Nacisti su umalo osvojili ceo svet, ali ovo je bio JEDINI GRAD U JUGOSLAVIJI KOJI JE ADOLF HITLER POSETIO (VIDEO)

Jugoslovenska država ima dugu tradiciju antifašističkog pokreta i borbe protiv Hitlera i nacista. Zato ova epizoda iz istorije uglavnom prolazi nezapaženo i retko se pominje - da je postojao jedan grad u Jugoslaviji koji je Adolf Hitler posetio i to odmah nakon okupacije!

Hitler u Mariboru
Wikipedia

Nakon početka rata Hitlerova pojavljivanja u javnosti su postla mnogo ređa. Nemački diktator je većinu vremena provodio raspravljajući o vojnim strategijama i iz tog razloga uglavnom je boravio u svojim štabovima. Ako bi se i odlazio u posetu, to su uglavnom bile posete vojnim bazama dok su javni nastupi pred masom na ulicama, isti oni koji su doprineli njegovoj ogromnog popularnosti nekoliko godina ranije, postali prava retkost.

Poseban “tip” Hitlerovih poseta bile su kratki, nenajavljeni izletu u tek okupirane teritorije kada bi se firer, naizgled spontano, pojavio na ulicama nekog grada koji je skoro osvojen na taj način pokazujući da mu on, navodno, mnogo znači. Takve su bile njegove posete 1940. mestima u Belgiji gde se borio tokom Prvog svetskog rata, kao i obilazak Pariza koji mu je, kao neostvarenom umetniku, mnogo značio.

ČULI STE ZA KRISTALNU NOĆ?! Evo zbog čega je ona Hitleru bila JEZIVO VAŽNA i zašto je u Nemačkoj VIŠE NIKO TAKO NE ZOVE

Poseta Sloveniji bila je svrstana u taj “tip” posete iako razlog zbog koga je Hitler izabrao baš ovu pokrajinu od cele Jugoslavije nikada neće biti najjasniji. Tek, tako je Maribor, drugi po veličini grad Slovenije, postao jedino mesto u Jugoslaviji koje je Hitler posetio!

Nemačka je napala Jugoslaviju 6. aprila 1941. Jugoslovenska armija je kapitulirala 17. aprila. Već 26. aprila Adolf Hitler prošetao je ulicama Maribora. Ovaj grad je, kao i ostatak tadašnje slovenske Štajerske, anektiran u Treći Rajh kao deo ujedinjene Štajerske.

HITLEROV “ZLI DUH”: Firerov “čovek iz senke” toliko podao i prepreden da su ga čak I DRUGI NACISTI MRZELI

Nemački diktator obišao je grad, primio predstavnike tamošnjih Nemaca kao i zapovednike novoformirane okupacione vlasti. Priređena je priredba na kojoj je nastupio hor lokalnih devojčica, a u dvorištu ispred gradskog dvora firer je izvršio smotru i odreda Hitlerjugend-a.

Prilikom odlaska Hitlera su ispratile hiljade entuzijastičnih građana Maribora, a njegov pratilac, nemački diplomata Valter Hevel, zapisao je: “Hitler je bio veoma srećan. Prijem je bio fantastičan!”