Umro Tomas Džeferson, američki predsednik – 1826. godina

Tomas Džeferson, veliki zagovornik slobode, rođen je u Virdžiniji 1743. u porodici plantažera. Studirao je na Univerzitetu Vilijam i Mari. Godine 1771. oženio je udovicu Martu Skelton i sa njom otišao da živi u planini, u delimično završenoj kući u Montičelu.

Bio je izvanredan u pisanoj reči, ali slab govornik. U 33. godini je napisao Deklaraciju nezavisnosti, a kasnije i Zakon o religijskim slobodama, koji je stupio na snagu 1786. Džeferson je nasledio Bendžamina Frenklina na mestu ministra u Francuskoj, 1785. Njegove simpatije prema Francuskoj revoluciji dovele su ga do sukoba sa Aleksandrom Hamiltonom, dok je Džeferson bio državni sekretar u vreme predsednika Vašingtona. Godine 1793. Džeferson podnosi ostavku.

U to vreme jačaju dve političke stranke, federalisti i demokrati-republikanci. Džeferson je podržavao republikance zalažući se za veća prava država, a manja federalna ovlašćenja. Godine 1800. republikanski elektori su, u nameri da iz vlastite partije imenuju i predsednika i potpredsednika, dali jednak broj glasova Džefersonu i Aronu Beru. Nakon dugih rasprava zastupnički dom je rešio slučaj i Džeferson je postao predsednik. Taj slučaj je uticao na kasniju izmenu izbornih zakona kod izbora predsednika.

Nakon dva mandata, Tomas Džeferson se povukao u penziju u Montičelo gde je i umro 4. jula 1826. godine.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1190 – Engleski kralj Ričard Lavljeg Srca i francuski kralj Filip II krenuli su u Treći krstaški rat. Njima se u tom ratu pridružio i nemačko-rimski car Fridrih I Barbarosa.

1631 – U Parizu je otvorena agencija za zapošljavanje, prva usvetu.

1753 – Rođen je francuski pronalazač Žan Pjer Fransoa Blanšar, koji je 1785. s Džonom Džefrisom prvi preleteo kanal Lamanš balonom.

1776 – Na Kontinentalnom kongresu u Filadelfiji potpisana jeamerička Deklaracija o nezavisnosti. Taj dan slavi se u SAD kao Dan nezavisnosti.

1799 – Rođen je švedsko-norveški kralj Oskar I, koji je tokom vladavine (1844-59) vodio politiku švedske neutralnosti i ujedinjenja skandinavskih zemalja.

1807 – Rođen je italijanski revolucionar Đuzepe Garibaldi, vođa pokreta za nezavisnost i ujedinjenje Italije. Legendarnim pohodom sa svojim dobrovoljcima (“hiljadu crvenih košulja”) oslobodio je 1860. Siciliju od vlasti Burbona i u septembru trijumfalno ušao u Napulj. Izabran je za poslanika Rima 1874, ali je odbio počasti kralja Viktora Emanuela, titule vojvode i maršala.

1826 – U istom danu umrli su bivši predsednici SAD Džon Adams (1797-1801) i Tomas Džeferson (1801-09).

1848 – Objavljen je “Komunistički manifest” Karla Marksa I Fridriha Engelsa.

1848 – Umro je francuski pisac i diplomata Fransoa ReneŠatobrijan. Smatra se tvorcem francuskog modernog književnog stila i jezika. Rafinirani stilista u delu “Memoari s onu stranu groba”, u političkim spisima negira tekovine francuske buržoaske revolucije i racionalizam u filozofiji.

1900 – Rođen je legendarni američki džez muzičar, trubač i pevač Luj “Sačmo” Armstrong. Mnogobrojne turneje sirom sveta donele su mu nezvaničnu titulu ambasadora dobre volje.

1903 – Pušten je u rad prvi pacifički telegrafski kabl, između San Franciska i Manile.

1927 – Rođena je italijanska filmska glumica Đina Lolobriđida, prva zvezda italijanske kinematografije posle Drugog svetskog rata (“Fanfan Lala”, “Lepotice noći”, “Hleb, ljubav I mašta”, “Provincijalka”).

1934 – Umrla je francuska naučnica poljskog porekla Marija Kiri Sklodovska. Otkrila je radioaktivne elemente radijum i polonijum. Prvu Nobelovu nagradu za fiziku podelila je 1903. sa suprugm Pjerom i Bekerelom, a drugu za hemiju dobila je 1911.

1943 – Pod nerazjašnjenim okolnostima u avionskoj nesreći u Gibraltaru poginuo je poljski general i političar Vladislav Sikorski, šef vlade u emigraciji i tokom Drugog svetskog rata vrhovni komandant Poljskih oružanih snaga na Zapadu.

1946 – Filipini su stekli nezavisnost nakon 47 godina vladavine SAD.

1976 – Izraelski komandosi upali su na aerodrom Entebe u Ugandi ioslobodili 102 taoca iz francuskog putničkog aviona koji su oteli arapski ekstremisti. Poginuli su četiri komandosa, sedam od 10 otmičara i oko 20 ugandskih vojnika.

1979 – Bivši predsednik Alžira Ahmed Ben Bela puštenje nakon 14 godina iz kućnog pritvora. Bio je prvi predsednik nezavisnosg Alžira (1963), a sa vlasti ga je uklonio Huari Bumedijen državnim udarom 1965.

1997 – Američka vasionska sonda “Patfajnder” spuštena je na Mars.

1999 – Alžirski predsednik Abdelaziz Buteflika amnestirao je hiljade muslimanskih vojnih zatvorenika.

2000 – Umro je jedan od najslavnijih poljskih pisaca iantikomunista Gustav Herling-Grudzinski.

2001 – U cilju okončanja 18-godišnjeg građanskog rata, tokom kojeg je živote izgubilo blizu dva miliona ljudi, sudanska vlada prihvatila je libijsko-egipatsku mirovnu inicijativu. Međutim ona nije dovela do prekida rata.

2001 – U avionskoj nesreći u Sibiru poginulo je 145 ljudi.

2008 – Avion kineske kompanije sleteo je na međunarodni aerodromu Taojuanu na severu Tajvana, čime je zvanično, posle skoro šest decenija, uspostavljen avionski saobraćaj između Kine i Tajvana. Politički sukobi između Kine i Tajvana traju od 1949. kada su pristalice starog režima “otcepile” Tajvan od komunističke Kine.