Džoni Vajsmiler, prvi čovek koji je preplivao 100 metara za manje od minut, ali i tumač naslovnih uloga u nizu filmova o Tarzanu umro je na današnji dan 1984. godine. Osvojio je tri zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1924. i dve 1928. godine.

Slavni plivački rekorder i filmski glumac Džoni Vajsmiler verovatno je ostao najpoznatiji po svojim ulogama Tarzana, kojeg je glumio u čak 12 filmova.

Pre glumačke karijere bio je jedan od najuspješnijih plivača u istoriji. Postavio je neverojatnih 67 svetskih rekorda i osvojio 5 olimpijskih zlatnih medalja u plivanju, te još jednu bronzanu u vaterpolu.

Postoje navodi da tokom cele profesionalne karijere u plivanju nikada nije izgubio na takmičenju, mada to zvuči neverovatno. U svakom slučaju, ostvario je pobedu na 52 američka nacionalna prvenstva.

Džoni Vajsmiler je rođen 1904. godine u Banatu. Po narodnosti je bio Nemac

Nakon uspešne karijere, Vajsmiler je umro u 80. godini života u meksičkom gradu Akapulo, gde je i sahranjen.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1265. Prvi put sazvan engleski parlament. Donji dom činila dva predstavnika nižeg plemstva iz svake grofovije i dva građanina iz svih većih gradova, a Gornji dom baroni i više sveštenstvo.

1612. U duševnom rastrojstvu umro Rudolf II, rimsko-nemački car od 1576. Njegova nesposobnost da izmiri romokatolike i protestante umnogome doprinela tridesetogodišnjim verskim ratovima u Evropi.

1667. Završen trinaestogodišnji rat Rusije i Poljske, koji je izbio kada su pobunjeni ukrajinski Kozaci priznali vrhovnu vlast ruskog cara. Mirom u selu Andrusovu kod Smolenska Poljska bila primorana da Rusiji ustupi Kijev, Smolensk i deo Ukrajine na levoj obali Dnjepra.

1841. Završen Prvi opijumski rat Velike Britanije i Kine. Mirom u Nankingu poražena Kina primorana da Britancima plati ratnu odštetu i prepusti im Hong Kong.

1876. Na Cetinju održana prva konferencija Crvenog krsta Crne Gore.

1887. SAD i Havaji sklopili ugovor po kom su Amerikanci dobili pravo da Perl Harbur koriste kao pomorsku bazu.

1921. Umro srpski vojvoda Živojin Mišić, jedan od najboljih srpskih vojskovođa, vojni pisac i profesor na Vojnoj akademiji. Kao komandant Prve armije komandovao operacijama u Kolubarskoj bici, drugoj velikoj pobedi Srba nad austrougarskom vojskom u Prvom svetskom ratu. Napisao više vojnih dela, među kojima je najznačajnije “Strategija”.

1936. Umro Džordž V, britanski kralj od 1911. Tokom njegove vladavine Britanija stekla neke nemačke kolonije i mandat nad nekim turskim posedima. Nasledio ga Edvard VIII koji je iste godine abdicirao.

1945. Frenklin Delano Ruzvelt četvrti put inaugurisan za predsednika SAD. Jedini predsednik u istoriji SAD koji je četiri puta biran na tu funkciju.

1945. Umro srpski vojvoda Petar Bojović, učesnik u svim ratovima od 1876. do 1912, kada je unapređen u čin generala. Od 1915. bio načelnik Generalštaba, a u septembru 1918. komandovao srpskim snagama u proboju Solunskog fronta, posle čega je dobio čin vojvode.

1961. Džon Kenedi u 43. godini inaugurisan za predsednika SAD kao najmlađi šef države u njenoj istoriji.

1973. U Konakriju ubijen Amilkar Kabral, jedan od vođa borbe protiv portugalskog kolonijalizma u zapadnoj Africi, osnivač i generalni sekretar Afričke partije za nezavisnost Gvineje Bisao i Zelenortskih ostrva.

1981. Ronald Regan u 70. godini preuzeo dužnost šefa države, postavši najstariji predsednik u istoriji SAD.

1981. Posle 444 dana u zarobljeništvu iz ambasade SAD u Teheranu oslobođena 52 američka taoca.

1984. Umro merički sportista i filmski glumac Džoni Vajsmiler, prvi čovek koji je preplivao 100 metara za manje od minut, tumač naslovnih uloga u nizu filmova o Tarzanu. Osvojio tri zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1924. i dve 1928.

1987. U Libanu kidnapovan Teri Vajt, specijalni izaslanik Kenterberijskog nadbiskupa. U zatočeništvu proveo skoro pet godina.

1990. U Beogradu održan poslednji kongres Saveza komunista Jugoslavije, 14. Vanredni kongres SKJ. Zbog neslaganja u rešavanju ključnih problema jugoslovenske zajednice, slovenačka i hrvatska delegacija napustile skup, što je bio kraj Saveza komunista Jugoslavije, a mnogi smatraju da je time počeo raspad SFRJ.

1993. Umrla američka glumica holanskog porekla Odri Hepbern, dobitnica “Oskara” za film “Praznik u Rimu”, ambasador dobre volje UNICEF.

1996. Na izborima u Gazi i na Zapadnoj obali, održanim prema sporazumu Izraela i Palestinaca. Vođa Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat postao prvi demokratski izabran lider palestinskog naroda, sa 88,1 odsto glasova.

2000. U Ankari se prvi put od 1962. sastali ministri inostranih poslova Grčke i Turske.

2001. Filipinski predsednik Džozef Estrada povukao se sa vlasti pod pritiskom demonstranata i vojske, a 16. aprila se predao Specijalnom sudu za borbu protiv korupcije.

2003. Bivši predsednik Srbije Milan Milutinović predao se Tribunalu u Hagu, pred kojim je optužen za zločine na Kosovu tokom 1999.loading...