Umro severnokorejski diktator Kim Il Sung – 1994. godina

Uzrok smrti jednog od najozloglašenijih svetskih diktatora svih vremena, bio je srčani udar. Tako obična smrt za jednog tako velikog diktatora.

Kim Il Sung je već bio u poodmakloj starosti. Imao je 82 godine i već se određeno vreme pre smrti borio sa nekim oblikom tvrdih arterija.

Zanimljivo je da je njegov sin Kim Jong il, kad je saznao da je otac doživio teški srčani udar, otpustio lekare koji su stalno bili uz očevu postelju i pozvao najbolje stručnjake iz Pjongjanga da ih zamene. Kada su nakon nekoliko sati došli, već je bilo prekasno i Kim Il Sung je izdahnuo.

Organizovana je velika sahrana, kojoj su prisustvovale stotine hiljada ljudi od kojih su mnogi dramatično tugovali za preminulim vođom. Sahranjen je u raskošnom mauzoleju, pri čemu je njegovo telo balsamovano i stavljeno u stakleni sarkofag, tako da ga posetioci mogu videti.

Takav način sahrane karakterističan je za komunističke vođe i napravljen je po uzoru na Lenjina, Mao Cetunga i Ho Ši Mina (svi oni imaju svoje mauzoleje, a svečano je bilo izloženo i Staljinovo telo do 1961. godine).

Mauzolej za Kim II Sunga napravljen je tako da je u preuređena predsednička palata u kojoj je on tokom života stanovao i odakle je vladao nad Severnom Korejom (tzv. Kumsusan Palata Sunca). Preuređenje te palate u mauzolej navodno je koštalo bar 100 miliona dolara (po nekima čak 900 miliona), što je bilo besramno trošenje novca za zemlju u kojoj je veliki deo stanovnika gladovao.

Kim Il Sung je za života imao titulu „večnog predsednika republike” i „velikog vođe”, dok je njegov sin i budući naslednik označavan kao „dragi vođa”. Nakon očeve smrti Kim Jong il je preuzeo vlast i držao je sve do smrti 2011. godine.

 

Ostali događaji na današnji dan:

70 – Rimljani su u Judejskom ratu osvojili i razrušili Jerusalim. Od ruševina je ostao samo zapadni zid velikog jevrejskog hrama (“zid plača”).

1497 – Portugalski moreplovac Vasko da Gama isplovio je iz Lisabona na prvo putovanje na kojem je otkrio morski put za Indiju oko Rta Dobre nade.

1709 – Ruska vojska pod komandom cara Petra Velikog pobedila je ubici kod Poltave (Ukrajina) trupe švedskog kralja Karla XII. To je bio kraj švedske vojne moći.

1809 – Rođen je hrvatski pisac i reformator jezika Ljudevit Gaj, vođa Ilirskog panslovenskog pokreta.

1819 – Rođen je hrvatski kompozitor Vatroslav Lisinski, najpoznatiji muzičar Ilirskog preporoda i utemeljitelj hrvatskog nacionalnog izraza u muzici.

1822 – Persi Biš Šeli, jedan od najznačajnijih pesnika engleskog romantizma, utopio se u brodolomu na jedrenju kod Livorna (“Kraljica Mob”, “Oslobođeni Prometej”, “Ševa”, “Oda zapadnom vetru”, “Odbrana poezije”).

1846 – Danski kralj Kristijan VIII proglasio je da danski presto mogu da naslede žene. Tako je sprečio otcepljenje pokrajine Šlezvig-Holštajn.

1858 – Velika Britanija proglasila je pobedu nad indijskim ustanicima, posle čega je ukinuto Carstvo mogula i likvidirana Istočnoindijska kompanija, a Indija je stavljena pod neposrednu upravu britanske krune.

1885 – Rođen je nemački filozof Ernst Bloh. U njegovom opsežnom delu, koje se bavi problemima filozofije, istorije, religije, prava, etike, posebno mesto ima analiza fenomena utopijskog (“Duh utopije”, “Tomas Mincer kao teolog revolucije”, “Tragovi”, “Nasleđe ovog vremena”, “Sloboda i poredak”, “Princip nade”).

1894 – Rođen je ruski fizičar Pjotr Leonidovič Kapica, od 1935. direktor Instituta za fiziku Sovjetske akademije nauka u Moskvi, a od 1955. glavni organizator programa veštačkih Zemljinih satelita (“Sputnjik”). Najpoznatiji njegovi radovi su iz područja magnetizma i fizike niskih temparatura. Dobitnik je Nobelove nagrade za fiziku 1978.

1920 – Gradu Šapcu je svečano uručeno francusko odlikovanje “Ratni krst” za heroizam i stradanje njegovog stanovništva u Prvom svetskom ratu.

1942 – Umro je francuski maršal Luj Feliks Fransoa Franše Depere, istaknuti vojskovođa u Prvom svetskom ratu i počasni vojvoda srpske vojske.

1943 – Od posledica torture u zatvoru Gestapoa umro je lider francuskog Pokreta otpora u okupiranoj Francuskoj u Drugom svetskom ratu Žan Mulen, poznat kao “Maks”.

1956 – U Beogradu je emitovan prvi eksperimentalni TV prenos, povodom proslave stogodišnjice rođenja Nikole Tesle. Program iz privremenog studija u Institutu “Nikola Tesla” građani su pratili na četrdesetak prijemnika smeštenih u izlozima prodavnica u raznim delovima grada.

1967 – Umrla je britanska pozorišna i filmska glumica Vivijen Li. Svetsku slavu stekla je ulogom Skarlet O’Hare u američkom filmu “Prohujalo s vihorom” za koju je nagrađena Oskarom. Drugi Oskar dobila je za ulogu u filmu “Tramvaj zvani želja”.

2000 – U Beogradu je umro Konstantin Vinaver, pijanista, muzikolog, operski dramaturg i dugogodišnji direktor Opere i baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

2002 – Okružni sud u Prokuplju osudio je na osam godina zatvora bivšeg rezervistu Vojske Jugoslavije Ivana Nikolića zbog zločina protiv civilnog stanovništva na Kosovu za vreme NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. To je prva presuda pred domaćim sudovima za ratni zločin izvršen tokom rata na Kosovu.

2003 – U nesreći feribota u reci Menga u Čandpuru (Bangladeš), udavilo se oko 400 ljudi, od 600, koliko je bilo na brodu.

2004 – Skupština Kosova je, bez prisustva srpskih predstavnika, usvojila amandmane kojima je naziv Ustavni okvir za privremenu samoupravu na Kosovu promenjen u “privremeni Ustav Kosova”, a “privremena institucije” u “demokratske institucije”.