Umro Đuzepe Garibaldi, italijanski revolucionar – 1882. godina

U mladosti je bio mornar. Dok je služio vojni rok u mornarci Kraljevine Sardinije i Pijemonta potpao je pod uticaj Đuzepea Macinija, predvodnika italijanskog nacionalizma, i postao pripadnik društva Mlada Italija.

Posle neuspele oružane pobune u Savoji 1834. godine kada je osuđen na smrtnu kaznu beži u Južnu Ameriku gde se bori za nezavisnost novoosnovane republike Rio Grande do Sul (današnja istoimena brazilska država), i njeno odvajanje od tadašnjeg brazilskog carstva. Potom je sudelovao i u urugvajsko-argentinskom ratu na strani Urugvaja. U početku je zapovedao urugvajskom mornaricom da bi kasnije postao zapovednik Italijanske legije u Montevideu. U tim borbama stekao je svetsku slavu.

U domovinu se vraća u aprilu 1848. kako bi sudelovao u borbi za nezavisnost Italije i ratu protiv Austrije. Borbe protiv Austrijanaca u Milanu i protiv francuskih snaga kod Rima 1849. za Rimsku republiku donele su mu nacionalnu slavu. Ipak 1849. godine kod Rima je nateran na povlačenje kroz središnju Italiju. U tom povlačenju poginula je Anita – njegova supruga i saborac. Posle pada Rimske republike došao je u pomoć Veneciji s 4.000 dobrovoljaca. No, monarhisti su ga uhapsili i prognali. Garibaldi je raspustio svoju vojsku i potražio utočište prvo u severnoj Africi, potom u Sjedinjenim Državama, a nakon toga u Peruu. Junak dva sveta – kako su ga zvali nije se mogao vratiti u Italiju sve do 1854. godine.

Godine 1859. pomogao je Pijemontu u ratu protiv Austrije, predvodeći dobrovoljačke jedinice. U tim ratnim sukobima njegove snage zauzele su mesta Vareze i Komo. U maju 1860. Garibaldi izvodi svoj najveći poduhvat i legendarni pohod: osvajanje Sicilije i Napulja. Ovoga puta nije imao vladinu podršku, ali premijer Kavur i kralj Vitorio Emanuele II nisu se usudili da zaustave popularnog junaka. Kralj i premijer bili su mu spremni pomoći, ali samo pod uslovom da se poduhvat pokaže uspešnim. Dana 6. maja 1860. sa 1.000 crvenokošuljaša (pripadnika Gaibaldijevih dobrovoljačkih snaga) ulazi u mesto Marsala na Siciliji, a 11. maja Garibaldi se proglasio diktatorom Sicilije u ime kralja Vitorija Emanuela II. U bici kod Klatafimija 30. maja njegove gerilske snage porazile su regularnu vojsku napuljskog kralja. Nakon osvajanja Palerma premijer Kavur odlučio je Garibaldiju pružiti pomoć, ali tek tajnu.

Nakon osvajanja Sicilije prelazi na kontinentalni deo Italije i 7. septembra 1860. trijumfalno ulazi u Napulj. Tada uvodi političke reforme, deli zemlju seljacima ali umesto proglašavanja republike dobrovoljno ustupa vlast monarhistima u uverenju kako će Savojska dinastija ujediniti Italiju. Međutim njegova vojska je raspuštena, a on udaljen na ostrvo Kaprera. No, Garibaldi nije prestao s borbom. Godine 1862. i 1867. u nekoliko navrata pokušava zauzeti Rim i osloboditi ga papske vlasti. U prvom je pokušaju ranjen, a u oba uhvaćen. U prvom pokušaju 1862. italijanska vlada morala je zaustaviti Garibaldija u strahu od međunarodnih posledica koje bi usledile nakon svrgavanja papske vlasti. Sudeluje i u francusko-pruskom ratu (1870—1871) kada predvodi grupu dobrovoljaca (u kojoj su bili i njegova dva sina) koji podržavaju novu francusku republiku.

Garibaldi pozdravlja Parisku komunu, a u odsustvu je izbaran za člana CK pariske Narodne garde. U Rim se vraća 1871. godine. Razočaran u politiku, proglasio se socijalistom. Preminuo je 1882. godine u mestu Kaprera, na istotimenom ostrvu u 75-oj godini života. Danas se svi istoričari slažu da bez Garibaldijeve podrške ne bi bilo moguće ujedinjenje Italije. Nadaren lider i čovek iz naroda puno je bolje od Kavura i Macinija znao kako okupiti mase.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1624 – Rođen je poljski vojskovođa i kralj Jan III Sobjeski. Oslobodio je Beč od turske opsade 1683. i time sprečio dalji prodor Turaka u srednju Evropu. Slavljen je kao spasilac Evrope i njene kulture.

1740 – Rođen je francuski pisac Donasjen Alfons Fransoa de Sad poznat kao Markiz de Sad. Njegovi romani smatraju se patološkom pornografijom, ali I delima koja ruše ustaljene društvene norme (“Justina”, “Žilijeta”, “120 dana Sodome”). Od njegovog prezimena potiče izraz sadizam.

1771 – Rusija je u ratu sa Turskom preuzela poluostrvo Krim.

1790 – U Novom Sadu je otvorena prva knjižara. Vlasnik Emanuel Janković štampao je u svojoj štampariji i prvi katalog knjiga.

