Usvojena je Brionska deklaracija o mirnom rešenju jugoslovenske krize – 1991. godina

Brionska deklaracija je dokument koji su potpisali na Brionima 7. jula 1991. godine predstavnici Slovenije, Hrvatske i SFRJ uz asistenciju predstavnika Evropske zajednice.

Ovim dokumentom zaustavljena su dejstva JNA na prostoru Slovenije čime je završen rat u Sloveniji, a Slovenija i Hrvatska su se obavezala da zamrznu aktivnosti za nezavnost u periodu od tri meseca.

Delegaciju Evropske zajednice sačinjavala su tri ministra spoljnih poslova: Hans van den Bruk (Holandija), Žak Pos (Luksemburg) i Žoao de deus Pineiro (Portugal).

Jugoslovenska delegacija sastojala se od predsednika SIV Ante Markovića, ministra unutrašnjih poslova Petra Gračanina, ministra spoljnih poslova Budimira Lončara, viceadmirala Stana Broveta, predsednika Predsedništva SFRJ Borisava Jovića i članova kolektivnog Predsedništva SFRJ bez predstavnika autonomnih pokrajina.

Sloveniju su predstavljali predsednik Milan Kučan, premijer Lojze Peterle, ministar spoljnih poslova Dimitrij Rupel i slovenački predstavnik u Predsedništvu SFRJ Janez Drnovšek i predsednik slovenačkog parlamenta France Bučar. Hrvatsku je predstavljao predsednik Franjo Tuđman.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1307. Umro je engleski kralj Eduard I na putu prema Škotskoj, gde je krenuo da uguši ustanak.

1572. Umro je Sigismund II August, poslednji poljski kralj iz dinastije Jageloviča. Tokom njegove vladavine (od 1548) stvorena je unija Poljske, Litvanije i Zapadne Prusije (Lublinska unija 1569). Proglasio je 1572. opštu slobodu veroispovesti.

1585. Pod pritiskom katoličke “Svete lige” francuski kralj Anri III izdao je Nemurski edikt protiv hugenota.

1752. Rodjen je Žozef Mari Žakar, francuski pronalazač, izumitelj razboja za tkanje (1801).

1807. U Tilzitu je potpisan mirovni ugovor kojim je završen rat Francuske i Rusije, učesnice u koaliciji protiv Napoleona. Ugovor, koji je ostao na snazi do Napoleonove invazije na Rusiju 1812, podrazumevao je i savezništvo, a Napoleon se, pored ostalog, obavezao da neće progoniti Crnogorce zbog njihove borbe protiv Francuske.

1815. Savezničke snage (Šesta koalicija protiv Napoleona) ušle su u Pariz nakon abdikacije Napoleona Bonaparte.

1816.Umro je irski dramski pisac i političar Ričard Šeridan , autor popularnih komedija “Škola skandala” i “Kritičar”. Kao član britanskog parlamenta (1780-1812) proslavio se kao politički govornik.

1854. Umro je nemački fizičar Georg Simon Om). Po njemu je dobila ime jedinica za merenje eletričnog otpora u medjunarodnom sistemu mera (om).

1860. Rodjen je austrijski kompozitor i dirigent Gustav Maler , autor devet čuvenih simfonija i ciklusa pesama. Bio je direktor Bečke opere (1897-1907) koja je pod njegovom upravom doživela zlatno doba.

1887. Rodjen je francuski slikar i grafičar rusko-jevrejskog porekla Mark Šagal. Veći deo života proveo je u Parizu, ali se inspirisao ruskim folklorom i uspomenama iz detinjstva. Ilustrovao je Gogoljeve “Mrtve duše” i Bibliju i oslikao parisku Operu, sinagogu u Jerusalimu, zgradu UN u Njujorku i uradio vitraže u katedrali u Mecu.

1893. U Zagrebu je rodjen hrvatski pisac Miroslav Krleža, jedna od najznačajnijih ličnosti u kulturno-književnim zbivanjima 20. veka na jugoslovenskom prostoru. Od 1950. bio je na čelu Jugoslovenskog leksikografskog zavoda i glavni i odgovorni urednik Enciklopedije Jugoslavije. Njegov obimni književni opus obuhvata poeziju, romane, pripovetke, drame, eseje (“Hrvatski bog Mars”, “Povratak Filipa Latinovića”, “Gospoda Glembajevi”, “U agoniji”).

1898. SAD su anektirale Havajska ostrva.

1911. Rodjen je italijanski kompozitor Djan Karlo Menoti, poznat po operama sa temama iz savremenog života, za koje je sam pisao libreta (“Konzul”, “Medijum”, “Amelija na balu”). Osnovao je muzički festival u Spoletu.

1930. Umro je engleski pisac Artur Konan Dojl, lekar po zanimanju. Oprobao se u različitim književnim žanrovima, ali je svetsku popularnost stekao pričama o detektivu Šerloku Holmsu .

1937. Sukobom japanskih i kineskih trupa kod mosta Marko Polo blizu Pekinga počeo je japansko-kineski rat.

1941. U Srbiji je počeo ustanak protiv nemačke okupacije, pod vodjstvom komunista.

1978. Nakon sticanja nezavisnosti od Velike Britanije proglašena je država Solomonska Ostrva.

1994. U Jemenu je okončan dvomesečni gradjanski rat ulaskom trupa Severnog Jemena u glavni grad Južnog Jemena Aden.

1995. U Beogradu je otvorena prva podzemna železnička stanica.

2000. U Beogradu je umro jugoslovenski kompozitor i muzikolog Nikola Hercigonja. Njegova muzika inspirisana je nacionalnom istorijom i folklorom (scenski oratorijum “Gorski venac”, simfonijski ples “Lindjo”, ciklusi pesama za glas i orkestar, muzika za film).

2000. Ceo tiraž knjige “Hari Poter i vatreni pehar”, četvrti nastavak avantura dečaka madjioničara, rasprodat je u pretplati, pre nego što je izašao iz štampe.

2003. Odlukom visokog predstavnika medjunarodne zajednice u BiH Pedi Ešdauna zamrznuti su bankovni računi 14 osoba u BiH, medju kojima su i članovi porodice haškog optuženika Radovana Karadžića.

2005. U seriji eksplozija u podzemnoj železnici i gradskom autobusu u Londonu život je izgubilo 56 lica, a preko 700 je povredjeno. Odgovornost za napade preuzela je islamistička grupa Al Kaida za Evropu.