Kurvingrad između Niša i Leskovca je utvrđenje vrlo neobičnog imena i istorije. Od njega je ostalo tek nekoliko zidina i mnogo legendi da zagolicaju maštu – zašto se Kurvingrad (ili ako pitate Gugl Korvin grad) zove baš tako?

 

Kurvingrad je tvrđava koja se uzdiže nad Južnom Moravom, 11 kilometara jugozapadno od Niša, odnosno nalazi se u selu Klisura. Pretpostavlja se da je ovo srednjovekovni Koprijan, a podno grada su pronađeni ostaci većeg naselja iz doba Antike, tako da sama citadela ima milenijumski kontinuitet postojanja.

Danas postoje ostaci utvrđenja koji nisu dovoljno proučeni, a većinu zapravo i interesuje samo neobičan naziv. Ekipa “Exploziva“ posetila je ovo neobično mesto i pokušala da razjasni misteriju “bezobraznog imena”.

Postoje više legendi o poreklu naziva. Po jednoj, izvesna “nemoralna dama” iz gradskog naselja, prilikom opsade neosvojivog utvrđenja, izlazila je noću dok su svi spavali i navela stražu da otvori kapije grada ili je sama to činila.

PRINCEZA NEMANJIĆA NEOBIČNOG IMENA I MISTERIOZNE SUDBINE: Niko se u istoriji Srbije ni pre ni posle NIJE ZVAO KAO ONA!

 

Ostaci Kurvingrada gledani sa autoputa, Foto: Wikipedia/CrniBombarder!!!

Po drugoj legendi koja se još više održala u narodu, u gradu je živela imućna gospođa (priča kaže carica, ali kako ovde carica sasvim sigurno nije bilo, pre će biti da je reč o nekoj vlastelinki) koja je u toku noći volela da obilazi obližnji manastir Svetog Jovana na brdu Komniga, navodno radi molitve.

Pričalo se o vezi dotične gospođe i lokalnog sveštenika, kao i o tome kako je žena prostirala platno od grada do crkve po kome bi u toku noći prelazila.

 

Kurvingrad danas, Foto: Exploziv printscreen

Naziv Korvingrad ili Kurvin prihvaćen je od vremena turske najezde. Prema turskom popisu nahije Niš iz 1516. godine, mesto je bilo jedno od 111 sela ovog područja i nosilo je naziv Kurvin Grad, a imalo je 20 kuća, 3 udovička domaćinstva i 6 samačka domaćinstva.

Bio je neviđeni junak, a u istoriju je ušao iz najstrašnijeg mogućeg razloga! PRVI SRBIN KOG SU TURCI NABILI NA KOLAC

Legende o imenu možda danas nije moguće potvrditi, ali jednu drugu priču jeste – onu da su meštani koji žive u okolini Kurvingrada bili ti koji su mu došli glave odnoseću kamen po kamen kako bi gradili svoje kuće.

Odlukom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture 1947. godine ovaj istorijski spomenik ima status opštenarodnog kulturnog dobra i stavljen je pod zaštitu države, zajedno sa njegovom neposrednom okolinom, ali meštani se na to nisu mnogo obazirali. Iako je nadležnoj opštini ovakva praksa dobro poznata, malo toga se preduzelo da bi se dalje rušenje sprečilo.

Danas je grad u ruiniranom stanju i od njega je ostalo tek nekoliko zidina, a ne postoje nikakve oznake koje bi obeležile ovo veličanstveno mesto.loading...