1840 – Rođen je engleski pisac Tomas Hardi. Važio je za najboljeg engleskog pisca svoga vremena, ali je zbog slobodoumnog stava o ljubavi i braku dolazio u sukob sa društvenim konvencijama (“Pod zelenim drvetom”, “Daleko od razuzdane gomile”, “Povratak domoroca”, “Tesa od D’Abervilovih”, “Neznani Džud”).

1857 – Rođen je engleski kompozitor i violinista Edvard Vilijam Elgar. Njegova dela, od kojih su najpoznatiji oratorijum “Gerontijusov san” i koncertna uvertira “Enigma varijacije”, znatno su doprinela obnovi engleske muzike na prelazu u 20. vek.

1904 – Rođen je američki olimpijski šampion i filmski glumac Džoni Vajsmiler. Prvi je uspeo preplivati 100 metara za manje od jednog minuta. Osvojio je tri zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1924. i dve 1928. Poznatiji je, međutim, kao tumač glavne uloge u filmovima o Tarzanu.

1924 – Američki Kongres priznao je državljanstvo Indijancima, starosedeocima na teritoriji na kojoj su stvorene SAD.

1940 – Rođen je grčki kralj Konstantin II, poslednji monarh Grčke. Krunu je nasledio od oca Pavla I 1964, a tri godine kasnije, kada je vojna hunta preuzela vlast u Grčkoj, bio je primoran da ode u izgnanstvo. Vojne vlasti su 1973. ukinule monarhiju.

1946 – Italijani su se na referendumu izjasnili za republiku I time odbacili monarhiju Savojske dinastije.

1949 – Država Transjordanija je promenila naziv u Hašemitska
kraljevina Jordan.

1953 – Britanska kraljica Elizabet II krunisana je u Vestminsterskoj katedrali u Londonu. To je bilo prvo krunisanje u istoriji koje je prenosila televizija.

1955 – Jugoslovenski i sovjetski lideri, Josip Broz Tito i Nikita Hruščov, potpisali su Beogradsku deklaraciju kojom su normalizovani odnosi Jugoslavije i SSSR, narušeni rezolucijom Informbiroa iz 1948.

1965 – U eksploziji mine u japanskom rudniku uglja blizu Fukuoke poginulo je najmanje 200 rudara.

1966 – Američki vasionski brod Servejer izveo je prvo uspešno meko spuštanje na mesec i počeo da šalje prve slike mesečeve površine.

1969 – U sudaru australijskog nosača aviona “Melburn” I američkog razarača “Frenk E. Evans” u Južnokineskom moru, poginula su 74 američka mornara.

1979 – Papa Jovan Pavle II stigao je u Poljsku, u prvu posetu pape jednoj komunističkoj zemlji.

1983 – SSSR je sa satelita u zemljinoj orbiti lansirao novu vasionsku sondu za istraživanje planete Venere.

1987 – Umro je španski gitarista Andres Segovija, koji se proslavio interpretacijama klasične muzike na gitari. Transkribovao je za gitaru kompozicije Johana Sebastijana Baha i Hendla.

1992 – Danci su se na referendumu izjasnili protiv Mastrihtskog ugovora Evropske unije.

1993 – Na prvim slobodnim izborima u Burundiju Melhior Ndadaje pobedio je vojnog predsednika Pjera Bujoju, čime je u toj afričkoj zemlji prvi put šef države postao pripadnik većinskog plemena Hutu.

1997 – Timothy Makvej proglašen je krivim za podmetanje bombe u federalnu zgradu u Oklahoma Sitiju 1995, kada je poginulo 168 ljudi. Makvej je osuđen na smrt i pogubljen na električnoj stolici 10. juna 2001.

1997 – Umrla je američka teniserka Jelen Jakobs (88). U karijeri osvojila je četiri američke titule u singlu (1932-1935), a Vimbldon 1936. godine kada je proglašena prvom igračicom sveta.

1998 – Srpska policija u Beogradu presrela je i brutalno pretukla studente koji su krenuli prema zgradi vlade Srbije da izraze protest zbog novog Zakona o univerzitetu.

1999 – Žene Japana izborile su se za upotrebu pilula za kontracepciju, tri decenije nakon što se pilula pojavila na Zapadu.

2000 – Glavni tužilac Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu Karla del Ponte izjavila je u Savetu bezbednosti UN da nema osnova za pokretanje istrage o eventualnim ratnim zločinima NATO-a tokom bombardovanja SR Jugoslavije 1999.

2001 – Kolumbijska vlada i pobunjenici, pripadnici levičarskog FARC pokreta, potpisali sporazum kojim je dozvoljena prva razmena zatvorenika u 37 godina dugom ratu.

2002 – Na referendumu u Švajcarskoj usvojen je predlog da se ublaži izuzetno strog zakon o abortusu, čime bi se zakonodavstvo u toj oblasti približilo pravnoj regulativi drugih evropskih država.

2004 – Umro je bugarski operski pevač Nikolaj Gjaurov, čuven po ulogama Don Bazilija u “Seviljskom berberinu” i Mefistofelesa u “Faustu”.

2005 – Umro je Džordž Majkan legendarni američki i svetski košarkaš i prva superzvezda NBA lige.

2008 – Umro je legendarni američki ritam i bluz muzičar Bo Didli. Među njegovim hitovima su “I’m a Man”, “Who Du Yu Lav”, “Bifor Yu Ačouse Me” i “Mona”.