Iako je od Drugog svetskog rata prošlo više od 70 godina, brojni ozloglašeni nacistički zločinci nisu nikada pronađeni, pa im se nije ni sudilo.

 

Svake godine nakon 2001. Efraim Zurof iz Centra Sajmon Vizental objavljuje svoj godišnji izvještaj o statusu istraga širom sveta o nacističkim zločincima. Ona sadrži sve one ubice koji su izmakli pravdi, od koje je većina danas ipak mrtva, a neki su doživeli duboku starost bez primerene kazne. 

1. Gerhard Somer – Nemačka (Italija)

 

U jun 1933. kad je imao samo 12 godina, Somer je postao član Hitlerove omladine te je dobio čin “Jungzugführera”. Početkom Drugog svetskog rata, sa samo 18 godina, pridružio se nacističkoj partiji NSDAP-u i uključio u SS. Borio se u prvoj diviziji na području Balkana i Ukrajine. Ranjen je dva puta i dobio je Gvozdeni krst za svoju hrabrost. Ipak, to nije bio kraj njegove karijere jer se 1943. prijavio za poziciju u SS-u. 

Do 1944. godine, Somer je bio pripadnik 16. SS Panzir-divizije odgovorne za pokolj u selu Sant’Ana di Stazema u italijanskoj Toskani gde je pobijeno 560 civila, od kojih 119 dece.

Sud u Italiji osudio ga je 2005. u odsustvu, ali Nemačka ga je odbila izručiti. Štaviše, nemački državni tužilac 2012. godine odbacio je sve optužbe protiv Somera kao neosnovane. Slučaj je ponovno otvoren prošle godine, ali 93-godišnji Somer zbog demencije je proglašen nesposobnim za suđenje. Od aprila 2006. Somers živi u staračkom domu u Hamburgu.

2. Alfred Stark – Nemačka (Grčka)

Alfred, kojem je danas 94 godine, smatra se odgovornim za pogubljenje 117 zatočenih italijanskih vojnika koje se odvilo 1943. na ostrvu Kefaloniju u Grčkoj. Nakon što su Italija i Nemačka okončale svoj pakt 1943. nacisti su progonili i ubijali svoje dojučerašnje saveznike, a samo na području Grčke ubili su oko 10 hiljada italijanskih vojnika, za što je kao zapovednik bio odgovoran Stark. Iako ga je italijanski sud u Rimu osudio 2012. Nemačka ga je odbila izručiti Italiji.

3. Johan Robert Ris – Nemačka (Italija)

Još jedan u nizu dokazanih zločinaca je i Ris, koji je odgovoran za upad nacističkih trupa u italijansku Toskanu, gde su u jednom manjem mestu ubili čak 184 civila, od čega je bilo 27-oro dece i 67 žena. Iako ga je sud u Rimu osudio 2011. on i dalje mirno živi nedaleko od Minhena i danas ima 93 godina jer ga Nemačka nije izručila.

4. X – Danska (Belorusija)

Traži se ubica Jevreja u Bobruisku.

5. Y – Nemačka (Aušvic)

Pomagač u ubistvima mađarskih Jevreja.

6. Z – Norveška (Poljska i Ukrajina)

Ubica Jevreja na različitim lokacijama.

7. Algimantas Dailide – Nemačka (Nemačka)

Šef tajne policije u litvanskom Vilnusu mnogobrojne je Jevreje predao nacistima premda je znao da će ih odmah ubiti. On je nakon rata emigrirao u SAD, a nakon što je 1990. otkriveno sve o njegovoj prošlosti, deportovan je.

Ipak, Litvanija nije bila ažurna u njegovom suđenju, pa se on smestio sa suprugom na jugu Nemačke. Naposletku je odlučeno kako je prestar i previše narušenog zdravlja za izdržavanje kazne zatvora.

8. Helmut Oberlander – Kanada (Ukrajina)

 

Služio je kao zapovednik jedinice 10a, koja je odgovorna za smrt oko 23 hiljada Jevreja, najviše civila. Kao Nemac rođen u Ukrajini, bio je deo odreda smrti. On se 1954. sa suprugom nastanio u Kanadi i prijavio za dobijanje državljanstva. Prema odluci suda, oduzeto mu je državljanstvo, ali nikad nije osuđen za svoje zločine i do danas ulaže žalbe na odluke kanadskog suda.loading...