preuzela baskijska separatistička organizacija ETA.

1988. U indijskom gradu Kurukšetra poginulo 15 i povređeno 25 osoba u eksploziji bombe koju su postavili Siki-ekstremisti.

1993. Umro engleski pisac Vilijam Golding, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1983.

1995. Čečenski pobunjenici oslobodili 1.500 talaca koje su držali šest dana i napustili bolnicu u gradu Buđonovsk na jugu Rusije pošto je s ruskim vlastima dogovoren prekid vatre i nastavak mirovnih pregovora o Čečeniji.

1999. U Prištini na zgradi komande Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije podignuta zastava UN pošto se Vojska Jugoslavije povukla, a KFOR preuzeo kontrolu nad Kosovom.

2000. Britanski carinici u luci Dover otkrili u kamionu-hladnjači 58 leševa Kineza, ilegalnih emigranata.